Τα Ιωάννινα είναι γνωστή και σαν πόλη των ασημουργών, και αυτό μπορεί εύκολα κάποιος να το διαπιστώσει πηγαίνοντας μια βόλτα σ’ …
Ήπειρος, η βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας
Με μακραίωνη ιστορία και ιδιαίτερη αρχοντιά, η Ήπειρος αποτελεί μια γωνιά της Ελλάδας που δεν έχει ακόμη αποκαλύψει όλα της τα μυστικά.
Η Ήπειρος, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, έχει μπει στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Οι μυημένοι πιστεύουν το δημοτικό ότι η Ήπειρος σαν φεγγάρι “κάνει βόλτα στης αγάπης μου την πόρτα”.
Ιωάννινα
Προορισμός πιο φθινοπωρινός, βρίθει επισκέψιμων περιοχών και αξιοθέατων.
- Η οροσειρά του Βίκου είναι γνωστή για το φαράγγι.
- Το Ζαγόρι με τα χωριά του είναι πόλος έλξης.
- Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο: Βρίσκονται στη κορυφή της Αστράκας.
- Μονοδένδρι: Γραφικό χωριό και η αφετηρία πεντάωρης πεζοπορίας εντός Βίκου προς τις πηγές του Βοϊδομάτη
- Μέτσοβο: Δημοφιλής προορισμός, όχι μόνο για τα τυριά του και την αρχιτεκτονική αλλά και για το Λαογραφικό Μουσείο και το κελλάρι του κληροδοτήματος Αβέρωφ
- Μονή Βέλλας: Φημισμένο εκκλησιαστικό-θρησκευτικό-μορφωτικό κέντρο, που βρίσκεται 2,5 χμ. από το Καλπάκι.
- Κόνιτσα: Γνωστή για το γεφύρι της και τον κωπηλατικό τουρισμό
- Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης
Και η πόλη των Ιωαννίνων δεν πάει πίσω
- Καπλάνειος Σχολή: Το διατηρητέο κτήριο στεγάζει το 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο της πόλης.
- Η Ζωσιμαία Σχολή, σημαντικό μορφωτικό κέντρο
- Το κάστρο της πόλης, όπου έδρευε ο Αλή Πασάς και τώρα είναι μουσείο. Η παράδοση θέλει στις ακτές της Παμβώτιδας, μπροστά από το κάστρο, να πνίγεται η κυρά Φροσύνη.
- Το διατηρητέο κτήριο της 8ης Μχανοποιημένης Μεραρχίας
- Η Εβραϊκή Συναγωγή
- Το Σπήλαιο Περάματος με σημαντικά ευρήματα
- Παμβώτιδα: Η λίμνη και οι παραλίμνιες περιοχές μαγεύουν το φθινόπωρο.
- Το νησάκι της Παμβώτιδας, “το νησί δίχως όνομα” όπως λέγεται, καθώς δεν φέρει επίσημη ονομασία, το οποίο έχει σημαντικά αξιοθέατα όπως τη Μονή Φιλανθρωπινών με την τοιχογραφία των Επτά Σοφών της Αρχαίας Ελλάδας και τη θερινή κατοικία του Αλή Πασά.
Θεσπρωτία
Πιο καλοκαιρινός προορισμός, καθώς, παρά τον ορεινό χαρακτήρα της, έχει αρκετές ακτές.
- Σύβοτα: Παράλια πόλη και περιοχή με διάσημες παραλίες όπως η Μπέλα Βράκα και η Μεγάλη Άμμος
- Σούλι: Σύνολο χωριών και οροσειρά, από όπου πηγάζει ο Αχέρων και οι παραπόταμοί του Ντάλας και Κωκυτός. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αχέρων και ο Κωκυτός είναι οι δύο από τους τρεις ποταμούς του Κάτω Κόσμου, που καταλήγουν στην Αχερουσία λίμνη (ο τρίτος ήταν ο Πυριφλεγέθων).
- Ο ποταμός Θύαμις ή Καλαμάς, σημαντικός φυσιολατρικός-αθλητικός προορισμός
- Η ορεινή περιοχή και πόλη της Παραμυθιάς
- Ηγουμενίτσα: Η πρωτεύουσα του νομού παραθαλάσσια πόλη, που, εκτός της λιμενικής της διασύνδεσης με Κέρκυρα και Ιταλία, έχει και αρχαιολογικά ευρήματα όπως το αρχαίο θέατρο Γιτάνων, όπου ένας μεγάλος αριθμός εδωλίων έχει στην πρόσθια όψη εγχάρακτες επιγραφές ονομάτων.
