Ο Jeff Bezos είναι ο επικεφαλής της δημοφιλούς εταιρίας Amazon και σήμερα θεωρείται ο πιο πλούσιος άνθρωπος στη σύγχρονη ιστορία. …
Howard Schultz: Ο «αρχιτέκτονας» της μεγάλης επιτυχίας των Starbucks, που ξεκίνησε πάμφτωχος
Ο Howard Schultz υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Starbucks, της μεγαλύτερης αλυσίδας καφέ στον κόσμο μέχρι το 2018, όποτε και παραιτήθηκε. Βέβαια ο ίδιος δεν είχε μια εύκολη ζωή μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο: έζησε φτωχικά παιδικά χρόνια, πουλούσε το αίμα του για να μπορεί να πληρώσει τις σπουδές του και όχι μόνο…
Σήμερα τα Starbucks θεωρούνται ένα από τα πιο αγαπητά brands στον κόσμο. Όλη αυτή η επιτυχία τους όμως οφείλεται εν πολλοίς στον Howard Schultz. Τον άνθρωπο που εξαγόρασε τα Starbucks το 1987 και τα έφερε στη κορυφή…
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η συνολική περιουσία του Schultz σήμερα υπερβαίνει τα 3,3 δις. δολάρια…
Οι πρώτες δεκαετίες της ζωής του
Ο Howard D. Schultz γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1953.
Όταν ο Schultz ήταν 7 χρονών, ο πατέρας του έσπασε τον αστράγαλό του, ενώ εργαζόταν ως οδηγός φορτηγού. Εκείνη την εποχή, ο πατέρας του δεν είχε ασφάλιση υγείας, δεν πήρε αποζημίωση και η οικογένεια του έμεινε χωρίς εισόδημα. Έτσι βιώσαν την απόλυτη φτώχεια για αρκετά χρόνια.
«Όσο μεγάλωνα πάντα είχα το συναίσθημα ότι ζούσα στην άλλη άκρη του κόσμου. Ήξερα ότι οι άνθρωποι στην άλλη άκρη του “φράχτη” είχαν περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερα χρήματα και πιο χαρούμενες οικογένειες… Για κάποιο λόγο, δεν ξέρω γιατί, ήθελα να καταφέρω και εγώ να περάσω στην απέναντι μεριά και να καταφέρω να πετύχω κάτι που κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί…», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Schultz.
Στο γυμνάσιο ωστόσο, ο Schultz ήταν καταπληκτικός στο ποδόσφαιρο και κέρδισε μια αθλητική υποτροφία το 1970 για το Πανεπιστήμιο του Northern Michigan. Ωστόσο μόλις ξεκίνησε να πηγαίνει στο κολέγιο, αποφάσισε να παρατήσει το ποδόσφαιρο..
Έτσι διεκόπη και η υποτροφία του. Για να μπορέσει να πληρώσει λοιπόν τα δίδακτρα της σχολής, έπιασε δουλειά ως μπάρμαν, ενώ περιστασιακά πουλούσε μέχρι και το αίμα του για μαζέψει τα χρήματα.
Ο Howard Schultz αποφοίτησε τελικά το 1975 από το Πανεπιστήμιο του Northern Michigan με πτυχίο στην Επικοινωνία.
Οι πρώτες του δουλειές μετά την αποφοίτηση του
Αρχικά εργάστηκε ως πωλητής για λογαριασμό της εταιρείας Xerox, ενώ αμέσως μετά ο Schultz δούλεψε ως πωλητής καφετιέρων για την Hammarplast.
Σε αυτή την εταιρεία κατάφερε σε ηλικία μόλις 26 ετών να γίνει αντιπρόεδρός της. Κάποια στιγμή όμως, του έκανε εντύπωση ότι πωλούσε περισσότερες καφετιέρες συγκεκριμένα στην Starbucks Coffee Tea and Spice Company, που ήταν μια μικρή επιχείρηση στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον.
