Η υπαίθρια βιβλιοθήκη του Μαγδεμβούργου

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η υπαίθρια βιβλιοθήκη του ΜαγδεμβούργουΜια ξεχωριστή προσέγγιση στη γνώση, πραγματοποιείται στη βιβλιοθήκη του Μαγδεμβούργου. Δεν υπάρχει η κλασσική αίθουσα στην οποία ψάχνετε για ένα συγκεκριμένο βιβλίο, ούτε πρέπει να κάνετε ησυχία για τους αναγνώστες. Αντίθετα πρόκειται για μια υπαίθρια βιβλιοθήκη, ανοιχτή κυριολεκτικά και μεταφορικά για όλους.

Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και μπορεί να δανειστεί κανείς ένα βιβλίο, απλά περνώντας από έξω. Ο δανεισμός πραγματοποιείται δωρεάν και η ορθή της λειτουργία, θα συνεχιστεί όσο οι χρήστες της συνεχίζουν να επιστρέφουν τα βιβλία στα ράφια. Δεν υπάρχει εγγραφή ή καταχώρηση και η λειτουργία της βασίζεται στην υπευθυνότητα των κατοίκων. Εκτός από τα ράφια, η βιβλιοθήκη διαθέτει χώρο με γκαζόν και παγκάκια, μια καφετέρια, και μια σκηνή, που έχει χρησιμοποιηθεί για θεατρικές παραστάσεις από το τοπικό δημοτικό σχολείο, παρουσιάσεις βιβλίων, αναγνώσεις και συναυλίες από τοπικά συγκροτήματα. Το πράσινο γρασίδι δίνει έναν τόνο φρεσκάδας και ζωντάνιας σε σχέση με το παραμελημένο περιβάλλον.

Η υπαίθρια βιβλιοθήκη του ΜαγδεμβούργουΠέραν της αξίας για την περιοχή, η βιβλιοθήκη είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να έρθουν πιο κοντά οι νέοι στα βιβλία. Οι κάτοικοι και οι χρήστες της, την ονομάζουν «βιβλιοθήκη της αυτοπεποίθησης». Πρακτικά έχει δώσει ξεχωριστό «χρώμα» στην περιοχή με τις κοντινές κατοικίες να αγοράζονται σε υψηλές τιμές και την περιβάλλουσα περιοχή να αναδομείται συνεχώς.

Αυτό το εναλλακτικό κτήριο, προέκυψε ως ανάγκη των κατοίκων της περιοχής, όταν η δημοτική βιβλιοθήκη έκλεισε και κατεδαφίστηκε. Το 2005 λοιπόν, οι ίδιοι οι κάτοικοι ξεκίνησαν να εφαρμόζουν ένα σχέδιο, συγκεντρώνοντας σχέδια και βιβλία για την νέα τους ανοιχτή βιβλιοθήκη. Αν και η πρωτοβουλία απέφερε 20.000 βιβλία και ένα σχέδιο για την βιβλιοθήκη, η χρηματοδότηση ήταν ελάχιστη. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Με λογοτεχνικές εκδηλώσεις και πιλοτική λειτουργία της ανοιχτής βιβλιοθήκης, έγινε φανερό πως το συγκεκριμένο κτήριο θα αναζωογονούσε το κέντρο της πόλης και θα έδινε νέο «αέρα». Το κτίσμα κατασκευάστηκε γενικά με οικολογικό τρόπο, καθώς η πρόσοψή προήλθε από μια πρόσφατα κατεδαφισμένη αποθήκη του 1966, ενώ για μέρος του κτηρίου χρησιμοποιήθηκαν παλιά κιβώτια μπύρας. Η κρατική χρηματοδότηση ήρθε τελικά από το αρμόδιο υπουργείο και η βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε το 2009, ενώ το 2010 κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημόσιου Χώρου (European Prize for Public Urban Space).

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr