Gratitude hacks!

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη

Είναι κάτι το οποίο θα σου φτιάξει την ημέρα, αν δεν έχει πάει και τόσο καλά. Είναι βασική προϋπόθεση για να έλξεις όλα όσα θέλεις να αποκτήσεις στη ζωή σου. Καλά το μάντεψες, είναι η ευγνωμοσύνη! 

Με αυτή την αρετή, μπορείς να δείξεις στο σύμπαν (ή σε οτιδήποτε πιστεύεις φυσικά!) ότι είσαι χαρούμενος με όλα όσα ήδη έχεις, ενώ ταυτόχρονα να νιώσεις και γεμάτος για όλα τα όμορφα που υπάρχουν στη ζωή σου. Πολλές φορές, με τη ζωή και την καθημερινότητα κυριολεκτικά να συμβαίνουν, είναι δύσκολο να νιώσουμε έντονα το αίσθημα της ευγνωμοσύνης, ωστόσο υπάρχουν μικρά πραγματάκια (hacks) που μπορούμε όλοι να κάνουμε, για να το βελτιώσουμε αυτό. 

Hack #1: Τι έχεις στη ζωή σου;

Ξεκίνα με κάτι απλό. Πάρε έναν-έναν τους τομείς της ζωής σου και αναλογίσου τι καλό έχεις ή συμβαίνει στον καθένα από αυτούς. Αν σε βοηθά, γράψε τα κιόλας σε ένα χαρτί, για να τα κοιτάς κάθε φορά που θα νιώθεις λίγο πιο αρνητικά. Για παράδειγμα, μπορείς να γράψεις τα άτομα της ζωής σου για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη, τις όμορφες στιγμές που θυμάσαι μαζί τους, όσα έχουν κάνει για εσένα. 

Ή μπορείς να σκεφτείς το τι έχεις καταφέρει επαγγελματικά ή ακαδημαϊκά έως τώρα. Μπορείς να κοιτάξεις γύρω σου επίσης και να συνειδητοποιήσεις το πόσα υλικά αγαθά έχεις για τα οποία είσαι ευγνώμων. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα σε ανεβάσει ψυχολογικά.

Hack #2: Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης 

Προχωράμε τώρα σε κάτι πιο ειδικό, και κάτι για το οποίο θα χρειαστεί να αφιερώνεις λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα σου. Η ιδέα είναι η εξής: κάθε πρωί που θα ξυπνάς ή κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς, θα κάθεσαι και να αποτυπώνεις σε χαρτί όλα τα όμορφα πράγματα που συνέβησαν μέσα στη συγκεκριμένη ημέρα ή την προηγούμενη. 

Είναι ένας όμορφος τρόπος να νιώσεις όμορφα για τις μικρές χαρές, τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας, τις οποίες πολλές φορές παραλείπουμε. Φυσικά, μπορείς να φέρεις αυτή τη διαδικασία στα μέτρα σου, το πόσο συχνά θα το κάνεις, το ποια και πόση ώρα θα αφιερώνεις καθώς και το για ποια πράγματα θα γράφεις!

Hack #3: Περισσότερα ευχαριστώ

Κάτι που επίσης παραλείπεται στην καθημερινότητά μας, είναι οι μικρές χαρές που μας παρέχουν τα άλλα άτομα της ζωής μας. Εμείς οι άνθρωποι, ως κοινωνικά όντα, επηρεαζόμαστε ψυχολογικά, περισσότερο από όλα, από τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Για αυτό, μία ωραία πρακτική ευγνωμοσύνης, είναι να ξεκινήσεις να λες περισσότερα ευχαριστώ στους γύρω σου, κάνοντας μία προσπάθεια να τα εννοείς εντονότερα κιόλας, να τα νιώθεις πραγματικά. 

Δεν μπορείς να φανταστείς πόση διαφορά θα κάνει στη ζωή σου μία τέτοια πράξη, ένα παραπάνω ευχαριστώ στους γονείς σου για όσα κάνουν για εσένα, στον σύντροφό σου για το γεύμα που σου ετοίμασε, ή ακόμα και στον οδηγό στο δρόμο που σε άφησε να περάσεις. Έτσι, θα αρχίσεις να βλέπεις στην ημέρα σου και κρυμμένες ευκαιρίες για να νιώσεις πιο όμορφα.

Hack #4: Κράτα τα καλά

Μία ακόμα πρακτική που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να εξασκηθείς στο αίσθημα της ευγνωμοσύνης, είναι κάτι το οποίο χρειάζεται την απόλυτή σου προσοχή και παρουσία σε αυτά που σου συμβαίνουν στη ζωή. Είναι κάτι που δεν απαιτεί έξτρα χρόνο μέσα στην ημέρα σου, παραμόνο να παρατηρείς. Όταν, λοιπόν, σου συμβαίνει κάτι καλό – οτιδήποτε ακούσεις λ.χ. που θα σε κάνει να χαρείς – τότε αντί να το προσπεράσεις απλά, θα χρειαστεί να σταθείς λίγο σε αυτό. Την ώρα δηλαδή που το ακούς, πάρε λίγα δευτερόλεπτα για να επεξεργαστείς ότι συμβαίνει και ζήτα ένα ευχαριστώ από μέσα σου, ώστε να το νιώσεις πραγματικά. Αυτή είναι η πραγματική ευγνωμοσύνη.

Hack #5: Δες το θετικά

Κλείνουμε τώρα με μια έννοια που συχνά μπορεί να θεωρηθεί κλισέ, αλλάζει όμως όλη σου την οπτική και με το παραπάνω. Είναι η παραδοχή πως ό,τι σου συμβαίνει στη ζωή, σου συμβαίνει για κάποιο λόγο, και αυτός ο λόγος είναι πάντα καλός. Η ιδέα πως όλα πάνε ακριβώς όπως πρέπει, για να συμβεί η καλύτερη δυνατή εκδοχή για εσένα. 

Και δεν μπορείς να δείξεις πουθενά μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη, από ότι σε καταστάσεις που φαίνονται αρνητικές για εσένα – όπως μία σχέση που δεν πέτυχε ή μία θέση εργασίας που δεν πήρες –  ενώ στην πραγματικότητα συνέβησαν για το δικό σου καλό. Σιγά σιγά, αυτός ο τρόπος σκέψης θα σου βγαίνει φυσικά, και θα νιώθεις ευγνώμων για το κάθε τι που σου συμβαίνει. 

Συντάκτης: Άννα Παγκράτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.