Γρηγορότερες μαγνητικές τομογραφίες με τη βοήθεια του… Facebook!

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

Το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης του Facebook συνεργάζεται με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) για να κάνει τις εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας 10 φορές γρηγορότερες, πράγμα που, εάν είναι επιτυχές, θα επέτρεπε στους ακτινολόγους να ολοκληρώσουν μια εξέταση μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν μαγνητική τομογραφία (MRI)  για να εξετάσουν προσεκτικά τα όργανα, τους ιστούς και τα οστά χωρίς να εκθέσουν τους ασθενείς σε επιβλαβή ακτινοβολία. Η ποιότητα της εικόνας την καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμη για την επισήμανση βλαβών στους μαλακούς ιστούς. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να διαρκέσουν έως και μία ώρα. Όποιος είναι έστω και λόγο κλειστοφοβικός μπορεί να δυσκολευτεί να παραμείνει τελείως ακίνητος στο εσωτερικό του μηχανήματος, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για κάθε εξέταση αυξάνει επίσης το κόστος περιορίζοντας τον αριθμό των εξετάσεων που μπορεί να κάνει ένα νοσοκομείο κάθε μέρα.

Οι επιστήμονες υπολογιστών στο Facebook πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μάθηση μηχανής για να κάνουν τα πράγματα πολύ πιο γρήγορα. Για το σκοπό αυτό, το NYU τους παρέχει ένα σύνολο δεδομένων 10.000 ανώνυμων εξετάσεων MRI, ένα πλήθος που θα περιλαμβάνει έως και τρία εκατομμύρια εικόνες από γόνατα, εγκεφάλους και ήπατα.

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για την κατάρτιση ενός αλγορίθμου, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται βαθιά μάθηση, ώστε να αναγνωρίσουν τη διάταξη των οστών, των μυών, των συνδέσμων και άλλων πραγμάτων που συνθέτουν το ανθρώπινο σώμα. Η παροχή αυτής της γνώσης στο λογισμικό που τροφοδοτεί μια μηχανή μαγνητικής απεικόνισης θα επιτρέψει στην τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει ένα τμήμα της εικόνας, εξοικονομώντας χρόνο. Έτσι θα μπορούσε ο ασθενής να έχει τελειώσει με την εξέταση σε μόλις πέντε λεπτά.

Η πρόκληση βρίσκεται στο να υπολογίσουμε πώς να γίνει όλο αυτό  χωρίς να λείπει μια σημαντική λεπτομέρεια, όπως για παράδειγμα μια μικρή σχισμή σε έναν σύνδεσμο. Ωστόσο, οι ερευνητές παραμένουν αισιόδοξοι. Τα προκαταρκτικά ευρήματα που ανακοινώθηκαν πέρυσι από τους ακτινολόγους της NYU έδειξαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναδημιουργία των δεδομένων MRI.

Το Facebook ξεκίνησε συνομιλίες με το NYU για αυτό το έργο πέρυσι, επειδή η ομάδα της τεχνητής νοημοσύνης ήθελε να εργαστεί σε κάτι με οφέλη για τον πραγματικό κόσμο, ακόμα και όταν εκτελεί βασική έρευνα. Σχεδιάζουν να διαθέσουν ελεύθερα σε όλους οποιαδήποτε ευρήματα, με την ελπίδα ότι η ανταλλαγή δεδομένων θα ενθαρρύνει τους άλλους να επεκτείνουν το έργο τους.

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.