Η αισιόδοξη γυναίκα ζει περισσότερο

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη, οι αισιόδοξες γυναίκες διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου. Μάλιστα, η πιο πρόσφατη μελέτη από ερευνητές των ΗΠΑ συμφωνεί με τα συμπεράσματα προηγούμενης εργασίας από μια ολλανδική ομάδα, ερχόμενη να προσθέσει ότι η αισιοδοξία μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και στους άνδρες.

Πιο ειδικά, η έρευνα διεξήχθη σε 100.000 γυναίκες, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, και διαπίστωσε ότι οι απαισιόδοξες γυναίκες είχαν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης. Αντίθετα, οι αισιόδοξες γυναίκες διέτρεχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο και 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία μετά από περισσότερα από οκτώ χρόνια παρακολούθησης.

Σε σύγκριση με γυναίκες που έτρεφαν εχθρικές σκέψεις για τους άλλους ή ήταν γενικώς καχύποπτες είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής κλίμακας. Αυτό πιθανώς να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αντιξοότητες και φροντίζουν πραγματικά τον εαυτό τους όταν αρρωσταίνουν. Μάλιστα, στη μελέτη τονίζεται ότι οι αισιόδοξες γυναίκες ασκούνταν περισσότερο και ήταν πιο αδύνατες σε σχέση με τις απαισιόδοξες γυναίκες.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr Hilary Tindle, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ δήλωσε: «Η πλειοψηφία των στοιχείων δείχνουν ότι η συνεχής και σε μεγάλη κλίμακα αρνητικότητα είναι επικίνδυνη για την υγεία.»

Παράλληλα, ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος επισήμανε: «Γνωρίζουμε ότι τα εχθρικά συναισθήματα είναι ικανά να απελευθερώσουν ορισμένες χημικές ουσίες στο σώμα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους. Η αισιόδοξη ή αρνητική στάση μπορεί να συνδέονται με ορισμένες συμπεριφορές που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς, όπως το κάπνισμα ή την κακή διατροφή. Πάντως, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί πώς και γιατί αυτές οι ψυχολογικές συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν την υγεία».

Να θυμάστε ότι ανεξάρτητα από τη στάση σας στη ζωή επιλέγοντας έναν τρόπο ζωής χωρίς κάπνισμα και υγιεινή διατροφή, η καρδιά σας θα διατηρηθεί υγιής.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…