Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να σχετίζεται με 9 εμπειρίες της παιδικής ηλικίας

Συντάκτης: Flowmagazine

Συχνά, η έλλειψη αυτοεκτίμησης έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία του ατόμου. Εάν ένα παιδί δεχόταν κάποια τοξική συμπεριφορά από το περίγυρό του, τότε αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ενήλικη ζωή του. 

Υπερβολική κριτική 

Όταν οι γονείς ασκούν διαρκώς κριτική στα παιδιά τους, όταν μονίμως τονίζουν τα λάθη τους, μπορεί να διαβρώνουν την αυτοεκτίμησή τους. Ειδικά όταν η κριτική δεν έχει εποικοδομητικό αλλά υποτιμητικό ή απαξιωτικό σκοπό. Η διαρκής αρνητικότητα δημιουργεί στα παιδιά ένα αίσθημα αναξιότητας που τα «στοιχειώνει» και αργότερα στη ζωή. Οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν ότι τα λάθη είναι μέρος της ζωής και ότι δεν καθορίζουν την αξία τους. Όταν ασκούν στα παιδιά διαρκή επίκριση, πλήττουν την αυτοεκτίμησή τους. 

Απουσία αναγνώρισης και επαίνου 

Πολλοί γονείς, ενώ δεν είναι απαραίτητα επικριτικοί, μπορεί να ξεχνούν να αναγνωρίζουν την προσπάθεια και τα επιτεύγματα των παιδιών τους. Αυτή η παραμέληση μπορεί να τα κάνει να αμφιβάλλουν για την αξία τους. Μπορεί να αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετοί, ότι δεν αξίζουν ή ότι δεν θα κατακτήσουν τους στόχους τους. Οι γονείς πρέπει να θυμούνται πόση ανάγκη έχει το παιδί από αναγνώριση και επιβεβαίωση. Χωρίς αυτά, νιώθουν ότι δεν αξίζουν και καταλήγουν ν’ αμφισβητούν τις ικανότητές τους. 

Παραμέληση απ’ τους γονείς 

Για την καλλιέργεια ισχυρής αυτοεκτίμησης, τα παιδιά είναι αναγκαίο να λαμβάνουν την προσοχή και τη φροντίδα των γονέων τους. Όταν οι γονείς είναι απόντες, συναισθηματικά ή σωματικά, τα παιδιά αισθάνονται εγκατάλειψη. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, τα παιδιά που βιώνουν παραμέληση, είναι πιθανό στη συνέχεια να έχουν προβλήματα με την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Παραμέληση δεν σημαίνει αναγκαία ότι αφήνω ένα παιδί μόνο του. Μπορεί κάλλιστα να γίνει και όταν ο γονέας είναι παρών, αλλά συναισθηματικά απόμακρος. Τότε, το παιδί αισθάνεται παραγκωνισμένο, με αποτέλεσμα να νιώθει ότι δεν αξίζει. 

Υψηλές προσδοκίες 

Τα μη ρεαλιστικά πρότυπα των γονιών μπορεί να εγκλωβίσουν τα παιδιά σε έναν αδιάλειπτο αγώνα προσπαθειών που είναι καταδικασμένες να ματαιώνονται. Ως αποτέλεσμα, έχουν ένα μόνιμο αίσθημα ανεπάρκειας. Τα παιδιά που διαρκώς προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους, αρχίζουν σταδιακά να θεωρούν τον εαυτό τους «ανίκανο». Πείθονται ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα, όσο και αν προσπαθήσουν. Η αδυναμία των παιδιών ν’ ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες των γονιών, οδηγεί σε έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αυτό εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τα άτομα και στην ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας τις προσωπικές σχέσεις και την προσωπική εξέλιξη. Οι γονείς πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στην υγιή ενθάρρυνση και τη δημιουργία μη ρεαλιστικών προτύπων. 

Εκφοβισμός 

Ο εκφοβισμός έχει βαριές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση ενός παιδιού. Πέρα από τη σωματική διάσταση, ο εκφοβισμός έχει και συναισθηματικές και σωματικές προεκτάσεις που αφήνουν βαθιά τραύματα. Παιδιά που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, νιώθουν ανήμπορα, ευάλωτα και χωρίς αξία. Όλα αυτά τα συναισθήματα εξακολουθούν να τα βαραίνουν και ως ενήλικες. 

