Τα παιδιά είναι οι καθρέπτες των γονιών τους, είναι η ελπίδα τους, η συνέχειά τους, τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους. Η …
Helen Keller. Ένα σύμβολο αυτοπεποίθησης και επιμονής
Υπάρχουν άνθρωποι, που με ισχυρή θέληση και επιμονή, έχουν επιτύχει μικρά θαύματα στη ζωή τους, τις ιστορίες των οποίων αξίζει να θυμόμαστε, όταν μας καταβάλει ο φόβος μπροστά στις δοκιμασίες της ζωή μας. Μια αντίστοιχη ιστορία είναι η ζωή της Helen Keller.
Η Helen Adams Keller γεννήθηκε στην Tuschumbia της Alabama στις 27 Ιουνίου 1880. Στον δέκατο ένατο μήνα της ζωής της προσβλήθηκε από μια ασθένεια που της στοίχησε την όραση και την ακοή αλλά όχι τη φωνή . Μέχρι την ηλικία των επτά ετών είχε αναπτύξει εξήντα περίπου χειρονομίες για να επικοινωνεί και μπορούσε να αντιληφθεί κάποιον που την πλησίαζε μέσω των δονήσεων που προκαλούσε ο βηματισμός του.
Ωστόσο, η μητέρα της Helen Keller, Kathrin, επιθυμούσε να προσφέρει στην κόρη της μια εκπαίδευση όμοια με των παιδιών που δεν αντιμετωπίζουν δυσκολία ακοής και όρασης και έτσι αποφάσισε το 1886 να απευθυνθεί σε μια σχολή τυφλών στη Βοστόνη. Ο διευθυντής της σχολής Michael Anagnos πρότεινε την εικοσάχρονη απόφοιτη της σχολής του, Anne Sullivan, για δασκάλα της μικρής Helen.
Το πρώτο μάθημα ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου 1887 στο σπίτι στης Helen Keller, όπου η Sullivan επιχειρούσε να καθοδηγήσει την Helen να σχηματίσει λέξεις με το χέρι της. Το μάθημα υπήρξε μια πρόκληση για την Helen, καθώς δυσκολευόταν να καταλάβει την ταύτιση ενός αντικειμένου με μία λέξη. Όμως, αυτή η δυσκολία δεν την αποθάρρυνε. Μέχρι την ώρα που η δασκάλα της ενώ της έπιανε το ένα χέρι για να της μάθει να σχηματίζει τη λέξη νερό χειρονομώντας, στο άλλο χέρι της Helen έπεφτε δροσερό νερό. Η εμπειρία εκείνη ήταν τόσο συναρπαστική για την Helen που ήθελε να μάθει να σχηματίζει χειρονομώντας και άλλα αντικείμενα του σπιτιού της.
Έπειτα, η Sullivan δίδαξε στην Keller να μιλά με τη μέθοδο tadoma, σύμφωνα με την οποία η Helen άγγιζε το στόμα και τον λαιμό του συνομιλητή της και συνδύαζε τον συλλαβισμό με τα δάχτυλα και την παλάμη του χεριού της. Σε μεταγενέστερο χρόνο, η Helen Keller διδάχθηκε τη μέθοδο braille και μέσω αυτής Αγγλικά, Γαλλικά, Ελληνικά και Λατινικά.
Φοίτησε σε σχολεία για τυφλούς και σε σχολεία για κωφούς και το 1900 η Helen Keller σπούδασε στο κολλέγιο Radcliffe Καλές Τέχνες. Τη χρηματοδότηση των σπουδών ανέλαβε ο Ηuttleston Rogers μαζί με τη γυναίκα του και έτσι η Helen Keller έγινε το 1904 το πρώτο τυφλό άτομο που απέκτησε Bachelor of Arts.
Η Helen Keller υπήρξε συγγραφέας άρθρων και βιβλίων, ριζοσπαστική σοσιαλίστρια και ειρηνίστρια. Αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση των ατομικών και των εργασιακών δικαιωμάτων και στη βοήθεια ατόμων με αναπηρία.
Ίδρυσε, επίσης, σε ηλικία τριάντα πέντε ετών μαζί με τον George Kessler τον οργανισμό Helen Keller International με αντικείμενο τις έρευνες για την όραση, την υγεία και τη διατροφή. Πέντε χρόνια αργότερα, ίδρυσε τη Μη κερδοσκοπική Ένωση για τις Αμερικανικές Αστικές Ελευθερίες (ACLU) για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων των ανθρώπων στις ΗΠΑ.
Η Helen Keller απεβίωσε στη 1 Ιουνίου 1968 έπειτα από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η ιστορία της Helen Keller είναι ένα παράδειγμα αυτοπεποίθησης και επιμονής απέναντι στις προκλήσεις της ζωής. Οι δυσκολίες της ακοής και της όρασης, που αντιμετώπιζε, δεν την εμπόδισαν να υπερασπιστεί τα ατομικά δικαιώματα των ανθρώπων και να βοηθήσει άτομα με αναπηρίες μέσα από το συγγραφικό της έργο, της ομιλίες της σε κοινό και την ίδρυση οργανισμών.
Ιστοσελίδες, πηγές
Έλεν Κέλερ, ένα μικρό θαύμα. | Βιβλίο (maxmag.gr)
Helen Keller: «Η ζωή είναι είτε μία παράτολμη περιπέτεια, ή ένα τίποτα» | mononews