H κατάχρηση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα: Μια μεγάλη απειλή για ΟΛΟΥΣ μας

Συντάκτης: Αθανάσιος Μπούρας, Ειδικός παθολόγος

Τα αντιβιοτικά για πρώτη φορά παρασκευάστηκαν πριν από μισό αιώνα για να θεραπεύσουν τις μικροβιακές λοιμώξεις, που τότε πολλές ήταν θανατηφόρες. Δυστυχώς όμως, οι κοινωνίες δεν ακολούθησαν το σοφό αρχαίο ρητό “Παν μέτρον άριστον”. Ως χώρα έχουμε από τα πιο υψηλά ποσοστά καταναλώσεως αντιβιοτικών σε ολόκληρο τον κόσμο, και δυστυχώς είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων. Έτσι σήμερα εμφανίστηκε μια σοβαρή απειλή. Δηλαδή, αρκετές λοιμώξεις τόσο μέσα στα Νοσοκομεία, όσο και στην Κοινότητά μας, έχουν γίνει θανατηφόρες, γιατί τα μικρόβια που τις προκαλούν έχουν καταστεί ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που διαθέτουμε σήμερα.

\Εκτός από τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουμε ΟΛΟΙ μας, η δαπάνη για την Δημόσια Υγεία είναι τεράστια, με παρατεταμένες νοσηλείες στα Νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας!

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα της μη ορθής χρήσης των αντιβιοτικών:

  1. Τα αντιβιοτικά δεν ασκούν απολύτως καμία επίδραση στους ιούς, παρά μόνο στις μικροβιακές λοιμώξεις.
  2. Πρέπει μήπως να δίνονται σε κάθε μικροβιακή λοίμωξη; ΟΧΙ. Αρκετές περιπτώσεις πχ οξείες ιγμορίτιδες, διάρροιες κλπ, θεραπεύονται από μόνες τους, με ή χωρίς τη βοήθεια ανακουφιστικών φαρμάκων σε λίγες μέρες. Εάν κάποιος πάρει αντιβίωση, θα έχει την ψευδαίσθηση ότι έγινε καλά απ’ αυτήν, και έτσι ο μύθος διαιωνίζεται.
  3. Τα αντιβιοτικά είναι απολύτως απαραίτητα στις σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις, αυτές που μπορούν να θέσουν σε μεγάλη απειλή την υγεία και τη ζωή του ασθενούς. Εδώ δεν παίζει ρόλο μόνο το είδος του μικροβίου, αλλά και η γενική κατάσταση της “άμυνας” του οργανισμού του ασθενούς. Μόνον ο Ιατρός είναι σε θέση να εκτιμήσει πότε πρόκειται περί ιώσεως ή μικροβιακής λοίμωξης και πότε επομένως θα δώσει αντιβίωση. Πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες του Ιατρού και να μην διακόπτουμε πρόωρα την αντιβίωση (πχ όταν έπεσε ο πυρετός, ή ελαττώθηκαν τα συμπτώματα).
  4. Γιατί τα ανθεκτικά μικρόβια γίνονται όλο και πιο πολλά; Τα μικρόβια είναι “έξυπνα” και θέλουν να επιβιώσουν αναπτύσσοντας μηχανισμούς ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά που τους δίνουμε για να τα εξοντώσουμε. Επιπροσθέτως, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν καθημερινά τα μικρόβια που έχουν στο σώμα τους. Άρα, όσο πιο πολλά άτομα παίρνουν πιο συχνά αντιβιοτικά, τόσο μεγαλύτερη είναι και η διασπορά ανθεκτικών μικροβίων.
  5. Τα αντιβιοτικά ΠΡΕΠΕΙ να χορηγούνται μόνον με ιατρική συνταγή! Δυστυχώς στην Ελλάδα, παρά το ότι υπάρχει η αντίστοιχη Νομοθεσία, δεν εφαρμόζεται. Οι περισσότεροι μπορούν να πάρουν αντιβιοτικά από το Φαρμακείο, ή από τα φάρμακα που τυχόν έχουν στο σπίτι τους. Έτσι, ο ασθενής ενώ μπορεί να μην χρειαζόταν το αντιβιοτικό, συμβάλλει στην ανάπτυξη της Αντοχής των μικροβίων. Επιπλέον, πολλά αντιβιοτικά έχουν παρενέργειες και αλληλοεπιδράσεις όταν συγχρόνως λαμβάνουμε και άλλα φάρμακα, που μπορεί να είναι πολύ σοβαρές (αιμορραγία, αρρυθμίες, κλπ).

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Α) Να σταματήσουμε την άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών.

Β) Να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού τα αντιβιοτικά που διαθέτουμε σήμερα, κάνοντας σωστή χρήση, για να είναι αποτελεσματικά.

Γ) Οι γονείς και το περιβάλλον των ασθενών να είναι υπομονετικοί και να έχουν αυτοσυγκράτηση. Να μην “πιέζουν” τον ιατρό να δώσει αντιβίωση αμέσως, όταν δεν χρειάζεται.

Δ) Εάν εμφανισθεί παρενέργεια από το αντιβιοτικό (πχ διάρροια, πόνος στο στομάχι ή αλλεργία) να ενημερώσουμε άμεσα τον Ιατρό μας για οδηγίες ή πιθανή διακοπή του αντιβιοτικού.

Οι Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν επισημάνει από πολύ καιρό ότι βρισκόμαστε “στο τέλος των αντιβιοτικών”, δηλαδή δύσκολα μπορούμε να ανακαλύψουμε νέα αντιβιοτικά. Αυτό, και σε συνδυασμό με την αντοχή των μικροβίων σε πολλά από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, καθιστά την θεραπεία των λοιμώξεων ολοένα και πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θνησιμότητα! Δηλαδή γυρίσαμε πίσω!! Είναι ευθύνη ΟΛΩΝ μας (Ιατρών, Φαρμακοποιών και λοιπών Επιστημόνων Υγείας, καθώς και των ασθενών) να διαφυλάξουμε τα ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ, που σώζουν ζωές.

Dr. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛ. ΜΠΟΥΡΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ

Λ.ΒΕΙΚΟΥ 42, ΓΑΛΑΤΣΙ

ΤΗΛ. 210 2923025 – 210 2912900

Συντάκτης: Αθανάσιος Μπούρας, Ειδικός παθολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.