Η σημασία της δια βίου μάθησης

Συντάκτης: Μαρία Πεστεματζόγλου

Ζούμε σε μια εποχή όπου η εξέλιξη γίνεται με γρήγορούς ρυθμούς σε όλους τους τομείς, τεχνολογία, οικονομία, παιδεία. Από την γέννηση του ανθρώπου μέχρι να γεράσουμε οφείλουμε να μαθαίνουμε όσα πιο πολλά γίνεται. Αυτή είναι μια φιλοσοφική αντίληψη που λέγεται δια βίου μάθηση.

Η δια βίου μάθηση χρειάζεται αν αναλογιστούμε τις απαιτήσεις της αγορά εργασίας που η επιμόρφωση και η εκπαίδευση αποτελούν προτεραιότητα για τον εργαζόμενο. Ορισμένα Πανεπιστήμια όπως το ΕΚΠΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν ως στόχο την δια βίου μάθηση. Έχουν πλούσια εξειδικευμένα μαθήματα. 

Σε άλλα πανεπιστήμια, η δια βίου μάθηση ανταποκρίνεται σε όλους τους τομείς: τεχνολογία, κοινωνικές επιστήμες, πολιτισμός, τέχνη, οικονομία, επιστήμες μηχανικών, οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, πληροφορική, υγεία & πρόνοια, παιδαγωγική. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανταποκρίνεται με επάρκεια στις ανάγκες τις αγοράς. 

Τα προγράμματα για την δια βίου μάθηση μοριοδοτούνται κανονικά, με καθορισμένη διάρκεια, όμως έχουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία που ξεκινούν. Αυτό γίνεται ώστε να μαζευτεί ένας καθορισμένος αριθμός φοιτητών/καθηγητών που θα το παρακολουθήσουν για να μην φορτωθεί υπερβολικά το σύστημα. 

Κάθε χρόνο η Διπλωματική διπλωματία διοργανώνει κύκλους σεμιναρίων για να εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους του Υπουργείου, προσφέροντας θέματα όπως οικονομική διαχείριση, προξενικά θέματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ακόμη εξειδικεύονται με εκπαιδευτικά σεμινάρια, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται σε όλους τους κλάδους του Υπουργείου Εξωτερικών. Επομένως δεν είναι καθόλου περίεργο που βλέπουμε διπλωμάτες να μιλούν πότε για την επιχειρηματικότητα, πότε για την οικονομία, για το περιβάλλον και πολλά άλλα θέματα. Γι’ αυτό και παρατηρούμε όποτε κάνουν μια προκαθορισμένη επίσκεψη σε μια χώρα, δίνουν έτσι έναν συμβολισμό, όπως πρόσφατα ο ερχομός του διπλωμάτη, Πομπέο. 

Όταν κάποιος ξεκινάει ένα επάγγελμα, δεν τα γνωρίζει όλα. Πάρτε παράδειγμα τον προγραμματισμό, σίγουρα ένας που έχει τελειώσει ως προγραμματιστής δεν είναι δυνατόν να ξέρει και όλες τις γλώσσες προγραμματισμού. Θα χρειαστεί να μάθει και μόνος/μόνη καινούργια πράγματα, γιατί η αγορά εργασίας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, δεν μπορεί να μένει πίσω. Για παράδειγμα ένας προγραμματιστής δεν γίνεται να ξέρει μόνο να φτιάχνει ιστοσελίδες στο wordpress, αλλά να γνωρίζει και android εφαρμογές. Υπάρχουν τόσες πληροφορίες, εκπαιδευτικό υλικό, η google διαθέτει πλούσια ύλη για τους προγραμματιστές και μάλιστα εντελώς δωρεάν

Και κάποιος θα αναρωτηθεί και που χωρούν όλες οι εφαρμογές; Υπάρχουν πλατφόρμες δωρεάν στο ίντερνετ όπως το codepen, jsFiddle, όπου όλοι οι προγραμματιστές φτιάχνουν απίστευτες εφαρμογές. 

Η δια βίου μάθηση δεν αφορά μόνο στην απόκτηση ακαδημαϊκών γνώσεων, αλλά και στην καλλιέργεια του πνεύματος και του ήθους. Αντίστοιχα πολύτιμη είναι και η εκπαίδευση σε βασικές δεξιότητες ζωής, όπως η αυτοπεποίθηση, η επικοινωνία και η διαχείριση άγχους, που μας βοηθούν να ανταποκρινόμαστε θετικά στις συνεχείς αλλαγές που συμβαίνουν και να πετυχάινουμε τους στόχους μας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είναι οι δεξιότητες ζωής και σε τι μας χρησιμεύουν;


Ένα καινούργιο άθλημα, η ανάγνωση κάποιου βιβλίου, το παίξιμο κάποιου παιχνιδιού, όπως το σκάκι, πέρα από την ψυχαγωγία που προσφέρουν, μας βοηθούν να μαθαίνουμε πράγματα. Π.χ. με ένα άθλημα την ευγενή άμιλλα, με το διάβασμα μαθαίνουμε εμπειρίες άλλων ανθρώπων και αξίες, με το σκάκι στρατηγικές.

Για να αποκτηθεί μια γνώση πρέπει να μάθουμε να βάζουμε στόχους και να ξεκαθαρίζουμε στον εαυτό μας για ποιόν λόγο το θέλουμε, ώστε να μας δώσουμε ένα καλό κίνητρο για μάθηση. Από εκεί και πέρα το να βρούμε τι μας ταιριάζει είναι θέμα πειραματισμού και εξάσκησης.

Συντάκτης: Μαρία Πεστεματζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.