Γκασπάτσο ντομάτας με χειροποίητο κρουτόν
Μια σούπα με ρίζες από την Ισπανία μας προτείνει ο Chef του εστιατορίου «Μάγευμα», Μιχάλης Βογιατζής.
Ο Chef μας δίνει λίγες πληροφορίες για το τι είναι αυτή η σούπα.
«Το Γκασπάτσο είναι μια παραδοσιακή σούπα της Ισπανίας. Είναι μια κρύα πηχτή σούπα με βάση τη ντομάτα. Συνηθίζουν να την τρώνε το καλοκαίρι στη ζεστή Ανδαλουσία ως δροσιστικό πιάτο. Τα υλικά τους είναι ντομάτα, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύδι».
Υλικά για τη σούπα Γκασπάτσο:
1kg ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες
1 πιπεριά πράσινη (μικρές)
1 πιπεριά κόκκινη (μικρές)
1 πιπεριά κίτρινη (μικρές)
1 αγγούρι ξεφλουδισμένο
2-3 κ.σ μυλόξυδο
2μικρές σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο
3 κ.σ ελαιόλαδο
Υλικά για το χειροποίητο κρουτόν:
1 μπαγιάτικο φραντζολάκι ψωμί ή αλλιώς φρέσκο
2-3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας pesto
30γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση σούπας:
Καθαρίζουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε. Στη συνέχεια βγάζουμε τα σπόρια από τις πιπεριές, τις κόβουμε στα τέσσερα. Συνεχίζουμε με το αγγούρι, το ξεφλουδίζουμε και το κόβουμε. Καθαρίζουμε και το κρεμμύδι και το κόβουμε στα τέσσερα. Παίρνουμε όλα τα υλικά και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ, ώστε να πολτοποιηθούν. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Ώσπου να κρυώσει η σούπα ξεκινάμε τα κρουτόν.
Εκτέλεση χειροποίητων κρουτόν:
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, και κόβουμε την ψίχα σε τετράγωνα κυβάκια. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το pesto με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ανακατεύουμε το ψωμί με το μείγμα αυτό. Έπειτα τα βάζουμε τα κυβάκια του ψωμιού σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να φρυγανιστούν. Μόλις ροδοκοκκινίσουν – φρυγανιστούν και γίνουν σαν μικρά παξιμαδάκια, είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε από την φωτιά και τα βάζουμε σ’ ένα πιάτο να κρυώσουν. Βγάζουμε τη σούπα από το ψυγείο και την τοποθετούμε σε 5 κολωνάτα ποτήρια. Στο κέντρο κάθε ποτηριού τοποθετούμε 5 κρουτόν και λίγο ελαιόλαδο.
Έτοιμα για σερβίρισμα!