Το ταξίδι στο Σιάτλ
Προβληματισμένος από αυτό, ταξίδεψε στο Σιάτλ για να συναντήσει τους τότε ιδιοκτήτες αυτής της εταιρείας, τους Gerald Baldwin και Gordon Bowker.
Εκεί εντυπωσιάστηκε από το πάθος και τις γνώσεις των ιδιοκτητών πάνω στον καφέ.
Η πρόσληψή του στα Starbucks
Ένα χρόνο αργότερα, ο ένας εταίρος ο Baldwin, έκανε πρόταση στον Schultz να προσληφθεί ως διευθυντής επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και marketing στα Starbucks. Ο Schultz αποδέχτηκε την πρόταση.
Εκείνη την εποχή, τα Starbucks είχαν μόνο 3 καταστήματα και πουλούσαν κιλά καφέ για χρήση στο σπίτι. Δεν σέρβιραν δηλαδή ψημένο καφέ στους πελάτες.
Το ταξίδι στο Μιλάνο
Η καριέρα του Schultz άλλαξε το 1985 όταν η εταιρία τον έστειλε σε μια διεθνή έκθεση οικιακών ειδών στο Μιλάνο.
O Howard Schultz στο Μιλάνο το 1985
Εκεί, ενώ περπατούσε στην πόλη, παρατήρησε ότι σε πολλές ιταλικές καφετέριες, οι ιδιοκτήτες σέρβιραν τον καφέ στους πελάτες.
Επίσης τα ιταλικά καφέ ήταν ένα στέκι στο οποίο οι άνθρωποι μπορούσαν να συζητήσουν μεταξύ τους πίνοντας τον καφέ τους. Τέτοιου είδους καφετέριες δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου στην Αμερική τότε.
Όταν παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή των Starbucks
Επιστρέφοντας στο Σιάλτ, πρότεινε στους ιδρυτές να μεταμορφώσουν τα Starbucks στα πρότυπα ενός ιταλικού καφέ. Η πρότασή του όμως τελικά απερρίφθη από τους ιδρυτές και εκείνος παραιτήθηκε.
Όταν αγόρασε τα Starbucks
Ο Schultz μετά την παραίτησή του, ίδρυσε τη δική του εταιρεία καφέ, την Il Giornale που ήταν στα πρότυπα της ιταλικής κουλτούρας. Η επιτυχία του ήταν άμεση, καθώς ο κόσμος έκανε… ουρές σε καθημερινή βάση για να παραγγείλει τον καφέ του.
Δυο χρόνια αργότερα, και αφού είχε την οικονομική άνεση, τελικά αγόρασε τα Starbucks για 3,8 εκατ. δολ. και έγινε ο διευθύνων σύμβουλός της.
Η εξέλιξη των Starbucks από την δεκαετία του ‘90 μέχρι σήμερα
Έτσι λοιπόν, η Αμερική αμέσως λάτρεψε τα Starbucks. Το 1992, η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο, ενώ τα 165 καταστήματά της, απέφεραν 93 εκατομμύρια δολ. έσοδα το εν λόγω έτος.
Ο Howard Schultz σε κατάστημά του στο Τόκιο το 1996
Να σημειώσουμε ότι από το 1987 μέχρι το 2007, άνοιγαν, κατά μέσο όρο, δύο καταστήματα Starbucks σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Σήμερα τα Starbucks είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο με 21.536 καταστήματα σε 64 χώρες!
Τα ετήσια κέρδη των Starbucks για το 2018 ξεπέρασαν 16 δισεκατομμυρίων δολάρια, ενώ η περιουσία του Schultz υπολογίζεται στα 3,3 δισ. δολάρια…
Η προσωπική του ζωή
Ο Schultz είναι παντρεμένος με την Sheri Kersch από το 1982, και έχει δύο παιδιά.
Τέλος το 2018 παραιτήθηκε από την προεδρία των Starbucks, προκειμένου να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ για τις εκλογές του 2020!