Η “φτεροπόδαρη” πόλη
Το Μπεκότζι είναι μια μικρή πόλη, μόλις 16.000 κατοίκων, στα αιθιοπικά υψίπεδα. Χτισμένη σε ύψος 2.810 μέτρων (μόλις 100 μέτρα παρακάτω από την κορυφή του Ολύμπου!), θα περνούσε απαρατήρητη ακόμα και στην τοπική ιστορία, αν δεν συνέβαινε ένα από τα πιο παράδοξα φαινόμενα του κόσμου: Καταγωγή από τη συγκεκριμένη αυτή μικρή πόλη έχουν σχεδόν όλοι οι χρυσοί ολυμπιονίκες της Αιθιοπίας στις μεγάλες αποστάσεις!
Οι κάτοικοι του Μπεκότζι, ακόμα κι αυτοί που δεν είναι αθλητές, λένε με περηφάνεια ότι μπορούν να τρέχουν γρήγορα επί ώρες χωρίς να κουράζονται κι αυτό συνέβαινε πάντα. Οταν αναπτύχθηκε ο κλασικός αθλητισμός, αυτό «μεταφράστηκε» σε χρυσά μετάλλια. Η Ντεραρτού Τούλου πήρε το χρυσό σε δύο Ολυμπιακούς αγώνες (1992 και 2000) στα 10 χλμ. γυναικών και το χάλκινο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας (2004). Ο Κενενίσα Μπέκελε, παγκόσμιος ρέκορντμαν στα 5.000 και 10.000 μέτρα, με συνολικά 23 (!) χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Οι τρεις αδελφές Ντιμπάμπα, που έφεραν στην οικογένεια συνολικά 37 μετάλλια (η μεσαία στην ηλικία, η Τιρουνές, κέρδισε μόνη της τα 21 απ’ αυτά). Η Φατούμα Ρόμπα, νικήτρια του μαραθωνίου της Ατλάντα το 1996. Η Μεσταουέτ Τούφα, με επτά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα ανώμαλου δρόμου. Από τα τεράστια ονόματα του αιθιοπικού στίβου λείπει μόνο ο Χαϊλε Γκεμπρεσελασιέ, ο οποίος γεννήθηκε στην Ασέλα, τη «μεγάλη» πόλη της περιοχής, μόλις 20 χιλιόμετρα πιο πέρα!
Ποιο είναι το μυστικό αυτής της… συσσώρευσης ταλέντου; Η Αιθιοπία, με έκταση σχεδόν επτά φορές όσο όλη η Ελλάδα και πληθυσμό πάνω από 90 εκατομμύρια ανθρώπους, καλλιεργεί τον κλασικό αθλητισμό με τον ίδιο τρόπο σ’ όλες τις περιοχές της, όμως μόνο εκεί βγαίνουν οι πρωταθλητές διεθνούς επιπέδου. Το θέμα απασχόλησε ειδικούς επιστήμονες, κοινωνιολόγους και ανθρωπολόγους, οι οποίοι μετά τις μετρήσεις και τα πειράματά τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έφεση στους δρόμους αντοχής είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων:
- της σωματοδομής της φυλής των Ορόμο, που κατοικεί στην περιοχή.
- του υψομέτρου στο οποίο συνηθίζουν να ζουν οι άνθρωποι (οι πνεύμονες μαθαίνουν να λειτουργούν με λιγότερο οξυγόνο).
- του τρόπου ζωής των κατοίκων (υπάρχουν ελάχιστα αυτοκίνητα και οι περισσότερες μετακινήσεις, ακόμα και σε γειτονικές πόλεις, γίνονται με τα πόδια).
- κυρίως, το κίνητρο που δίνεται στα νέα παιδιά να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλασικό αθλητισμό και να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τη μιζέρια.
Το θέμα απασχόλησε και τα διεθνή ΜΜΕ. Τη χρονιά που πέρασε το BBC έστησε ένα ολόκληρο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην πόλη και τα μεγάλα της αθλητικά αστέρια. Τίτλος του; «Town of Runners», η Πόλη των Δρομέων…