Η θετική και η αρνητική πλευρά της τηλεργασίας

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα

Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από τον δικό τους χώρο, αποφεύγοντας τις περιττές μετακινήσεις. Αναμφίβολα, αυτή η δυνατότητα έχει καταστήσει πιο έυκολη τη ζωή των ανθρώπων, αλλά ενέχει ορισμένα προβλήματα που δεν πρέπει να παραβλέπουμε.

Η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας έχει φέρει ριζικές αλλαγές στη ζωή μας, με την τηλεργασία να είναι μια από αυτές. Με την πάροδο του χρόνου και συγκεκριμένα μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, που έπληξε βαθιά την κοινωνία μας, η τηλεργασία κυριαρχεί σε πολλούς χώρους εργασίας και φαίνεται να έχει καταστεί πλέον μόδα, μια μόδα, η οποία τείνει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή μας, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις.

Τα οφέλη της τηλεκπαίδευσης

Είναι αλήθεια πως η επιλογή της τηλεκπαίδευσης μας έχει λύσει τα χέρια. Νέοι από όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν απλά με ένα κλικ· άνθρωποι που παλαιότερα, λόγω δυσμενών συνθηκών και δύσκολης προσβασιμότητας, αδυνατούσαν να μεταβούν στη σχολή όπου επιθυμούσαν. Αυτή η καινοτόμος μέθοδος συμβάλλει αισθητά στην εξοικονόμηση χρόνου και κόπου. Παρέχει στους νέους τη δυνατότητα να παρακολουθούν διαδικτυακά τις παραδόσεις και τους γλιτώνει από χάσιμο χρόνου στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Η τηλεργασία κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας

Είναι γεγονός, πως μέσω αυτής της τακτικής, εξυπηρετείται και ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που αναζητά εργασία. Όπως προανέφερα, μπορεί κάποιοι να διαμένουν σε δύσβατες ή απομακρυσμένες περιοχές και να μην είναι εύκολη η μεταφορά προς την εργασία τους. 

Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και μέσω της τηλεργασίας τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να αγωνιστούν, αδράχνοντας τη ζωή, παρά τις όποιες δυσκολίες τους. Φυσικά, η τηλεργασία διευκολύνει και κάθε λογής κόσμο, αφού τα έξοδα στα καύσιμα των μετακινήσεών τους λιγοστεύουν, συντελώντας με αυτόν τον τρόπο δραστικά στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Η έλλειψη κοινωνικοποίησης ως απόρροια της τηλεργασίας

Ένα σημαντικό πρόβλημα όμως αποτελεί ο κίνδυνος της αποξένωσης, δεδομένου οτι λόγω της τηλεργασίας οι εργαζόμενοι αποκόπτονται από τους άλλους ανθρώπους, καθώς δουλεύουν από το σπίτι και δεν αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους συναναστροφές. 

Χάνουν πιο εύκολα την εμπιστοσύνη τους προς τον συνάνθρωπο, γίνονται επιφυλακτικοί και δυσκολεύονται να ενταχθούν σε μια κοινωνική ομάδα. Αποφεύγουν να βγουν από το σπίτι και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις ουσιαστικές ή να περάσουν χρόνο με τους συνομήλικούς τους. 

Ξεχνούν την αξία της διασκέδασης και την ουσία της ζωής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται κοινωνικό άγχος στους ανθρώπους και να μην καταφέρνουν να διατηρήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις τους.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του ατόμου

 Ακόμα, έχει διαπιστωθεί πως ορισμένοι άνθρωποι που περνούν αρκετές ώρες μέσα στους τέσσερις τοίχους, μπορεί να εμφανίσουν κάποια προβήματα στην ψυχική τους υγεία. Σε περιπτώσεις, μάλιστα, που δεν έχουν άλλα ενδιαφέροντα, ενδέχεται να ξεσπάσουν πιο εύκολα σε βίαιες συμπεριφορές

Αυτό συμβαίνει διότι το άτομο που αποκόπτεται από τον έξω κόσμο, συσσωρεύει άγχος, δεν διαθέτει καθαρό μυαλό, χάνει τη δημιουργικότητά του και γίνεται πιο οξύθυμο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι όμορφο να ακολουθούμε καινούριες μεθόδους, που μπορεί να μας πάνε ένα βήμα μπροστά. Αρκεί να τις αξιοποιούμε με το σωστό τρόπο και να μην καταφεύγουμε στην κατάχρησή τους.

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.