Γλώσσα του Σώματος: Πώς διακρίνουμε την αλήθεια από το ψέμα!
Η γλώσσα του σώματος μας κατευθύνει πάντα προς την αλήθεια, καθώς το σώμα αποδεδειγμένα δεν λέει ψέματα! Η επικοινωνία αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, το οποίο πολλές φορές ταλαντεύεται ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια του προφορικού λόγου. Σε όλους μας έχει συμβεί να βρισκόμαστε σε μια συζήτηση και ενώ τα λόγια του συνομιλητή ακούγονται άκρως πιστευτά, ένα προαίσθημα μας κατευθύνει προς την αμφισβήτηση. Αυτή η «φωνή» μέσα μας δεν είναι τυχαία, καθώς ο εγκέφαλός μας έχει την ικανότητα να αποκωδικοποιεί με λογική τα σημάδια κάθε εικόνας…
Όταν η γλώσσα του σώματος διαφέρει κατά πολύ από τον προφορικό λόγο, τότε δημιουργείται μέσα μας μια αμφιβολία για την αλήθεια, απορία που στηρίζεται κυρίως στην στάση του σώματος, την χροιά της φωνής και το πρόσωπο. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα παρατηρητικοί και να μην βιαζόμαστε να συνδυάζουμε γρήγορα τα δείγματα του σώματος, ώστε να έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλέστερο αποτέλεσμα. Πάντως ο ψεύτης πάντα αποκαλύπτεται, έστω και μέσα από αυθόρμητες πράξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε καχύποπτοι με όλους!
Σημάδια που αποκαλύπτουν το ψέμα
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο British Columbia, οι εκφράσεις και οι ασυνείδητες συσπάσεις του σώματος μπορούν να αναδείξουν τις περιπτώσεις που κυριαρχεί το ψέμα. Μετά από τη μελέτη 52 ατόμων, που εμφανίστηκαν στην τηλεόραση κάνοντας έκκληση για ένα χαμένο συγγενή τους, οι αμερικανοί ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι το άγχος είναι αυτό που οδηγεί προς τις συσπάσεις των μυών κυρίως του προσώπου.
Χέρια στο πρόσωπο
Όταν κάποιος λέει ψέματα, τα χέρια του πηγαίνουν αυθόρμητα στο στόμα του, τη μύτη ή τα αυτιά του. Εντελώς ασυναίσθητα σε τέτοιες καταστάσεις, τα δάχτυλα αγγίζουν συνέχεια τη μύτη, αφού εμφανίζεται φαγούρα λόγω της υπερδιέγερσης και πιάνουν διαρκώς τον αυχένα, καθώς ο ομιλητής νιώθει πως «πνίγεται». Παράλληλα, το άγγιγμα στο λοβό του αυτιού ηρεμεί τον ψεύτη, ενώ το δάγκωμα των χειλιών φανερώνει την ανάγκη του ομιλητή να συγκρατήσει τον εαυτό του από το ψέμα.
Βλέμμα που χαμηλώνει
Σχεδόν πάντα τα μάτια μας αναδεικνύουν την αλήθεια, γεγονός που οδηγεί στην επιθυμία μας να επικοινωνούμε πιο πολύ μέσα από τις ματιές. Όταν κάποιος προσπαθεί να προστατεύσει και να σχεδιάσει καλύτερα το ψέμα του, είτε προσηλώνεται σε ένα σημείο και κοιτάει προς τα κάτω είτε ανοιγοκλείνει γρήγορα τα βλέφαρα. Προσοχή όμως στους «επαγγελματίες» του είδους, που ενώ λένε ψέματα, κοιτούν κατάματα τον συνομιλητή και δείχνουν υπερβολικά ειλικρινείς!
Η χροιά της φωνής
Κατά τη διάρκεια ενός ψέματος, η χροιά της φωνής μας αλλάζει εντελώς, τρέμει και αυξομειώνει τους τόνους της. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως, που η φωνή αντί να διαθέτει αρκετές παύσεις, μετατρέπεται σε επιθετική ή υπερβολικά γοητευτική. Ασυνείδητα είτε συνειδητά κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικά ένα ψέμα, καθώς άλλοι προσπαθούν να φανούν ειλικρινείς μέσα από τη σιγουριά της φωνής τους και άλλοι δεν μπορούν να αποφύγουν το δισταγμό και τον γρήγορο ρυθμό της.
Εμφανής υπερκινητικότητα
Όταν κάποιος λέει ψέματα οι παλμοί της καρδιάς και οι ανάσες του αυξάνονται, ενώ παράλληλα η νευρικότητα είναι διάχυτη στο χώρο. Οι απότομες αλλαγές της στάσης του σώματος και οι συνεχόμενες κινήσεις των χεριών ή των ποδιών μπορούν να αποκαλύψουν το ψέμα ενός συνομιλητή. Η απουσία της ηρεμίας, οι αναστεναγμοί και η κίνηση του σώματος μπρος-πίσω φανερώνει τη μάχη της συνείδησης του ανθρώπου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης.
Η κίνηση των φρυδιών
Μια μικρή και στιγμιαία κίνηση των φρυδιών μπορεί να προδώσει ακόμα και τον πιο σπουδαίο ψεύτη. Αν και απαιτεί ιδιαίτερη παρατηρητικότητα, πολλές φορές βλέπουμε ότι την ώρα που κάποιος ακούει τον συνομιλητή του, τα φρύδια του κινούνται ελάχιστα. Μια τέτοια περίπτωση προδίδει τον άνθρωπο που σχεδιάζει να ξεστομίσει ένα ψέμα, αφού τα φρύδια αποτελούν πηγή έκφρασης.
Νευρικό χαμόγελο και μεγάλη οικειότητα
Πολλοί είναι αυτοί που ρίχνουν «στάχτη» στα μάτια μας μέσα από καλοπιάσματα, χαμόγελα και μια ασυνήθιστη οικειότητα που προκαλεί διάφορες υποψίες. Η αμηχανία και η λάθος χρονική στιγμή ενός γέλιου μπορούν να προδώσουν τις προθέσεις του συνομιλητή μας. Άλλωστε ο,τι υπερβολικά παράξενο και «αγγελικό» σίγουρα κρύβει κάποιο ψέμα.