Εσείς ακολουθείτε το e-shopping κατά τη διάρκεια της καραντίνας; Τι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο όταν κάνουμε τις αγορές μας διαδικτυακά; …
Ηλεκτρονικές συναλλαγές: αυξημένα μέτρα προστασίας συνιστά ο Συνήγορος του Καταναλωτή
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Συνήγορος του Καταναλωτή για τους κινδύνους επιφυλάσσει το ηλεκτρονικό εμπόριο στους καταναλωτές, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.
Η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, λόγω της πανδημίας, και του lockdown που έχει επιβληθεί, έχει στρέψει το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών στο διαδίκτυο, και τα e-shops, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, και κατ΄επέκταση, την μεγιστοποίηση των κινδύνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα, καταγράφηκε ρεκόρ καταγγελιών στο Συνήγορο του Καταναλωτή, αναφορικά με παράνομες συναλλαγές και απάτες στους τραπεζικούς λογαριασμούς των χρηστών του διαδικτύου.
Ως εκ τούτου, με σκοπό την πρόληψη φαινομένων διαδικτυακής απάτης, ο Συνήγορος του Καταναλωτή συνιστά την αυξημένη εγρήγορση των καταναλωτών, κατά τις ηλεκτρονικές τους αγορές. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, η Ανεξάρτητη Αρχή προέβη στην έκδοση δελτίου τύπου, με το οποίο συνιστά στο καταναλωτικό κοινό να επιδεικνύει αυξημένη προσοχή, κατά τη χρήση των υπηρεσιών της ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Αναλυτικότερα, οι καταναλωτές πρέπει να διατηρούν τους κωδικούς πρόσβασης στις υπηρεσίες e-banking, αυστηρά προσωπικούς, να τους φυλάσσουν μυστικούς, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη επιμέλεια, και να μην τους αποκαλύπτουν σε τρίτους. Για μεγαλύτερη, δε, ασφάλεια συνίσταται οι κωδικοί να συντίθενται από εναλλαγή χαρακτήρων και να πραγματοποιείται αλλαγή τους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Με την ίδια επιμέλεια θα πρέπει να διαφυλάσσονται και τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, τα οποία συνίστανται στον αριθμό της κάρτας, το όνομα του κατόχου, την ημερομηνία λήξης, και, ιδίως, στον τριψήφιο κωδικό επαλήθευσης CVV2. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να τηρούνται εμπιστευτικά, και να αποκαλύπτονται, μόνο στο πλαίσιο βεβαιωμένων ασφαλών συναλλαγών.
Επιπρόσθετα, οι κωδικοί e-banking ή τα στοιχεία ταυτοποίησης, δεν πρέπει να εισάγονται σε ιστοσελίδες, στις οποίες θα παραπέμπει, μέσω σύνδεσης (link), οποιαδήποτε αμφιβόλου προέλευσης ηλεκτρονική επιστολή, που θα λαμβάνει ο καταναλωτής. Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να αποκαλύπτει ο καταναλωτής τους τραπεζικούς του κωδικούς, ακόμη και αν δεχθεί υποτιθέμενο τηλεφώνημα από τραπεζικούς εκπροσώπους, καθώς ποτέ οι Τράπεζες δεν θα ζητήσουν τα στοιχεία αυτά τηλεφωνικά.
Αναφορικά με τα μηνύματα αγνώστου προελεύσεως που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές, είτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή σε εφαρμογές, είτε δια τηλεφώνου, θα πρέπει να αγνοούνται και να διαγράφονται. Ταυτόχρονα, οι χρήστες του διαδικτύου οφείλουν να ελέγχουν τα στοιχεία του αποστολέα μηνυμάτων, καθώς το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποτελεί συνήθη πρακτική υποκλοπής προσωπικών στοιχείων.
Οι υπολογιστές από τους οποίους θα διενεργούνται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σκόπιμο είναι να διαθέτουν ενεργοποιημένο και ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό [antivirus]. Αντίστοιχα, συνίσταται να αποφεύγεται η χρήση δημόσιων ή ηλεκτρονικών υπολογιστών για την διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών.
Για την είσοδο, συγχρόνως, σε τραπεζικές ιστοσελίδες και πλατφόρμες e-banking, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληκτρολογούν, απευθείας, τη διεύθυνση της ιστοσελίδας, και να βεβαιώνονται για τη θέση σε εφαρμογή της κρυπτογράφησης, η οποία διαπιστώνεται από την εμφάνιση του προθέματος https και του εικονιδίου με το κλειστό λουκέτο αριστερά από την διεύθυνση του site, ή στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου.
Προκειμένου, λοιπόν, να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα απάτης στο διαδίκτυο, οι καταναλωτές, μόλις αντιληφθούν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση των τραπεζικών τους δεδομένων, ή διαρροή των προσωπικών και μυστικών τους κωδικών, οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με την Τράπεζά τους, ώστε να παγώσουν την κίνηση των λογαριασμών τους, και να αμφισβητήσουν τις μη εγκεκριμένες από τους ίδιους συναλλαγές, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, σκόπιμη κρίνεται η ενημέρωση και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.