Γυμνάζομαι αλλά δεν ιδρώνω. Γιατί;

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Ξεκινήσατε πρόσφατα γυμναστήριο για όλα τα καλά που προσφέρει στο σώμα και την υγεία και μάλιστα δυναμικά. Κι ενώ τα δίνετε όλα στον διάδρομο, το ποδήλατο και όλα τα απαιτητικά αερόβια προγράμματα υψηλής έντασης, παρατηρείτε ότι δε ρίχνετε ούτε μια σταγόνα ιδρώτα και σε αντίθεση με τους διπλανούς σας, εσείς βγαίνετε από την αίθουσα… ατσαλάκωτοι. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Για αρχή να πούμε πως η εφίδρωση είναι ένας απαραίτητος μηχανισμός του σώματος για να ρυθμίζει μόνο του τη θερμοκρασία του, με στόχο να παραμένει σταθερή. Αυτός είναι και ο λόγος που μερικοί από μας ιδρώνουμε απερίγραπτα το καλοκαίρι και ιδιαίτερα σε συνθήκες καύσωνα. Το φαινόμενο του να μην ιδρώνουμε καθόλου κάτω από δυσμενείς θερμοκρασιακά συνθήκες ή κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, το να παρατηρείται δηλαδή υφίδρωση ή ανιδρωσία σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τους ιδρωτοποιούς μας αδένες. Υφίδρωση μπορεί να εμφανίζεται σε όλο το σώμα ή μόνο τοπικά. Πριν προλάβουμε να σκεφτούμε τα χειρότερα, ας δούμε κάποια απλά πράγματα.

Το γεγονός ότι μπορεί να μην ιδρώνουμε την ώρα της γυμναστικής ίσως και να οφείλεται ότι στην πραγματικότητα καταβάλλουμε λιγότερη προσπάθεια από όση νομίζουμε. Ο κάθε οργανισμός ανεβάζει σε διαφορετικό χρόνο παλμούς, άρα και η αίσθηση του ιδρώτα για κάποιον μπορεί να ξεκινά πολύ γρήγορα, ενώ κάποιος άλλος να χρειαστεί να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να ιδρώσει.

Επίσης, όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τον ίδιο αριθμό ιδρωτοποιών αδένων. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους κυμαίνεται από 2-4 εκατομμύρια που σημαίνει ότι όσοι έχουν περισσότερους αδένες ιδρώνουν περισσότερο. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερους από τους άντρες, αλλά των αντρών είναι πιο «δραστήριοι», γι’ αυτό και τους βλέπουμε να ιδρώνουν ευκολότερα ενώ γυμνάζονται.

Γυμνάζομαι αλλά δεν ιδρώνω. Γιατί;

Μετά από τις απλούστερες αιτίες, ας λάβουμε υπόψη ότι το φαινόμενο της υφίδρωσης μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες ή να προκύψει στην πορεία της ζωής μας ή να οφείλεται σε απλή αφυδάτωση. Φυσικά, υπάρχουν και σοβαρότερα αλλά και σπανιότερα αίτια, όπως παντελής απουσία ιδρωτοποιών αδένων, παθήσεις που προκαλούν βλάβες στο νευρικό σύστημα, διάφορα σύνδρομα, λοιμώξεις, τραυματισμοί, λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (αντιψυχωσικά), διαβήτης, πάρκινσον, αλκοολισμός, εγκυμοσύνη, λήψη καφεΐνης, κάπνισμα, βλάβες του δέρματος ύστερα από σοβαρό έγκαυμα με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί οι ιδρωτοποιοί αδένες στην περιοχή.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μύθος: Ο ιδρώτας δείχνει πόσο λίπος καίγεται

______________________

Αν παρατηρείτε το φαινόμενο και όχι μόνο σας ανησυχεί, αλλά σας κάνει συχνά να νιώθετε και άσχημα (έντονο κοκκίνισμα στο πρόσωπο, μυική αδυναμία, ζαλάδα, δυσφορία, κράμπες, θολούρα, όλα αυτά είναι σημάδια θερμοπληξίας), καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο αρχικά, ο οποίος θα σας συστήσει τι πρέπει να κάνετε για να βρείτε την αιτία που ο οργανισμός σας αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σωστά.

Έχετε υπόψη ότι το να μην ιδρώνετε δεν είναι καλό μακροπρόθεσμα, γιατί μπορεί να προκληθούν καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, μην αγχώνεστε ότι δεν αποβάλλετε τοξίνες, γιατί στην πραγματικότητα αυτές αποβάλλονται από άλλα όργανα του οργανισμού (έντερο, νεφρά, πνεύμονες, συκώτι), με μόλις το 1% να φεύγει με τον ιδρώτα.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…