Οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (P.D.D., Pervasive Developmental Disorders) αποτελούν μια ομάδα διαταραχών που χαρακτηρίζονται από δυσκολίες στην ανάπτυξη πολλαπλών βασικών …
H σημασία της θετικής επικοινωνίας – Μέρος Α’: Μωρά και Μικρά Παιδιά
Η υγιής επικοινωνία είναι απαραίτητη για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Για αυτό είναι σημαντικό να περνάμε στα παιδιά από νωρίς τη σπουδαιότητα του να ακούς και να ακούγεσαι.
Εάν θέλετε το παιδί σας να γίνει ένας καλός ακροατής, βεβαιωθείτε ότι εσείς πρώτοι αποτελείτε υγιές πρότυπο επικοινωνίας.
Οι πολυάσχολοι γονείς τείνουν να βάζουν ένα “στοπ” όταν το παιδί φλυαρεί, κάτι που είναι κατανοητό και ίσως αναμενόμενο που και που. Ωστόσο, εάν αγνοείτε το παιδί σας συνεχώς, του περνάτε το μήνυμα ότι ούτε το να ακούτε αλλά ούτε αυτό που έχει να σας πει το παιδί είναι σημαντικό για εσάς.
Για αυτό:
– Προσέξτε αυτά που λέει το παιδί. Φροντίστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να καθίσετε και απλά να ακούσετε το παιδί σας. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και εάν έχετε φορτωμένο πρόγραμμα, καθώς χρειάζεται λίγα λεπτά μόνο από τη μέρα σας..
– Ενθαρρύνετε τις ιδέες και τις απόψεις του παιδιού σας. Η θετική επικοινωνία είναι ένας αμφίδρομος δρόμος στον οποίο και τα δύο μέρη ακούν και μιλούν εκ περιτροπής.
– Αφήστε τα «δύσκολα» θέματα να συζητηθούν χωρίς το φόβο της υπερβολικής αντίδρασης, της κριτικής ή της ενοχής. Είναι σημαντικό το παιδί σας να νιώθει πρώτα από όλα ασφάλεια.
Επικοινωνώντας με ένα μωρό
Πολύ πριν το μωρό σας παράξει υπαρκτές λέξεις, θα ανταποκρίνεται μη λεκτικά στα ερεθίσματα: θα κάνει θορύβους, θα αλλάζει εκφράσεις προσώπου, γενικότερα θα χρησιμοποιεί κυρίως τη γλώσσα του σώματος.
Υπάρχουν τρόποι ώστε να ακούσετε το μωρό σας και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της γλώσσας του.
Ορισμένοι είναι:
– Να αποδεχτείτε ότι το κλάμα είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας του μωρού σας.
Ανταποκριθείτε στις ανάγκες του το συντομότερο δυνατό μόλις αρχίσει να κλαίει εάν αναγνωρίζετε το λόγο που το προκαλεί (π.χ. πείνα ή πόνος). Με αυτόν τον τρόπο, του μεταφέρετε ότι η ανάγκη τους έχει αναγνωριστεί και είναι κατανοητή.
– Να αφιερώσετε λίγο χρόνο ακούγοντας τους ήχους ή το βάβισμα του μωρού σας, κοιτάζοντάς το στα μάτια και ενθαρρύνοντάς το με χαμόγελα και θετικές κουβέντες.
– Να μιλάτε στο μωρό σας συχνά για όλους και για όλα. Τα παραμύθια ή οποιοδήποτε απόσπασμα από βιβλίο ή περιοδικό είναι επίσης ευεργετικό. Με τον τρόπο αυτό το παιδί ακούει και αλληλεπιδρά μαζί σας με υγιή τρόπο (ακόμα κι αν δεν είναι πάντα σαφές).
Επικοινωνώντας με ένα μικρό παιδί
Μετά τα δύο χρόνια, ένα μέσο παιδί έχει εντάξει αρκετές λέξεις στο λεξιλόγιό του και έχει ξεκινήσει να τις συνδυάζει για να δημιουργεί προτάσεις. Η γνώση της γραμματικής και της σύνταξης είναι μία περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασία, που μέχρι να γίνουν κατανοητές, προφανώς έχουν προηγηθεί πολλά λάθη.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να μην επηρεαστεί αρνητικά η υγιής επικοινωνία με το παιδί σας στην προσπάθειά σας να το βοηθήσετε να χρησιμοποιεί σωστά τη γλώσσα.
– Είναι πιο σημαντικό να ακούτε το παιδί σας όταν έχει να σας πει κάτι ενώ είναι συναισθηματικά φορτισμένο, παρά να διορθώνετε τα γραμματικά του λάθη.
– Δώστε του χρόνο να ολοκληρώσει αυτό που προσπαθεί να πει – δε χρειάζεται πίεση.
– Μην του δείχνετε με τη γλώσσα του σώματος ότι περιμένετε να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει, παραδείγματος χάριν αναστενάζοντας ή κουνώντας νευρικά το πόδι σας.
– Απαντήστε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα, όσο ανόητες κι αν σας ακούγονται ή ακόμα κι αν τις έχετε απαντήσει λίγο πριν.
Να θυμάστε: Ένα παιδί που διακόπτει συνεχώς τις συνομιλίες των ενηλίκων μπορεί να αισθάνεται ότι δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή.