Ολόκληρο το περιβάλλον γύρω μας στηρίζεται στην δυνατότητα του ανθρώπου αρχικά να επιβιώσει και αργότερα να επιβληθεί στην φύση και …
Η κληρονομικότητα στα μωρά μας
Η κληρονομικότητα έγινε αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης από επιστήμονες ήδη από τον μεσαίωνα. Ο θεμελιωτής των θεωριών της κληρονομικότητας είναι ο Μέντελ ο οποίος διατύπωσε και μελέτησε το πώς μεταδίδονται τα χαρακτηριστικά στα μπιζέλια και στον αρακά. Σήμερα, η σύγχρονη γενετική και οι επιστήμες μας παρέχουν μια αρκετά πιο προχωρημένη άποψη για το πώς μεταβιβάζονται τα χαρακτηριστικά.
Διαβάστε Επίσης: Παιδιά Ολόιδια με τους Διάσημους Γονείς τους
Γονιδίωμα
Το γονιδίωμα έχει μια ευρεία γκάμα από χαρακτηριστικά τα οποία υπόκεινται στον έλεγχό του. Πρακτικά κληρονομούμε δύο ζεύγη γονιδίων τα οποία ονομάζονται αλληλόμορφα και κληρονομούνται από τους δύο γονείς. Κάθε ένα ελέγχει ένα χαρακτηριστικό. Για παράδειγμα, αν ο πατέρας έχει καστανά μάτια και η μητέρα γαλανά ο καθένας κληροδοτεί το χαρακτηριστικό αυτό. Τελικά όμως ποιο χαρακτηριστικό τελικά θα κληρονομηθεί;
Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν και στις δύο οικογένειες άτομα με τα ίδια χαρακτηριστικά (δηλαδή μπλε ή καστανά μάτια), το χαρακτηριστικό το οποίο εμφανίζεται πιο συχνά ονομάζεται επικρατές, ενώ εκείνο που είναι πιο σπάνιο ονομάζεται υπολειπόμενο. Συνεπώς λοιπόν οι περισσότερες πιθανότητες είναι το μωρό να πάρει χαρακτηριστικά του ατόμου που εμφανίζει το επικρατές αλληλόμορφο γονίδιο. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι το χρώμα των ματιών, των μαλλιών μας, το σχήμα των αυτιών μας κ.α.
Χαρακτηριστικά που προσπερνούν γενιές
Μερικές ασθένειες είναι κληρονομικές και αρκετές φορές δεν μεταφέρονται και από γενιά σε γενιά με πιθανότητα να προσπεράσουν κάποια γενιά. Αυτό συμβαίνει γιατί το γονιδίωμα και η κληρονομικότητα λειτουργούν με πιθανότητες. Έτσι λοιπόν υπάρχουν αρκετές πιθανότητες κάποιες ασθένειες ή και χαρακτηριστικά να μεταβιβαστούν από γενιά σε γενιά με συγκεκριμένο τρόπο που να μην ρυθμίζεται με απλή κληρονομικότητα επικρατούς και υπολειπόμενου γονιδίου. Συνήθως όμως μπορείτε να εμπιστευθείτε κάποιον γιατρό σχετικά με τις ασθένειες μια και κάθε μία από αυτές ακολουθεί διαφορετικά χαρακτηριστικά και χαρακτηρίζεται από διαφορετική πιθανότητα εμφάνισης.
Διαβάστε Επίσης: Είστε ιδιοκτήτης σκύλου; Αν ναι, είναι θέμα γονιδίων
Συμπέρασμα
Τα περισσότερα χαρακτηριστικά εξαρτώνται από τους δύο γονείς αποκλειστικά με ελάχιστες εξαιρέσεις να εμπίπτουν στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Δεν υπάρχει ακριβής τρόπος να προβλέψουμε ποια χαρακτηριστικά θα κληρονομήσει το παιδί από τους γονείς του, αλλά μπορούμε να βασιστούμε στις πιθανότητες εμφάνισης ενός φαινομένου ή ενός χαρακτηριστικού. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά είναι τα χαρακτηριστικά προσώπου και δέρματος, το ύψος, το μέγεθος και το σχήμα αισθητηρίων οργάνων και των άκρων, καθώς επίσης και χαρακτηριστικά της εξωτερικής εμφάνισης και μερικές- όχι όλες- ασθένειες (π.χ αλφισμός). Δεν κληρονομούνται όμως συμπεριφορές και συνήθειες όπως επίσης και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.