Η ζωή μας το 2050
Οι ονειροπόλοι μπορούν να κλείνουν τα μάτια και σκέφτονται πώς θα είναι η ζωή τους σε 40 χρόνια. Άλλο, όμως, είναι να ονειρεύεσαι κι άλλο να τα βλέπεις μπροστά σου. Η έκθεση «Ο Πλανήτης σε χρειάζεται! Ζήσε στο 2050» άνοιξε τις πύλες της στο ίδρυμα «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και σκοπεύει να ταξιδέψει τους επισκέπτες της στην καθημερινότητα μετά από 37 χρόνια. Μέσα απ’ αυτό το ταξίδι διαπιστώνουμε πώς θα επιβιώσει ο άνθρωπος μέσα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς από την περιβαλλοντολογική επιβάρυνση.
Η έκθεση παρουσιάστηκε στο μουσείο Φυσικών Επιστημών του Λονδίνου. Μπορούν να την επισκεφθούν όλοι όσοι έχουν ανησυχίες για το περιβάλλον, αλλά απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες με παιδιά από πέντε ετών και σχολεία. Επικεντρώνεται στα πιο σημαντικά που αντιμετωπίζει σήμερα το περιβάλλον, όπως η εξάντληση φυσικών πόρων, οι κλιματολογικές αλλαγές και η ανάγκη ανάληψης δράσης για ένα βιώσιμο μέλλον.
Το σημαντικό στοιχείο δεν είναι η παράθεση στοιχείων, αλλά ένα ψηφιακό ταξίδι το 2050 και… ξενάγηση με τη βοήθεια τεσσάρων χαρακτήρων (Tek, Dug, Buz και Eco), οι οποίοι μας δίνουν πληροφορίες για το πώς θα είναι η ζωή μας τότε. Παίρνουμε πληροφορίες για την ενημέρωση, το νερό, τη μετακίνηση, την τροφή, τα κτίρια, τη διασκέδαση και την ρυμοτομία της πόλης του μέλλοντος. Το κοινό δεν ενημερώνεται απλώς, αλλά συμμετέχει κιόλας με ειδικά διαδραστικά παιχνίδια. Καλούνται και να εξερευνήσουν νέους τρόπους ανεύρεσης νερού και δημιουργίας υπερ-τροφής, σχεδιασμού οχημάτων και κατασκευής καινούργιων σπιτιών και κήπων!
Σε κάθε ενότητα που παρουσιάζεται οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν άμεσα τον αντίκτυπο των καθημερινών τους πράξεων στο περιβάλλον. Μελετούν, παράλληλα, τρόπους προσωπικής βελτίωσης, όπως π.χ. τον σχεδιασμό του μελλοντικού τους σπιτιού και αυτοκινήτου, την ετοιμασία ενός δείπνου, ως και τη βουτιά σε μια… εικονική πισίνα, στην οποία δεν θα βρέχονται (!) και θα εξοικονομούν νερό. Η έκθεση προσφέρει επίσης μια ευκαιρία να δει κανείς νέες εφευρέσεις που επιτρέπουν την καλύτερη κατά το δυνατόν χρήση των πηγών του πλανήτη.
Η έκθεση έχει διοργανωθεί σε 15 πόλεις του εξωτερικού και την έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Στην Ελλάδα θα διαρκέσει έως τα τέλη Ιουνίου.