Η γυναίκα πίσω από την ανακάλυψη της Αρχαίας Άντισσας

Συντάκτης: Πέτρος Λάιος

Πώς μια γυναίκα με διαίσθηση και όραμα κατάφερε να πείσει αρχαιολόγους και τοπική αυτοδιοίκηση στη Λέσβο ότι αξίζει να γίνουν ανασκαφές κάτω από ένα παλαιό κάστρο στη Δυτική Λέσβο. Τα ευρήματα τη δικαίωσαν!

Η αρχαία πόλη της Άντισσας βρισκόταν για αιώνες κρυμμένη κάτω από τα ερείπια ενός παραθαλάσσιου κάστρου στην Δυτική Λέσβο που θεωρούνταν μικρής αρχαιολογικής αξίας. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή είχαν παγώσει για δεκαετίες καθώς οι εκτιμήσεις τόσο των αρχαιολόγων όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης υποστήριζαν ότι ήταν απίθανο να υπάρχει κάτι αξιόλογο στην περιοχή του παλαιού κάστρου.

Μια γυναίκα με όραμα

Ωστόσο μια γυναίκα είχε άλλη άποψη και γνωρίζοντας καλά την τοπική ιστορία και το περιβάλλον στο οποίο έζησε, αδυνατούσε να πιστέψει ότι δεν υπήρχε απολύτως τίποτα κάτω από τους γκρεμισμένους τοίχους του κάστρου. Η περιοχή του μικρού ακρωτηρίου που περιτριγυριζόταν από τα γαλάζια νερά του Αιγαίου ήταν μια ιδανική τοποθεσία για την δημιουργία οικισμών κατά την αρχαιότητα.

Έχοντας αυτό κατά νου και ταυτόχρονα ακολουθώντας την διαίσθησή της, η Δέσποινα Μαϊάκη συνέχισε να υποστηρίξει από την θέση της στην τοπική διοίκηση ότι πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη τοποθεσία. Όντας μια γυναίκα με επιρροή στην περιοχή της Λέσβου και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, κατάφερε να αναπροσαρμόσει την κατάσταση και να πείσει τους πρώτους αρχαιολόγους να αλλάξουν στάση. Σύντομα η κ. Μαϊάκη δικαιώθηκε βλέποντας από το ξεχασμένο κάστρο που τόσο αγαπούσε να βγαίνουν αντικείμενα τόσο αρχαία όσο η ίδια η Ελλάδα.

Η γυναίκα πίσω από την ανακάλυψη της Αρχαίας Άντισσας

Η περίφημη κεφαλή από το άγαλμα της θεάς Υγείας

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως δεκάδες ιδιαίτερα αντικείμενα, με το πιο σημαντικό να είναι η μαγευτική κεφαλή από το άγαλμα της θεάς Υγείας που χρονολογείται στην Ελληνιστική εποχή. Η εκτεταμένη μελέτη έδειξε πως η περιοχή κατοικούνταν ήδη από το 1.600 – 1.800 π.Χ., δηλαδή το σημείο αναπτύχθηκε σε σημαντικό κέντρο την εποχή των πρώτων παλατιών στην Μινωική Κρήτη ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το προϊστορικό εμπόριο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Δείτε ακόμα: Λέσβος: Τα αποδημητικά πουλιά προσελκύουν πλήθος ξένων παρατηρητών


Σεμνή και αποτελεσματική συνεχίζει να εμπνέει

Παρά τις μεγάλες ανακαλύψεις στην περιοχή, η γυναίκα πίσω από το αρχαιολογικό θαύμα, που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να βλέπουμε το προϊστορικό εμπόριο και τις σχέσεις των ελληνικών πολιτισμών του Αιγαίου με την πόλη της Τροίας, δεν προσπάθησε να πάρει τα «εύσημα».

Σε ερώτηση μας, απάντησε «έκανα απλά αυτό που ένιωθα πως ήταν σωστό, δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι σπουδαίο, κάθε άνθρωπος που αγαπά το νησί του αν ήταν στην θέση μου θα έκανε το ίδιο».

Η ιστορία της Δέσποινας αποτελεί παράδειγμα για όλες τις γυναίκες καθώς απέδειξε πως οι γυναίκες όχι μόνο μπορούν να γίνουν επιτυχημένες στον στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής αλλά και να κάνουν σπουδαία πράγματα για τον τόπο τους. Σήμερα η Δέσποινα Μαϊάκη συνεχίζει να παλεύει για την ευημερία της Λέσβου ενώ έχει και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αρκετούς χιλιάδες ακόλουθους.

Συντάκτης: Πέτρος Λάιος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.