Η γαλοπούλα αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν εορταστικό γεύμα. Εντυπωσιακή λόγω όγκου και με καλά κρυμμένα μυστικά. Η γέμιση της είναι …
Η διατροφική σύσταση του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού
Οι φετινές γιορτές είναι, σίγουρα, διαφορετικές από όλες τις προηγούμενες, λόγω της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε, όμως τα Χριστούγεννα δεν παύουν να είναι η πιο γλυκιά, όμορφη και απολαυστική γιορτή του χρόνου. Έτσι και φέτος, λοιπόν, οι οικογένειες θα ενωθούν, πιο συντηρητικά και μετρημένα, και θα χαρούν μαζί τις λιχουδιές του γιορτινού τραπεζιού.
Μιας και μεσολαβούν μόλις πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και οι προετοιμασίες έχουν, ήδη, ξεκινήσει, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στα εδέσματα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, εμβαθύνοντας λίγο παραπάνω στις διατροφικές τους λεπτομέρειες, αλλά και σε ορισμένες συμβουλές για πιο ελαφρύ κυρίως γεύμα.
Τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα πιάτα της Ελλάδας και η θρεπτική τους αξία
Η αλήθεια είναι ότι τα παραδοσιακά πιάτα των Χριστουγέννων ποικίλουν στην Ελλάδα, ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις και την παράδοση κάθε τόπου. Το χοιρινό (με σέλινο) έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, το κατσικάκι ή το αρνί (με χόρτα και πατάτες) στα νησιά μας, ενώ, η ξενόφερτη παράδοση της γαλοπούλας έχει εγκατασταθεί σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά, πλέον. Συγκρίνοντας τη θρεπτική αξία των τριών συνταγών, μπορούμε να βγάλουμε τα εξής συμπεράσματα:
Το κρέας της γαλοπούλας αποτελεί την πιο άπαχη εκδοχή κρέατος, σε σχέση με το κατσικάκι και το χοιρινό, διατηρώντας τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ολικά, αλλά και κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, όταν η πέτσα δεν έχει αφαιρεθεί από την γαλοπούλα, όπως συμβαίνει στη χριστουγεννιάτικη συνταγή, αυξάνονται, σημαντικά, οι θερμίδες της μερίδας και η περιεκτικότητά της σε λιπαρά. Όσοι, λοιπόν, κάνουν τη «θαρραλέα» κίνηση να αφαιρέσουν την πέτσα, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα κρέας, εξαιρετικά χαμηλό σε λιπαρά, αλλά και θερμίδες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χριστουγεννιάτικο δείπνο με γαλοπούλα: Τα οφέλη για την υγεία
Ταυτόχρονα, οι θερμίδες του πιάτου φαίνεται να αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό, συγκριτικά με τα άλλα δύο πιάτα, κυρίως, λόγω της γέμισης της γαλοπούλας (ρύζι, κάστανα και σταφίδες), σε συνδυασμό με τις πατάτες φούρνου, καθώς με τον τρόπο αυτό, το πιάτο ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από τις θερμίδες των αμυλούχων τροφίμων. Το αποτέλεσμα είναι η συνταγή αυτή να περιέχει τριπλάσια ποσότητα υδατανθράκων, και, συνεπώς, περισσότερες θερμίδες, συγκριτικά με τις άλλες δύο συνταγές.
Από την άλλη πλευρά, οι συνταγές με το κατσικάκι και το χοιρινό υπερέχουν, λόγω του ότι τα λαχανικά, όπως τα άγρια χόρτα και το σέλινο, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του κυρίως πιάτου, μειώνοντας, με αυτό τον τρόπο, τους υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτές. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες των λαχανικών συμβάλλουν στον γρηγορότερο κορεσμό, στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης και του λίπους που περιέχεται, σε αρκετή ποσότητα, στο κατσικάκι και το χοιρινό. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι όποια συνταγή επιλέξετε να κάνετε φέτος, η καλύτερη λύση είναι να συνοδεύσετε το κρέας με πληθώρα λαχανικών και άγριων χόρτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χοιρινό με σέλινο
Ποιες είναι οι εναλλακτικές σας στο μαγείρεμα;
Προκειμένου να δημιουργήσετε πιο ελαφριά, αλλά, εξίσου, νόστιμα γιορτινά πιάτα, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:
- Μειώστε τα λιπαρά, άρα και τις θερμίδες και των τριών συνταγών, χρησιμοποιώντας ελάχιστο ελαιόλαδο (1-2 κουταλιές της σούπας). Άλλωστε, το κατσικάκι και το χοιρινό θα «βγάλουν» το λίπος τους κατά το μαγείρεμα, οπότε θα είναι αρκετό, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πεντανόστιμο. Για να ενισχύσετε τη γεύση εμπλουτίστε τις συνταγές και με άλλα μυρωδικά και μπαχαρικά, π.χ. δενδρολίβανο, δυόσμο κτλ.
- Επιλέξετε ένα άπαχο κομμάτι χοιρινού ή αφαιρέστε εξ’ αρχής το ορατό λίπος από το κατσικάκι, πριν το μαγειρέψετε.
- Για όσους προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους, προτείνεται να συνοδέψουν τη γαλοπούλα, είτε μόνο με τη γέμιση, είτε μόνο με τις πατάτες φούρνου. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι θερμίδες του πιάτου, σημαντικά. Αν, παράλληλα, καταφέρετε να αντισταθείτε πλήρως στο ψωμί, τότε ο έλεγχος των προσλαμβανόμενων θερμίδων θα είναι πιο αποτελεσματικός.
- Για να βελτιώσετε τη θρεπτική αξία στο κατσικάκι με χόρτα και το χοιρινό με σέλινο, βάλτε μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών, όπως πράσο, μαρούλι, σπαράγγια και φρέσκα μανιτάρια. Έτσι, τα τελικά πιάτα περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Σας ευχόμαστε καλές γιορτές και ευτυχισμένα Χριστούγεννα με υγεία και χαρά!!!