Η ανταλλακτική κοινότητα “Πελίτι”… για ζωή χωρίς χρήματα!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Η φράση «Από χέρι σε χέρι για να μην χάσουμε αύριο, αυτά που έχουμε σήμερα», αποτελεί το βασικό κίνητρο για το «Πελίτι», το εναλλακτικό δίκτυο που ανοίγει το δρόμο για μια κοινωνία με διαφορετικό τρόπο σκέψης. Ξεχωρίζοντας μέσα από τις προτάσεις του, βρίσκεται αντιμέτωπο με τη σημερινή οικονομία και δίνει τη λύση μέσα από την ανταλλαγή ντόπιων ποικιλιών και υπηρεσιών, σπόρων αλλά και ιδεών.

«Όλα άρχισαν όταν έπιασα στα χέρια μου μερικούς σπόρους. Βρισκόμουν σε μια αυλή και η χούφτα με τους σπόρους πραγματικά με συγκίνησε. Στην αρχή δεν είχα όνειρα και φιλοδοξίες για το «Πελίτι». Αυτά ήρθαν στην πορεία, όταν άρχισα να συνειδητοποιώ τη δύναμη του ανθρώπου και την αξία της φύσης», δήλωσε στο flowmagazine.gr, ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ο δημιουργός του «Πελίτι».

Δίκτυο «Κατά τόπους αγροκτήματα»

Αποτελώντας το παλαιότερο δίκτυο «κοινωνικής» οικονομίας, ξεκίνησε τη δράση του το 1995. Το έτος 2000 λειτούργησε με κύριο μηχανισμό το δίκτυο καλλιεργητών, που διέθετε το όνομα «Κατά τόπους αγροκτήματα». Μέσα από αυτό το εναλλακτικό δίκτυο, οι δράσεις του οδηγήθηκαν προς τη διάσωση των ντόπιων ποικιλιών και τη δωρεάν προσφορά σπόρων στους αγρότες, εκτός από τους σπόρους σιτηρών και πατάτας. Υποστηρίζοντας τη θετική συμβολή των ανθρώπων, το «Πελίτι» τοποθετείται στη Δράμα και περιλαμβάνει διάφορες ομάδες σε πολλούς νομούς της Ελλάδας.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε την ευθύνη που έχουμε, ακόμα και για την τροφή μας. Για παράδειγμα, υποστηρίζουμε τις προμήθειες από τη Λατινική Αμερική, ενώ διαθέτουμε ποιοτικά εγχώρια προϊόντα, συμβάλλοντας έτσι στην εξαφάνιση των Ελλήνων αγροτών», συνεχίζει ο κ. Σαϊνατούδης.

Το να μην έχουμε χρήματα δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ζωή γεμάτη. Άλλωστε όπως έλεγε και ο David Icke: «Απλοποιώντας τη ζωή μας, μπορούν να ελευθερωθούν τα πιο πολύτιμα δώρα: ο χρόνος και η επιλογή». Συνδυάζοντας την παραδοσιακή γνώση της ελληνικής υπαίθρου και τις προσωπικές εμπειρίες τους βρίσκουν διέξοδο μέσα από την πραγματική ανεξαρτησία.

«Από μικρό παιδί ζούσα στην επαρχία. Δεν είχα ρεύμα, ούτε τηλέφωνο. Σίγουρα όταν έχεις πάγια έξοδα δεν μπορείς να λειτουργήσεις αποκλειστικά χωρίς χρήματα. Παρόλα αυτά πολλοί μπορούν να βοηθηθούν μέσα από το Πελίτι, καθώς υπάρχουν και άλλες αξίες στη ζωή μας εκτός από το χρήμα», ανέφερε o Παναγιώτης Σαϊνατούδης στο flowmagazine.gr.

Δίκτυο για ανταλλαγή υπηρεσιών και αγαθών

Το 2002 δημιουργήθηκε ένα δεύτερο δίκτυο, το οποίο ασχολείται μέχρι και σήμερα με τη δωρεάν ανταλλαγή υπηρεσιών και αφορά μια κοινωνία, που ο καθένας δηλώνει ποια υπηρεσία επιθυμεί να λάβει και ποια να προσφέρει. Ξένες γλώσσες, τεχνικές υπηρεσίες, καλλιτεχνικά μαθήματα και φύλαξη των παιδιών αποτελούν λίγες από τις υπηρεσίες του «Πελίτι».

«Έχοντας εμπνευστεί από το σύστημα τοπικών ανταλλαγών “let’s” της Αγγλίας, οργανώσαμε το ανάλογο «Από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά». Ο φιλόλογος και ο αγρότης είναι ίσοι μεταξύ τους και μπορούν να ανταλλάξουν υπηρεσίες και αγαθά, χωρίς την ύπαρξη χρημάτων», τονίζει.

Ιδιαίτερα πρωτότυπο αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη αλλά άνθρωποι που λαμβάνουν μέρος στις δράσεις του. Αναρτώντας τις συμμετοχές στο site www.peliti.gr , οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για τις δράσεις του «Πελίτη» και έχουν πρόσβαση σε ειδικούς καταλόγους, που δηλώνουν το τι προσφέρει ο καθένας και το τι αναζητά.

Η φιλοσοφία του «Πελίτη»

Η ιδέα για το «Πελίτη» στηρίζεται στις αξίες των Ελλήνων και στην αγάπη των ανθρώπων, γεγονός που το αποδεικνύει η τελευταία πρόταση του δημιουργού του. «Η δύναμή μας είναι τεράστια. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην αλληλεγγύη και στην αλληλοβοήθεια και ας δούμε τα θετικά στοιχεία της δύναμής μας, δίνοντας πίσω «την αξιοπρέπεια» των αγροτών όσον αφορά τα χωράφια τους», καταλήγει.

Μια από τις επόμενες δράσεις του «Πελίτη» είναι η 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Απριλίου 2012 στο χώρο του Πελίτι, στο Μεσοχώρι της Δράμας. Η γιορτή θα περιλαμβάνει εκθέσεις, μουσική, παζάρι και πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες για τις ντόπιες ποικιλίες.

Πληροφορίες: Τηλέφωνο: 2524022059 από τις 09:00 το πρωί ως τη 13:00 το μεσημέρι, Email: peliti@peliti.gr

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.