Η υγιής επικοινωνία είναι απαραίτητη για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Για αυτό είναι σημαντικό να περνάμε στα παιδιά από …
H σημασία της θετικής επικοινωνίας – Μέρος B’: Μεγαλύτερα Παιδιά
Η υγιής επικοινωνία είναι απαραίτητη για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Για αυτό είναι σημαντικό να περνάμε στα παιδιά από νωρίς τη σπουδαιότητα του να ακούς και να ακούγεσαι.
Στο πρώτο μέρος του άρθρου μιλήσαμε για τη σπουδαιότητας της θετικής επικοινωνίας με τα παιδιά. Επίσης, αναφερθήκαμε σε υγιείς μεθόδους ενίσχυσής της σε μωρά και σε μικρά παιδιά. Τώρα, ήρθε η ώρα να προσαρμόσουμε τους τρόπους αυτούς σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Επικοινωνώντας με ένα μεγαλύτερο παιδί
Μέχρι τα τελευταία του χρόνια του δημοτικού, η γλώσσα του και η ικανότητα του παιδιού να μεταδίδει ιδέες έχει βελτιωθεί πολύ. Μάλιστα, σε τέτοιες ηλικίες τα παιδιά είναι σε θέση να αλλάζουν το ύφος και το λεξιλόγιο τους ανάλογα με την περίσταση.
Το ότι το παιδί είναι πλέον μεγαλύτερο δεν σημαίνει φυσικά ότι η ανάγκη να ακούει και να ακούγεται μειώνεται!
Μπορείτε να δείξετε ότι ακούτε ενεργά το μεγαλύτερο παιδί σας με τους εξής τρόπους:
– Όπως και στις μικρότερες ηλικίες, το να αφιερώσετε λίγο χρόνο (χωρίς περισπασμούς) από τη μέρα σας απλά για να ακούσετε το παιδί είναι πολύ βοηθητικό και ευεργετικό.
– Εάν το παιδί σας τείνει να απαντά με «ναι» και «όχι», δοκιμάστε να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου – ερωτήσεις δηλαδή που δεν μπορούν να απαντηθούν με ναι ή όχι. Μπορείτε εύκολα να το κάνετε αυτό σχηματίζοντας ερωτήσεις που ξεκινούν με “Τι”, “Ποιος/Ποια/Ποιο”, “Γιατί”, “Πότε” κ.λπ.
– Επιτρέψτε στο παιδί σας να έχει διαφορετικές απόψεις από εσάς και σεβαστείτε την άποψή του (εφόσον αυτή δεν είναι ύποπτη/επικίνδυνη).
– Προσπαθήστε να μην το διακόπτετε όταν μιλάει, να μην κάνετε το λεγόμενο “κήρυγμα” ή να επικρίνετε.
Ανεξαρτήτως ηλικίας, τα ενθαρρυντικά λόγια εκτός από το να χαροποιούν τα παιδιά, τα βοηθούν και στο να χτίσουν αυτοπεποίθηση. Επαινέστε τα που τακτοποίησαν τα δωμάτιά τους ή που περίμεναν τη σειρά τους. Ευχαριστήστε τα που σας βοήθησαν με τις δουλειές του σπιτιού. Μοιραστείτε μαζί τους ότι έχετε πίστη στις ικανότητές τους και ότι μπορούν να τα καταφέρουν.
Ο έπαινος είναι μεγάλος σύμμαχος στην εδραίωση θετικών συμπεριφορών. Μην ξεχνάτε όμως να επαινείτε τις προσπάθειές τους ακόμα και αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά. Ένα παιδί πρέπει να ξέρει ότι είναι εντάξει να αποτύχει.
Και το πιο σημαντικό όπλο του γονιού.. η αγάπη! Μην υποθέτετε ότι το παιδί σας ξέρει πόσο το αγαπάτε – πείτε το!
Μην διστάζετε να ενθαρρύνετε το παιδί σας!
Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές προτάσεις θετικών φράσεων:
- Καλή δουλειά!
- Είμαι περήφανος/η για σένα!
- Μου αρέσει να παίζουμε/περνάμε χρόνο μαζί!
- Πολύ καλή προσπάθεια!
- Ευχαριστώ για την βοήθεια!
- Υπέροχη ιδέα!
- Τα κατάφερες!
Επικοινωνία με τη γλώσσα του σώματος
Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις. Να θυμάστε ότι ο τρόπος που λέτε κάτι είναι σημαντικός.
Ορισμένες προτάσεις για πιο αποτελεσματική επικοινωνία μέσω της γλώσσας του σώματος:
– Καθίστε στο ίδιο επίπεδο με το παιδί αντί να στέκεστε από πάνω του – να θυμάστε ότι το μικρό παιδί σας βλέπει σαν γίγαντα.
– Χαμόγελο. Ένα παιδί θα ανταποκριθεί καλύτερα στο πιο αχνό χαμόγελο παρά στο οποιοδήποτε συνοφρύωμα.
– Διατηρήστε οπτική επαφή. Αυτό είναι πιο αποτελεσματικό σε παιδιά μικρότερων ηλικιών. Στα μεγαλύτερα παιδιά συχνά δεν αρέσει, επομένως μία συζήτηση ενώ περπατάτε ή οδηγείτε το αυτοκίνητο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.
– Χρησιμοποιήστε έναν ήπιο τόνο φωνής, ειδικά αν η ψυχραιμία την δεδομένη στιγμή είναι εύθραυστη. Οι φωνές μόνο περισσότερη ένταση μπορούν να φέρουν.
– Να αγκαλιάζετε συχνά τα παιδιά (όσο χρονών κι αν είναι).