Η τέχνη της αποτελεσματικής επικοινωνίας: Πώς να βελτιώσετε τις σχέσεις σας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Όλοι έχουμε κάποιες συνήθειες και αδυναμίες στην επικοινωνία. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να βελτιωθεί αισθητά και σημαντικά, οδηγώντας σε καλύτερες σχέσεις, εργασιακές ευκαιρίες και προσωπική ικανοποίηση.

1) Ακούστε περισσότερο

Το πρώτο βήμα για το πώς να βελτιώσετε τις διαπροσωπικές σας δεξιότητες είναι να ακούτε περισσότερο. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά για να πείτε αυτό που πραγματικά εννοείτε και να σας ακούσουν, πρέπει να ακούτε. Η ψηφιακή εποχή είναι γεμάτη από άμεση ικανοποίηση και ταχύτητα. Αλλά η πραγματική επικοινωνία και σύνδεση μπορεί να χρειαστεί λίγη υπομονή και δεκτικότητα.

Αν δεν καταλαβαίνετε και δεν ακούτε πραγματικά αυτό που λέει κάποιος, δεν πρόκειται να δώσετε καμία απάντηση που να είναι πολύτιμη ή ενδιαφέρουσα. Η οικοδόμηση μιας σύνδεσης και η προσφορά αξιόλογων συνομιλιών απαιτεί να κάνετε την ακρόαση την προεπιλεγμένη λειτουργία σας. Δεν είναι απλώς παθητική απορρόφηση των όσων λέγονται, αλλά ενεργητική ακρόαση.

2) Ακούστε ενεργά

Ενεργητική ακρόαση σημαίνει να ακούς τι λέει κάποιος και να δουλεύεις πραγματικά για να το επεξεργαστείς και να το καταλάβεις. Δεν ακούτε απλώς τις λέξεις και δεν βάζετε ένα σημάδι δίπλα τους. Ακούτε τις λέξεις και την πρόθεση και τον σκοπό πίσω από αυτές.

Αν ο φίλος σας σας πει ότι είναι κουρασμένος, ακούτε τι λέει και κάνετε και το επιπλέον βήμα να καταλάβετε ότι θέλει να κάνει ένα διάλειμμα από την πεζοπορία που κάνετε σύντομα. Η ενεργητική ακρόαση έχει να κάνει με το να νοιάζεστε γιατί κάποιος λέει κάτι και όχι μόνο για το τι λέει κυριολεκτικά.

Ακόμη και αν δεν συμφωνείτε, ακούστε τι λέει και τον λόγο ή το νόημα πίσω από αυτά που λέει. Η ενεργητική ακρόαση κάνει μεγάλη διαφορά στη βελτίωση των διαπροσωπικών σας δεξιοτήτων.

Η τέχνη της αποτελεσματικής επικοινωνίας: Πώς να βελτιώσετε τις σχέσεις σας

3) Ενισχύστε το σκοπό σας

Το “γιατί” αυτού που λέγεται είναι συχνά πιο σημαντικό από αυτό που λέγεται. Όταν ακούτε κάποιον ή όταν μιλάτε, επικεντρωθείτε στον σκοπό. Μπορεί απλώς να αστειεύεστε επειδή το θέλετε ή να έχετε πολλά στο μυαλό σας και να τα συζητάτε με κάποιον. Πρέπει να υπάρχει χώρος για αυθορμητισμό και να μιλάτε για οτιδήποτε. Αλλά θα πρέπει επίσης να υπάρχει κάποια συνείδηση από μέρους σας για τον λόγο που μιλάτε με κάποιον, αν υπάρχει λόγος.

Ας πούμε όμως, για παράδειγμα, ότι ενδιαφέρεστε ρομαντικά για κάποιον και φλερτάρετε μαζί του. Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθήστε να μιλάτε για θέματα που είναι δυνητικά φλερτ και όχι υπερβολικά βαριά. Μην συζητάτε για τη γενοκτονία της Ρουάντα ή μην εμπλακείτε αμέσως σε μια συζήτηση για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Δεν λέμε ότι δεν μπορείτε να συζητήσετε σημαντικά ή βαθιά θέματα, αλλά προσπαθήστε να έχετε κατά νου το σκοπό σας και να παραμείνετε λίγο συγκεντρωμένοι στο γιατί μιλάτε με κάποιον.Αυτό ονομάζεται “συνειδητή συνομιλία”.