Ο διαρκής φόβος και η ανησυχία, ως αποτέλεσμα του εκφοβισμού, κάνουν τα παιδιά να «κλείνονται» στον εαυτό τους και, στην ενήλικη ζωή ν’ αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Οι μακροχρόνιες συνέπειες του εκφoβισμού μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από συνειδητή προσπάθεια και αναγνώριση της πηγής του πόνου. 

Απουσία στοργής από τους γονείς 

Για ένα παιδί, η σωματική έκφραση της στοργής είναι αναγκαία. Οι εκφράσεις τρυφερότητας καθησυχάζουν τα παιδιά, τους δημιουργούν το αίσθημα ασφάλειας, και αγάπης. Κάποια παιδιά, μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα που στερούνται της έκφρασης της αγάπης. Η απουσία στοργής και τρυφερότητας δημιουργεί το αίσθημα της μοναξιάς και της απαξίωσης. Τα παιδιά πείθουν τον εαυτό τους ότι δεν αξίζουν ν’ αγαπηθούν και ότι κάνουν κάτι λάθος. 

Στην ενήλικη ζωή τους, η πεποίθηση αυτή μετασχηματίζεται σε έλλειψη αυτοεκτίμησης και δυσκολία στη διαμόρφωση στενών σχέσεων.  Όσο επώδυνο και αν είναι, η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας, είναι αναγκαία για την επανόρθωση του τραύματος και την καλλιέργεια αυτοεκτίμησης αργότερα στη ζωή. 

Κακόβουλα σχόλια για το σώμα του παιδιού  

Η εικόνα του σώματος αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της αυτοεκτίμησης. Τα υποτιμητικά σχόλια που αφορούν την εμφάνιση και το βάρος του παιδιού, δημιουργούν αισθήματα ντροπής και ανεπάρκειας. Ο φόβος ότι δεν αξίζουν, ριζώνει σταδιακά στη συνείδησή τους. Τα παιδιά οδηγούνται στη σύγκριση με αποτέλεσμα το αίσθημα μειονεξίας να επιδεινώνεται. 

Ο εξευτελισμός του σώματος (body shaming),  πληγώνει βαθιά την αυτοεκτίμηση του παιδιού, κάνοντάς το να νιώθει ότι δεν αξίζει, ότι δεν είναι αρεστό. Τα ίδια συναισθήματα εξακολουθεί να κουβαλά και στην ενήλικη ζωή του, επιδρώντας στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους. Οι γονείς πρέπει να μάθουν στο παιδί να αγαπά το σώμα του και να το βοηθήσουν να καταλάβει ότι η αξία του ανθρώπου δεν εξαρτάται από την εξωτερική εμφάνιση. 

Συναισθηματική κακοποίηση 

Δυστυχώς, η συναισθηματική κακοποίηση στην παιδική ηλικία, είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο απ’ όσο νομίζουμε και οι συνέπειές της, είναι καταστροφικές. Η συναισθηματική κακοποίηση παίρνει διάφορες μορφές, από τη διαρκή υποτίμηση μέχρι τη συναισθηματική παραμέληση και τη χειραγώγηση. Το παιδί αισθάνεται ότι δεν έχει καμία αξία, ότι δεν το αγαπούν και φυσικά, φοβάται. Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα «στοιχειώνουν» τους ανθρώπους και στην ενήλικη ζωή τους, οι οποίοι έχουν πρόβλημα με την αυτοεκτίμησή τους και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύναψη υγιών σχέσεων. 

Έλλειψη αυτονομίας 

Το αίσθημα ανεξαρτησίας και αυτονομίας που έχει ένα παιδί, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του. Όταν δηλαδή, οι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά να παίρνουν αποφάσεις και να μαθαίνουν από τα λάθη τους, συντελούν στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής τους. Όταν από την άλλη, οι γονείς ή οι φροντιστές, ασκούν υπερβολικό έλεγχο, δεν αφήνουν περιθώριο επιλογών στα παιδιά τους, συνθλίβουν την αυτοεκτίμησή τους. Τα παιδιά μεγαλώνουν ανήμπορα να λάβουν αποφάσεις, αμφιβάλλοντας διαρκώς για την κρίση τους, κάτι που πλήττει τελικά την αυτοεκτίμησή τους. 

ΠΗΓΗ 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…