Η πριγκίπισσα του πάγου
H εικόνα της Παρκ Γκέουν Χίε παρελαύνει από το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου σε όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. Όχι άδικα. Η 60χρονη Νοτιοκορεάτισσα κατάφερε να καταλάβει ένα κατ’ εξοχήν ανδρικό κάστρο, τον προεδρικό θώκο της χώρας, όπως αποφάσισαν οι συμπατριώτες της που την εξέλεξαν με το 51,6% των ψήφων. Στις 25 Φεβρουαρίου, όταν θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά της, θα γίνει η πρώτη γυναίκα ηπειρωτικής χώρας της Απω Ανατολής που θα αναλάβει τις τύχες του νότιου κομματιού της διαιρεμένης κορεατικής χερσονήσου. Ο δρόμος της φυσικά δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς από μικρή είχε να παλέψει με πολλά, από τραυματικές εμπειρίες μέχρι και τη ρετσινιά του δικτάτορα πατέρα της…
Κόρη του Παρκ Τσουνγκ Χι, ενός στρατιωτικού καριέρας που μεταπήδησε μέσω πραξικοπήματος στην πολιτική κι έγινε πρόεδρος-δικτάτορας για 18 χρόνια (1961-1979), η Παρκ γεννήθηκε μέσα στην πολιτική και την εξουσία και από μικρή έδειξε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα πολιτικά παιχνίδια, σε αντίθεση με τα δύο αδέλφια της που δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση. Στα 22 της χρόνια, μάλιστα, βίωσε το σοκ της δολοφονίας της μητέρας της από έναν Ιάπωνα μετανάστη που καθοδηγούνταν από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Αντί να τη διαλύσει, το γεγονός την ατσάλωσε ακόμα περισσότερο και ανέλαβε το πόστο της πρώτης κυρίας της χώρας ως το 1979, όπου και ο πατέρας της έπεσε θύμα δολοφονίας, μάλιστα από τον ίδιο τον αρχηγό της προσωπικής του ασφάλειας!
Μετά τον εκδημοκρατισμό της Νότιας Κορέας και τις ελεύθερες εκλογές που ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Παρκ έδειξε ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις. Η ρετσινιά που την ακολουθούσε ως «κόρη του δικτάτορα» (αν και, προφανώς, δεν είχε πόστα που επηρέαζαν τη λήψη αποφάσεων) αποθάρρυνε τα συντηρητικά κόμματα να την εντάξουν στις τάξεις τους, όμως το 1998 το συντηρητικό Εθνικό Κόμμα την έχρισε υποψήφια βουλευτή στην πόλη Νταεγκού. Η Παρκ κατέκτησε εύκολα την έδρα και την κράτησε σε όλες τις εκλογές μέχρι τώρα, μάλιστα με ποσοστά ασύλληπτα για δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες (στις τελευταίες εκλογές πήρε το 88,7% των ψήφων). Η πορεία της για ένα τέταρτο του αιώνα ήταν αρκετή για να αποτινάξει το δικτατορικό παρελθόν της οικογένειάς της. Σε έρευνα του περασμένου Ιουλίου το 69,2% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν την θεωρούν «κόρη δικτάτορα», αλλά αυτόνομη πολιτική προσωπικότητα του συντηρητικού χώρου.
Σε μια χώρα όπου ξέχωρα από τα άλλα σοβαρά ζητήματα (οικονομική και βιομηχανική κρίση, ανεργία κτλ.) αυτό που κυριαρχεί είναι οι σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, χρειάζονται ειδικές τακτικές για να επιβιώσει κάποιος στην πολιτική. Οι αντίπαλοί της κριτικάρουν την Παρκ ως «απολύτως αναίσθητη» (!) και της έχουν δώσει το παρατσούκλι «Πριγκίπισσα του Πάγου», το οποίο υιοθέτησε και η βορειοκορεατική πλευρά. Η Παρκ μεγάλωσε σ’ ένα αυταρχικό περιβάλλον, με φρουρούς να την ακολουθούν παντού, δεν έπαιξε ξέγνοιαστα σαν παιδί, καθώς πάντα κάποιοι ήταν δίπλα της και την παρακολουθούσαν. Αυτό προφανώς την επηρέασε. Σπάνια δείχνει τα συναισθήματά της, προετοιμάζει τις ομιλίες της μέχρι τελευταίας λέξης (το παλαιότερο παρατσούκλι της ήταν «πριγκίπισσα του σημειωματάριου»…) και όχι μόνο δεν παντρεύτηκε ποτέ της, αλλά δεν είχε καν σοβαρή σχέση! Η ίδια λέει ότι έχει αφοσιωθεί περισσότερο στην πολιτική, αν ασχολούνταν με την οικογένεια δεν θα είχε χρόνο για τις υποθέσεις του κράτους.