GIS: το διαδραστικό ψηφιακό υπόβαθρο

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS) έφεραν επανάσταση στις μεταφορές και αναβάθμισαν όλες τις μελέτες και τεχνολογίες που έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει μεγάλες εξελίξεις στους υπολογιστές, στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία. Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις ήταν και η επινόηση, ανάπτυξη και διάδοση των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS). Έφεραν επανάσταση στις μεταφορές και αναβάθμισαν όλες τις μελέτες και τεχνολογίες που έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό.

Η ιδέα

Η ιδέα δεν είναι πολύ παλιά και είχε ως έμπνευση, ασφαλώς, τη χαρτογραφία και το συνδυασμό της με τα σύγχρονα συστήματα υπολογιστών και, βέβαια, το διαδίκτυο. Έτσι, στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν οι πρώτες εφαρμογές γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών που ήταν προγράμματα και, σε ένα χαρτογραφικό περιβάλλον, δίναν τη δυνατότητα για συνδυασμό του με βάσεις δεδομένων και διαδραστικά εργαλεία που ήταν στην ευχέρεια του χρήστη. Πολύ σύντομα, οι εφαρμογές αυτές αγκαλιάστηκαν από τους μηχανικούς και λοιπούς επιστήμονες, έγιναν συνηθισμένα εργαλεία δουλειάς για τις τεχνικές μελέτες και πέρασαν και στους δήμους και στη δημόσια διοίκηση. Πλέον, έχουν περίοπτη θέση σε πλήθος εφαρμογών όπως είναι η κτηματογράφηση, τα δίκτυα κοινής ωφελείας, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, οι μεταφορές και, βέβαια, σε διαστημικές εφαρμογές.

Τα προγράμματα

Το πιο ιστορικό και γνωστό πρόγραμμα είναι το ArcGIS το οποίο οδηγεί, μέχρι σήμερα, τις σχετικές εξελίξεις. Ευτυχώς, υπάρχουν και δωρεάν προγράμματα ανοιχτού κώδικα, όπως το QGis, τα οποία αφήνουν ανοιχτό το πεδίο σε χρήστες και προγραμματιστές από όλο τον κόσμο. Τελευταία πληθαίνουν και τα applications στα κινητά που κάνουν χρήση αντίστοιχων τεχνολογιών. Αξίζει να αναφερθούμε και στο GoogleMap που, στην πραγματικότητα, είναι συνδυασμός GIS με αλγόριθμους και άλλαξε τα δεδομένα στην πλοήγηση των μεταφορών και, εμμέσως, στη διαχείριση της κυκλοφορίας και στην οικονομία των μεταφορών, παγκοσμίως.

Οι χρήστες

Ως απλοί χρήστες ενός τέτοιου προγράμματος, έχετε πολλές δυνατότητες να αναπτύξετε την εφαρμογή που ταιριάζει στις ανάγκες σας, ανάλογα με το project ή τις απαιτήσεις σας. Έτσι, μπορείτε να εντάξετε πληροφορίες που έχετε συλλέξει από το διαδίκτυοή από επιτόπου έρευνα και να δημιουργήσετε χάρτες αναπαράστασης δεδομένων που να ενημερώνονται και σε πραγματικό χρόνο. Ασφαλώς, χρειάζονται κάποιες γνώσεις προγραμματισμού ή έστω, σε βάθος, κατανόηση κάποιου προγράμματος GIS. Αλλιώς, τα αναρίθμητα apps θα σας παρέχουν έτοιμη γνώση και υποστήριξη σε ό,τι εργασίες θέλετε να φέρετε σε πέρας.

Το μέλλον

Για τα επόμενα χρόνια αναμένουμε να εισβάλει στα GIS και η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση. Η επεξεργασία δεδομένων και η εξαγωγή συμπερασμάτων, αυτοματικά, είναι το μεγάλο στοίχημα, γενικά, της επιστήμης των υπολογιστών. Έτσι, θα έχουμε νέα προγράμματα, με πολλές νέες λειτουργίες που θα κάνουν χρήση αλγόριθμων, μαθηματικών μοντέλων κι έξυπνων προγραμμάτων, προκειμένου να κάνουν προβλέψεις, στατιστικές μοντελοποιήσεις, προτάσεις και ρυθμίσεις σε πραγματικές περιπτώσεις ή και δύσκολα προβλήματα. Ο κόσμος αλλάζει κάθε μέρα ή, μάλλον, κάθε στιγμή. Τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των γεγονότων που θα εκτοξεύσουν τη γνώση μας και τις ικανότητές μας 24ώρες το 24ωρο, σε όποιο μέρος του κόσμου και να είμαστε. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι θα αλλάξει στον κόσμο σε 20 χρόνια;


Η υπολογιστική νοημοσύνη έχει μπει στις ζωές μας και, σύντομα, το διαδίκτυο των αντικειμένων θα διασυνδέσει όλες τις συσκευές μας και τα μηχανήματά μας με έξυπνες εφαρμογές που θα κάνουν και χρήση GIS πυροδοτώντας και πάλι γρήγορες ανακατατάξεις στην τεχνολογία, στην οικονομία και στην καθημερινότητα.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…