Ηλεκτρονικές συσκευές και νερό

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Ηλεκτρονικές συσκευές και νερόΤο μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να αποτελεί μια απολύτως χαλαρή διαδικασία, όμως καμιά φορά μπορεί να περιέχει και ατυχήματα για τις ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν γίνει απαραίτητες στη ζωή μας. Το κινητό μας τηλέφωνο, η φωτογραφική μας μηχανή, ακόμα και τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας μπορεί από απροσεξία ή ατυχία να έλθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό (είτε άμεσα, είτε αν πέσει πάνω τους το κουβαδάκι κάποιου παιδιού) και τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεσες κινήσεις, αν θέλουμε να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις… μη ανάνηψης, ιδιαίτερα αν η ποσότητα του νερού στην οποία έπεσε η ηλεκτρονική συσκευή είναι μεγάλη ή έμεινε σε επαφή με πολύ νερό για αρκετή ώρα, όμως πριν αποχαιρετήσετε με πόνο ψυχής τη συσκευή σας και την πετάξετε στα σκουπίδια μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιες πρακτικές συμβουλές, βγαλμένες από την «εμπειρία» των παθόντων. Πού ξέρετε, μπορεί να είστε τυχεροί και η συσκευή να μην έχει αχρηστευθεί τελείως, ή και καθόλου!

Ηλεκτρονικές συσκευές και νερόΚινητό τηλέφωνο

Κατ’ αρχάς… ψυχραιμία. Δεν χρειάζονται ούτε βίαιες κινήσεις, ούτε να πατάτε σαν τρελοί τα κουμπιά για να δείτε αν λειτουργεί ή όχι. Αποσυναρμολογήστε το κινητό, βγάλτε καλύμματα και μπαταρίες, και καθαρίστε προσεκτικά το εσωτερικό με ένα στεγνό πανί και μπατονέτες για τα αυτιά. Όταν απομακρύνετε την υγρασία, περάστε άλλο ένα χέρι το τηλέφωνο με μπατονέτες βουτηγμένες σε νερό, αφού τις έχετε στραγγίξει πρώτα ώστε να μην στάζουν. Ετσι θα απομακρύνετε το θαλασσινό αλάτι ειδικά από ορισμένα «ευαίσθητα» σημεία (π.χ. τις επαφές της μπαταρίας). Αφήστε το σε ένα ξηρό μέρος να στεγνώσει καλά και μην επιχειρήσετε να το τοποθετήσετε ούτε στο φούρνο (έχει συμβεί!), ούτε να το στεγνώσετε με το πιστολάκι των μαλλιών. Ακόμα καλύτερα, βάλτε το σε ένα σακουλάκι με ρύζι, που απορροφά την υγρασία. Επιχειρήστε να το συναρμολογήσετε και να το θέσετε σε λειτουργία μετά από 48 ώρες.

Κλειδιά αυτοκινήτου

Το καθ’ εαυτό κλειδί πρέπει να το καθαρίσετε προσεκτικά με οινόπνευμα και καθαρό νερό για να φύγουν τα αλάτια από τη θάλασσα και να έχετε τουλάχιστον «συμβατική» πρόσβαση στο αυτοκίνητό σας. Για το ηλεκτρονικό κλείδωμα και το συναγερμό η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη, αλλά αξίζει τον κόπο, δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά αυτά κλειδιά κοστίζουν μάλλον ακριβά. Θα πρέπει να ανοίξουμε το κλειδί (από τις εγκοπές του, συνήθως δεν υπάρχει βίδα) και να απομακρύνουμε τη μπαταρία και την πλακέτα. Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιστολάκι για τα μαλλιά για να στεγνώσουμε γρήγορα και τα δύο, αρκεί να μην το έχουμε στη μέγιστη ισχύ και δεν πλησιάζουμε πολύ κοντά το πιστολάκι στα βρεγμένα κλειδιά. Ετσι θα προσπαθήσουμε να στεγνώσουμε την πλακέτα και από τη μέσα πλευρά της. Καλύτερα να αλλάξουμε μπαταρία πριν προσπαθήσουμε να συναρμολογήσουμε και πάλι τα κλειδιά.

Ηλεκτρονικές συσκευές και νερόΦωτογραφική μηχανή

Αν πάτε σε οποιονδήποτε τεχνικό και παραδεχτείτε ότι η μηχανή σας ήλθε σε επαφή με θαλασσινό νερό, δεν θα κάνει καν τον κόπο να την ανοίξει. Αν η επαφή, όμως, κράτησε μόνο μερικά δευτερόλεπτα, μπορεί να τη σώσετε. Θα χρειαστεί να την ανοίξετε προσεκτικά και να την καθαρίσετε μ’ ένα στεγνό πανί. Όταν στεγνώσει, παρατηρήστε προσεκτικά μήπως υπάρχουν οξειδώσεις (σίγουρα θα ανακαλύψετε) και περιποιηθείτε τις με ειδικό καθαριστικό-αντιοξειδωτικό σπρέι που κυκλοφορεί στο εμπόριο και με μπατονέτες για τα αυτιά, στις οποίες θα έχετε στάξει μια σταγόνα οινόπνευμα. Φροντίστε ιδιαίτερα τις μπαταρίες και τις επαφές τους, αλλά και τον φακό.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…