Η τέχνη του φούρνου: συνταγές για εκπληκτικά ψωμιά και γλυκίσματα

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η οσμή του φούρνου που χαρακτηρίζει τον πρωινό αέρα, η ζεστασιά που αγκαλιάζει το σπίτι, και τα λαχταριστά αρώματα που γεμίζουν την κουζίνα είναι μέρος της τέχνης του φούρνου. Αν αγαπάτε τον κόσμο της ζαχαροπλαστικής και της ζύμης, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες εκπληκτικές συνταγές για ψωμί και γλυκίσματα που θα σας μαγέψουν.

Συνταγή για Αφράτο Σπιτικό Ψωμί

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί

  • 1 κουταλάκι αλάτι

  • 1 κουταλάκι ζάχαρη

  • 1 ποτήρι μαγιάς

  • 300 ml χλιαρό νερό

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

Οδηγίες:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, και τη ζάχαρη.

  2. Προσθέστε την μαγιά στο χλιαρό νερό και αφήστε να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά.

  3. Προσθέστε το ενεργό νερό και το ελαιόλαδο στο αλεύρι και ανακατέψτε καλά.

  4. Αφήστε τη ζύμη να αναπτυχθεί για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

  5. Βάλτε τη ζύμη σε έναν φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα.

2. Συνταγή για Σοκολατένια Κέικ Με Μπανάνα

Υλικά:

  • 2 μεγάλες ώριμες μπανάνες, ξερές και λιωμένες

  • 1/2 φλιτζάνι κακάο σε σκόνη

  • 1 κουταλιά τσαγιού μπέικιν πάουντερ

  • 1/2 κουταλιά τσαγιού αλάτι

  • 1 κουταλιά τσαγιού εκχύλισμα βανίλιας

  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

  • 1/4 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο

  • 2 αυγά

  • 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1/2 φλιτζάνι γάλα

Οδηγίες:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και λαδώστε ένα ταψί.

  2. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τις λιωμένες μπανάνες, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά, και τη βανίλια.

  3. Προσθέστε το αλεύρι και το γάλα, και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα συστατικά.

  4. Βρέξτε το ταψί με λίγο αλεύρι και ρίξτε το μείγμα.

  5. Ψήστε το κέικ για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να διαπεράσει με ένα καθαρό μαχαίρι.

Αυτές οι συνταγές αποτελούν μόνο μια γεύση από την υπέροχη ποικιλία της τέχνης του φούρνου. Αφήστε τη φαντασία σας να οδηγήσει τον δρόμο και ανακαλύψτε τη χαρά του ψησίματος και της ζαχαροπλαστικής. Με τον φούρνο ως τον πιστό σας σύμμαχο, μπορείτε να δημιουργήσετε απίθανες λιχουδιές που θα αγαπηθούν από όλους.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.