H Ελευθερία της Έκφρασης

Συντάκτης: Flowmagazine

Η φωνή σας έχει σημασία. Η ελευθερία της έκφρασης είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που διασφαλίζει τη δυνατότητα να μιλάμε ανοιχτά, να διαφωνούμε ειρηνικά και να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον.

Τι είναι η Ελευθερία της Έκφρασης

Η ελευθερία της έκφρασης είναι το δικαίωμα να λέμε αυτό που πιστεύουμε, να μοιραζόμαστε πληροφορίες και να απαιτούμε δικαιοσύνη και αλλαγές. Περιλαμβάνει την ελευθερία να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε με τις αρχές και να εκφράζουμε τις απόψεις μας μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών.

Αυτά τα δικαιώματα είναι κεντρικά σε μια ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρόλα αυτά, πολλές κυβερνήσεις καταπατούν αυτή την ελευθερία, φυλακίζοντας ανθρώπους ή επιβάλλοντας πιο σκληρές ποινές για την ελεύθερη έκφρασή τους, αν και οι περισσότερες συνταγματικές διατάξεις αναγνωρίζουν την αξία της ελευθερίας λόγου.

Πού βρίσκεται σε κίνδυνο

Οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη να απαγορεύουν το μίσος και τον διχασμό, αλλά συχνά καταχρώνται την εξουσία τους, περιορίζοντας την ειρηνική διαφωνία με τη θέσπιση νόμων που ποινικοποιούν την ελευθερία της έκφρασης. Αυτό γίνεται συχνά με πρόφαση την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την εθνική ασφάλεια ή τη θρησκεία.

Τα τελευταία χρόνια, η ελευθερία της έκφρασης απειλείται από την καταστολή ακτιβιστών, ΜΚΟ και ατόμων που βοηθούν πρόσφυγες και μετανάστες. Ο τρόπος που μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει αντίθετες φωνές δείχνει πώς αντιμετωπίζει συνολικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η σημασία της Ελευθερίας της Έκφρασης

Το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται στο Άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και προστατεύεται από διεθνείς και περιφερειακές συνθήκες.

Η ελευθερία της έκφρασης υποστηρίζει άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Ενισχύει, επίσης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και του ειρηνικού συνέρχεσθαι. Παρόλα αυτά, αυτές οι ελευθερίες καταπατώνται συχνά από κυβερνήσεις που προσπαθούν να φιμώσουν την κριτική.

Για παράδειγμα:

  • Στην Αίγυπτο, άτομα συνελήφθησαν με αβάσιμες κατηγορίες για σάτιρα, tweets ή συνεντεύξεις.

  • Στην Τανζανία, νέοι νόμοι επιβάλλουν λογοκρισία.

  • Στις Φιλιππίνες, η δημοσιογράφος Maria Ressa διώκεται για έρευνες που αποκάλυψαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελευθερία του Τύπου

Η ελευθερία του Τύπου είναι βασικός πυλώνας μιας κοινωνίας που σέβεται τα δικαιώματα. Ωστόσο, δημοσιογράφοι σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και η Βενεζουέλα αντιμετωπίζουν απειλές και διώξεις.

Ψηφιακή Ελευθερία

Η ψηφιακή εποχή φέρνει νέες προκλήσεις στην ελευθερία της έκφρασης. Κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τεχνολογίες για να κατασκοπεύουν ακτιβιστές ή να περιορίζουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα:

  • Στην Ινδία, οι αρχές αναστέλλουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά τις ταραχές.

  • Στην Κίνα, το Amnesty International βρίσκει συνεχώς τρόπους να ξεπερνά τη λογοκρισία των ιστοσελίδων του.

Τι ζητά η Διεθνής Αμνηστία

  • Άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων συνείδησης.

  • Κατάργηση νόμων που ποινικοποιούν την ειρηνική έκφραση.

  • Περιορισμός της εξουσίας των κυβερνήσεων να αποκτούν πληροφορίες για πολίτες.

  • Πρόσβαση όλων στην πληροφορία.

Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι απλώς ένα δικαίωμα, αλλά η βάση για μια δίκαιη κοινωνία όπου κάθε φωνή έχει τη δύναμη να φέρει αλλαγή. Η προστασία της σημαίνει την προστασία της ίδιας της δημοκρατίας.

Μετάφραση-Επιμέλεια από το πρωτότυπο: Σιαφίλιου Θεοδώρα

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…