Στον κόσμο μας γεμάτο αντικείμενα, υπάρχουν πολλά που διαθέτουν βαθιές σημασίες και έχουν στον πυρήνα τους συναρπαστικές ιστορίες. Τα αντικείμενα …
Η ταλαιπωρία των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών
Πολλές οικογένειες ταλαιπωρούνται με τα εξ αδιαιρέτου ακίνητα που συνήθως προέκυψαν από κληρονομιές. Είναι κρίμα γιατί συχνά τέτοια ακίνητα τελικώς παραμένουν αναξιοποίητα επί δεκαετίες, καθώς οι συνιδιοκτήτες αδυνατούν να συμφωνήσουν στο πότε ή στο πώς θα αξιοποιηθούν.
Λύσεις στο πρόβλημα
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οι ασυμφωνίες τα πρώτα χρόνια σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε μεγάλους καυγάδες. Κάποια αδέλφια στο τέλος φθάνουν να μην μιλιούνται. Οι λύσεις μπορούν να προκύψουν είτε εκτός είτε εντός δικαστικών αιθουσών.
Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα απλουστεύονται όταν το επίμαχο ακίνητο είναι ένα εντός σχεδίου οικόπεδο. Και αυτό γιατί με το θεσμό της κάθετης ιδιοκτησίας ένα εντός σχεδίου οικόπεδο δύναται να διαιρεθεί σε μικρότερα οικοπεδικά τμήματα, όχι απαραίτητα άρτια, που όμως διατηρούν δικαιώματα δόμησης, ανάλογα του μεγέθους επιφανείας τους.
Εύκολη φαντάζει η λύση και όταν η συνιδιοκτησία, οικοπέδου ή κτιρίου, αφορά μόνον δύο άτομα. Τότε μπορεί να συμφωνηθεί ο ένας να προτείνει μία τιμή εξαγοράς μεριδίου που ο άλλος θα οφείλει αδιαπραγμάτευτα να αποδεχθεί. Δηλαδή στη συγκεκριμένη τιμή θα πρέπει είτε να πουλήσει το μερίδιό του στον πρώτο είτε να εξαγοράσει το μερίδιο του πρώτου.
Απαραίτητη βεβαίως προϋπόθεση για να λειτουργήσει αυτή η απλή μέθοδος είναι αμφότεροι οι συνιδιοκτήτες να διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα.
Μία ακόμη λύση είναι οι συνιδιοκτήτες να καταφύγουν σε έναν ανεξάρτητο διαπιστευμένο εκτιμητή ακινήτων που θα εκτιμήσει την αγοραία αξία του επίμαχου ακινήτου έτσι ώστε, με βάση αυτή την αξία, είτε να πουλήσουν ολόκληρη την ιδιοκτησία είτε ένας εκ των συνιδιοκτητών να αποκτήσει τα μερίδια των υπολοίπων.
Διαβάστε επίσης: Αποδοχή και αποποίηση κληρονομιάς: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Υπάρχει και ο δικαστικός δρόμος, αυτός της δικαστικής διανομής. Η δικαστική διανομή μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία ακόμα και ενός εκ των συνιδιοκτητών με αγωγή, η οποία στρέφεται εναντίον όλων των υπολοίπων, στην οποία οφείλει να προτείνει ο ίδιος τον ενδεδειγμένο τρόπο διανομής.
Διότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές διανομής, ο εκπλειστηριασμός και η αυτούσια διανομή δηλαδή η διανομή του ακινήτου (οικοπέδου ή κτιρίου) σε ισάξια μερίδια εφόσον βεβαίως αυτή είναι εφικτή π.χ. δε μπορεί συνήθως να διαιρεθεί ένα διαμέρισμα σε ισάριθμα των συνιδιοκτητών μικρότερα διαμερίσματα ίσης αξίας.
Πάντως, η δικαστική διανομή θα πρέπει λογικά να αντιμετωπίζεται ως η ύστατη λύση, αφενός γιατί οι δικαστικές διαδικασίες στη χώρα μας είναι χρονοβόρες αφετέρου γιατί τα τιμήματα που επιτυγχάνονται σε πλειστηριασμούς είναι συνήθως χαμηλά.
Στυλιανός (Στέλιος) Πικής, MSc, MRICS, Πιστοποιημένος εκτιμητής από το ΥΠ.ΟΙΚ.