Η τέχνη της πειθούς

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Το να μπορούμε να πείσουμε και να επηρεάσουμε τους γύρω μας ανθρώπους είναι μια από τις πιο αρχαίες τέχνες. Ανακαλύψτε τα μυστικά της παρακάτω.

Η πειθώ είναι μια από τις πιο αρχαίες τέχνες. Στην αρχαία Αθήνα οι άνθρωποι προσλάμβαναν ειδικούς επαγγελματίες του λόγου, τους ονομαζόμενους ρήτορες, οι οποίοι μπορούσαν σύμφωνα με τις πηγές να σε πείσουν για το ο,τιδήποτε. Ποια είναι όμως τα μυστικά αυτής της δεξιότητας και πώς μπορούμε και εμείς να την κατακτήσουμε;

Μιλήστε  για πράγματα που έχετε γνώσεις

Είναι λογικό να μπορούμε να επηρεάσουμε περισσότερους ανθρώπους στον τομέα μας και σε θέματα τα οποία γνωρίζουμε καλά και έχουμε γνώσεις. Είναι σημαντικό κομμάτι της πειθούς να δείχνουμε στον συνομιλητή μας ότι έχουμε γνώσεις στο αντικείμενο για το οποίο μιλάμε και ότι δεν κρίνουμε απλά με τις δικές μας πεποιθήσεις ή τα δικά μας πιστεύω. Έτσι είναι πιο πιθανό να προβάλουμε τεκμηριωμένα επιχειρήματα και να μπορέσουμε να του αποδείξουμε και την ορθότητα και εγκυρότητα των λεγόμενών μας.

Δείξτε αυτοπεποίθηση

Άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο είναι το να δείξουμε αυτοπεποίθηση. Όταν γνωρίζουμε σε βάθος το συζητούμενο θέμα είναι πιο εύκολο να δείχνουμε άνετοι και ως εκ τούτου θαρραλέοι και τολμηροί. Αλλάζει η στάση του σώματός μας, η φωνή μας και φυσικά οι απαντήσεις που δίνουμε φαίνονται πιο σίγουρες και ως εκ τούτου και πιο πειστικές για τον συνομιλητή μας.

Η τέχνη της πειθούς

Κάνε ερωτήσεις

Αρκετές φορές δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσουμε να πείσουμε τον άλλον άνθρωπο. Η απάντηση είναι μπροστά στα μάτια του και ο ίδιος απώς δεν το γνωρίζει ότι την ξέρει. Δηλαδή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη. Σύμφωνα με αυτήν ο μεγάλος σοφός έφτανε σε ένα συμπέρασμα βασισμένος στις απαντήσεις που λάμβανε από τους μαθητές του και τους συνομιλητές του χωρίς να προσπαθήσει να προκαταβάλει καμία απάντηση ή να καθοδηγήσει την συζήτηση.

Δείξει συμπάθεια και κατάλαβε την θέση τους

Αρκετές φορές ο συνομιλητής μας απλά θέλει να τον καταλάβουμε ή ακόμα περισσότερο να τον ακούσουμε. Αρκετές φορές αρκεί να πούμε ότι τον καταλαβαίνουμε, ενώ άλλες πρέπει συνειδητά να δείξουμε ότι κατανοήσαμε την θέση του με τις πράξεις μας. Έτσι, του δείχνουμε ότι είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με αυτόν και κερδίζουμε την εκτίμηση του και την συμπάθειά του.

Η τέχνη της πειθούς

Κατάλαβε τα κίνητρά του

Αρκετές φορές είναι πιθανό ο συνομιλητής μας να έχει πολλά και διαφορετικά κίνητρα για να θελήσει να μας πείσει. Αν όμως αντιληφθούμε τα κίνητρά του και τις απόψεις του όπως επίσης και τον λόγο που υποστηρίζει σθεναρά μια συγκεκριμένη άποψη, τότε είναι αρκετά πιθανό να μπορέσουμε να τον χειριστούμε και τελικά να προβάλουμε το κατάλληλο και πιο πειστικό επιχείρημα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.