Πρέβεζα
Η περιοχή της Πρέβεζας προβάλλεται και αυτή τουριστικά τελευταία και λόγω αξιοθέατων.
- Η Πάργα, η νύμφη της Ηπείρου λόγω της αμφιθεατρικής θέσης της. Στην άκρη της πόλης είναι το κάστρο και απέναντι το νησάκι της Παναγιάς με το ομώνυμο εκκλησάκι. Το σημείο του νησιού που βρίσκεται εγγύτερα στην ηπειρωτική ακτή μπορεί να το φτάσει κανείς και κολυμπώντας. Από την Πάργα ξεκινάνε τα πλοία για τους Παξούς.
- Νεκρομαντείο Αχέροντα: Βρίσκεται στο Μεσοπόταμο Πρέβεζας. Κατά τον Όμηρο, εκεί έσμιγε ο Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας λίμνης, που αποτελούσε την είσοδο στον Κάτω Κόσμο.
- Νικόπολη: Χτίστηκε από τους Ρωμαίους στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ. σε ανάμνηση της νίκης του Οκταβιανού στη ναυμαχία του Ακτίου. Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.
- Η παραθαλάσσια πόλη της Πρέβεζας διαθέτει σημαντικά μουσεία: την Ιδιωτική Πινακοθήκη Λέανδρος Σπαρτιώτης, το Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Νεοχωρίου, το Υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο Φλάμπουρων, το οποίο αναπαριστά έναν παραδοσιακό οικισμό Σαρακατσαναίων, το Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Ζαλόγγου και το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Πρέβεζας.
Άρτα
Πιο γνωστή η πόλη της Άρτας λόγω του γεφυριού και τους δημώδους ποιήματος. Ο νομός έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος.
- Ο Άραχθος ποταμός με οικολογικό-αθλητικό ενδιαφέρον και το γεφύρι της Πλάκας, του οποίου η επισκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020.
- Ο Λούρος ποταμός, το δέλτα του οποίου είναι σημαίνων οικότοπος, προστατευόμενος από τη Συνθήκη Ραμσάρ.
- Ο Αχελώος ποταμός με ποικιλία άγριας πανίδας
- Ο Αμβρακικός κόλπος με πολλές λιμνοθάλασσες και ωραία ηλιοβασιλέματα
- Η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου στο Ξηρόβουνο, σημαίνων οικότοπος
- Η τεχνητή λίμνη Άρτας στην πόλη, πίσω από τα ΚΤΕΛ
Η πόλη της Άρτας έχει πολλά αξιοθέατα. Μερικά εξ αυτών είναι:
- Το πασίγνωστο γιοφύρι της Άρτας, πηγή έμπνευσης για το δημώδες ποίημα. Από το 1881, όταν απελευθερώθηκε η Άρτα μαζί με την Θεσσαλία, έως το 1912/13 ήταν το σύνορο μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανική Αυτοκρατορίας.
- Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας, βασίλισσας και πολιούχου της, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα.
- Ο ναός της Παναγίας της Παρηγορήτισσας στη δυτική πλαγιά του λόφου Περάνθη. Θεμελιώθηκε το 1285 από τον Νικηφόρο Α’ Κομνηνό Δούκα, Δεσπότη της Ηπείρου, και τη σύζυγο του Άννα Παλαιολογίνα Καντακουζηνή. Αρχικά ήταν καθολικό μονής, από την οποία σώζεται μόνο ο ναός.
- Το Κάστρο της Άρτας, χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής οχυρωματικής τέχνης, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Κομνηνούς, τους άρχοντες του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
- Η Παναγία της Βλαχέρνας του 10ου-13ου αιώνα, στο ομώνυμο χωριό έξω από την Άρτα. Λειτούργησε ως ταφικός ναός της οικογένειας των Κομνηνών-Δουκάδων, ηγεμόνων του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
- Το Λαογραφικό Μουσείο “Σκουφάς”, που στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτήριο στη δυτική πλευρά του γιοφυριού της Άρτας. Το κτήριο χτίστηκε το 1864 από αυστριακό αρχιτέκτονα, αρχικά ως οθωμανικός μεθοριακός σταθμός.