Η σημασία της ενίσχυσης των κτιρίων

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Μετά από ένα σεισμό οι μηχανικοί γίνονται ανάρπαστοι και ασχολούνται με την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών. Μια σοφότερη τακτική είναι να προβαίνει ο ιδιοκτήτης έγκαιρα και προληπτικά σε ενισχύσεις του κτιρίου ώστε να κατέχει ένα ακίνητο που να μην προσβάλλεται από μεγάλους σεισμούς και την παλαιότητα των υλικών.

Οι παθογένειες των κτιρίων

Τα κτίρια δεν είναι βιομηχανικά προϊόντα. Είναι αποτέλεσμα εν πολλοίς χειροποίητων εργασιών και εκτίθενται όλο το 24ωρο σε περιβαλλοντικές επιδράσεις, δυναμικά και στατικά φορτία, χημικές επιδράσεις, αλλοιώσεις λόγω γήρανσης και βέβαια στην καταπόνηση από την εντατική χρήση τους. Δεν είναι καθόλου σπάνιο να υπάρχουν τρωτά σημεία στο κτίριο ακόμη και στην περίπτωση της αρτιότερης μελέτης και κατασκευής. Η ανθεκτικότητα ελέγχεται στη μελέτη και στην τήρηση των προδιαγραφών στην ανέγερση, όμως θολά σημεία π.χ. στις ακριβείς διαστάσεις, σε μικρά λάθη κατά την κατασκευή, σε ασάφειες στους κανονισμούς, κ.ά. αυξάνουν το ρίσκο στο πέρας του χρόνου και αυξάνουν γρήγορα τις παθογένειες του οικοδομήματος.

Ο στατικός έλεγχος

Προκειμένου να κάνουμε τεχνικές εργασίες ενίσχυσης είναι απαραίτητος ο στατικός έλεγχος όλου του κτιρίου ακόμη και αν στην ιδιοκτησία μας είναι μόνο ένα μικρό διαμέρισμα. Τυχόν αλλαγές στη διαρρύθμιση και σε προσθήκες ή επεκτάσεις λαμβάνονται υπόψη. Τυχόν βλάβες σε παλιούς σεισμούς είναι μια σοβαρή ένδειξη για ελαττώματα ή αδυναμίες της οικοδομής μας όπως κακή συμπίεση του εδάφους της θεμελίωσης με αποτέλεσμα συνεχείς καθιζήσεις ή τοιχοποιίες κακής ποιότητας κατασκευής με αποτέλεσμα τη δημιουργία ρωγμών.

Οι επισκευές

Το πρέπον πριν προβούμε στην όποια ενίσχυση είναι να φροντίσουμε -ιδανικά εκ των προτέρων- να έχουμε ένα κτίριο χωρίς καμία βλάβη ή πρόβλημα που επηρεάζει την αντισεισμική συμπεριφορά του. Επομένως χρειάζεται να επισκευάσουμε οτιδήποτε είναι προβληματικό (χρωματισμούς, μονώσεις, επιχρίσματα, πατώματα, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά). Το κτίριο είναι ζωντανός οργανισμός σε πλήρη λειτουργία ακόμη και αν φαίνεται σε λήθαργο επιφανειακά. Αλληλεπιδρά με τον πραγματικό κόσμο και δέχεται επιρροές από αναρίθμητους παράγοντες που δεν είναι πάντα εύκολο να μετρηθούν (π.χ. βροχές, ρύπανση, ανέμους, μικροσεισμούς).

Οι ενισχύσεις

Όσο και να ακολουθούμε τις προδιαγραφές ένα κτίριο μπορεί να εμφανίσει προβληματικά θέματα. Μάλιστα όταν δε μιλάμε για απλές φθορές, αλλά για βλάβες στον φέροντα οργανισμό που έχει το ρόλο να δίδει την απαιτούμενη αντοχή στα μόνιμα και κινητά φορτία δεν υπάρχει άλλη λύση από το να προσχωρήσουμε σε ενισχύσεις. Αυτό σημαίνει εξονυχιστικός έλεγχος του κτιρίου, αρχιτεκτονική και στατική αποτύπωση συχνά με τη χρήση ειδικών μεθόδων όπως σκαναρίσματα του οπλισμού και λήψη δοκιμίων για εργαστηριακές αναλύσεις και βέβαια τελικά τεχνικές εργασίες ενισχύσεων είτε με αποκαταστάσεις των στοιχείων του οπλισμένου σκυροδέματος είτε με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών όπως βλήτρα, μεταλλικά πλαίσια, ρητίνες, κ.ά.

Η συντήρηση

Ασφαλώς δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συντήρηση όλων των στοιχείων του κτιρίου και των μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Καλό είναι όλα να είναι σε πολύ καλή κατάσταση και να επιδιορθώνονται άμεσα όποια προβλήματα προκύπτουν. Οι ανακαινίσεις μπορούν να είναι το έναυσμα για πιο σοβαρές επεμβάσεις και τον εκσυγχρονισμό όσων στοιχείων του κτιρίου έχουν απαρχαιωθεί. Δείτε λοιπόν με επιμέλεια και σοβαρότητα τα θέματα της οικοδομικής τεχνολογίας και δομικής ευστάθειας και επενδύστε σε επισκευές και ενισχύσεις που θα κάνουν το κτίριο βιώσιμο και ανθεκτικό για πολλές δεκαετίες.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…