4) Δείτε τι μπορείτε να μάθετε

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με το να συνομιλείς με ανθρώπους και να δημιουργείς συνδέσεις είναι ότι μπορείς να μάθεις πάρα πολλά.

Το γεγονός είναι ότι αν γίνετε ενεργός ακροατής και είστε πρόθυμοι να μιλήσετε με περισσότερους ανθρώπους, ανακαλύπτετε πράγματα που δεν φανταζόσασταν ποτέ.

Όχι μόνο γεγονότα και αριθμούς, αλλά συναρπαστικές, τραγικές, ξεκαρδιστικές και παράξενες εμπειρίες, λεπτομέρειες από τη ζωή των ανθρώπων, απόψεις για την αγάπη και τον έρωτα, επιχειρηματικές συμβουλές. Μαθαίνεις τόσα πολλά για τις κοσμοθεωρίες των γύρω σου και τη μεγάλη ποικιλία των ανθρώπων σε αυτό το σύμπαν. Αξίζει πραγματικά τον χρόνο σας.

5) Μιλήστε με σεβασμό

Ένα άλλο από τα κρίσιμα πράγματα σχετικά με την τέχνη της επικοινωνίας και το πώς να βελτιώσετε τις διαπροσωπικές σας δεξιότητες είναι να μιλάτε με σεβασμό. Πολλές φορές πέφτουμε σε μοτίβα με ανθρώπους που γνωρίζουμε καλά ή με τους οποίους δουλεύουμε μαζί να μιλάμε λίγο με ασέβεια. Συχνά έχει να κάνει λιγότερο με τις λέξεις που λέμε και περισσότερο με τον τόνο με τον οποίο τις λέμε. Αποφύγετέ το αυτό. Παραμείνετε συνειδητοποιημένοι στη συζήτηση!

Η τέχνη της αποτελεσματικής επικοινωνίας: Πώς να βελτιώσετε τις σχέσεις σας

6) Επικεντρωθείτε σε κοινούς στόχους και αξίες

Όποτε είναι δυνατόν, εστιάστε σε κοινούς στόχους και αξίες. Μπορεί να είστε σε διαφορετικές πλευρές από κάποιους ανθρώπους και μπορεί ακόμη και να βρίσκετε κάποιους ανθρώπους βαρετούς. Προσπαθήστε, όμως, να σκεφτείτε πόσα περισσότερα έχετε κοινά από όσα έχετε διαφορετικά.

Αν κάποιος αγαπά την αγροτική ζωή και εσείς τη ζωή στην πόλη, μπορεί να έχετε αντίθετα οράματα για το πού θέλετε να ζήσετε και το περιβάλλον που απολαμβάνετε.

Αλλά και οι δύο απολαμβάνετε το γέλιο, τη φιλία, την κοινότητα και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Υπάρχουν τόσες πολλές κοινές αξίες ακόμη και σε συχνά συγκρουόμενες απόψεις. Ξεκινήστε υποθέτοντας ότι αυτές οι κοινές αξίες υπάρχουν και στη συνέχεια εξερευνήστε τις αν υπάρχουν. Όταν αυτό δεν λειτουργεί, μερικές φορές όντως καταλήγετε σε έντονες διαφωνίες.

7) Αποδεχτείτε τη διένεξη αν προκύψει

Μια άλλη βασική συμβουλή για το πώς να βελτιώσετε τις διαπροσωπικές σας δεξιότητες όσον αφορά την επικοινωνία, είναι να αποδέχεστε τη συγκρουσιακή κατάσταση αν προκύψει. Όταν πραγματικά διαφωνείτε ή βρίσκεστε σε σύγκρουση, μερικές φορές είναι απλώς έτσι όπως είναι. Δεν προσπαθείς να μπεις αμέσως σε υπερβολικά βαριές συζητήσεις, αλλά ταυτόχρονα, αν συγκρουστείς με κάποιον, δεν τρέχεις να κρυφτείς ή να προσποιηθείς ότι τον συμπαθείς.

Οι άνθρωποι εκτιμούν την ειλικρίνεια, ειδικά οι άνθρωποι που είναι αυθεντικοί και έχουν αυτοπεποίθηση. Αν δεν σας αρέσει η πεποίθησή τους ή διαφωνείτε έντονα, μερικές φορές πρέπει απλώς να το πείτε. Το να είμαστε αρεστοί σε όλους δεν πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Το να είμαστε αυθεντικοί και να επιδιώκουμε τον σκοπό μας με αληθινή ενέργεια είναι πολύ πιο σημαντικό από τη δημοτικότητα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.