Αν ζείτε Θεσσαλονίκη είναι ευκαιρία να ξεσκονίσετε τις γνώσεις σας για δύο εμβληματικά μνημεία της πόλης, οι υπόλοιποι ευκαιρία να …
Γιορτές στη συμπρωτεύουσα!
Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ο ιδανικός προορισμός για να περάσετε τις γιορτές φέτος. Για ένα μήνα το κέντρο της πόλης θα φιλοξενεί χριστουγεννιάτικες μουσικές, καλλιτέχνες, ξωτικά και άλλα στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Το 20μετρο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, το σπίτι του Άη Βασίλη, τα σπίτια των Ξωτικών, το Ζαχαροπλαστείο των Χριστουγεννιάτικων λιχουδιών και η μουσική σκηνή που θα ζωντανεύει στις 24 και 31 Δεκεμβρίου, θα αποτελούν το σκηνικό που θα ξετυλίγεται η ιστορία των φετινών Χριστουγέννων.
Διασκέδαση
Αν ψάχνετε κάτι παραδοσιακό, όπως καλό φαγητό, τσίπουρο και συνοδεία μουσικής, τότε πρέπει να δοκιμάσετε την Πλατεία Άθωνος ή τα Λαδάδικα. Εκεί υπάρχουν δεκάδες μικρά ταβερνάκια, που θα σας αποζημιώσουν στο έπακρο. Στα Λαδάδικα μπορείτε να βρείτε όμως και κάποια από τα πιο διάσημα club-bar της πόλης, όπου κλείνουν τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα στέκια που συχνάζουν κυρίως οι φοιτητές είναι το Μπιτ Μπαζάρ και η Ροτόντα. Σημεία που σφύζουν από ζωή επτά μέρες την εβδομάδα, με τιμές εξωφρενικά χαμηλές και κέφι στα ύψη. Αν θέλετε να πιείτε ένα «χαλαρό» ποτό, τότε προτείνω να κατευθυνθείτε προς την Βαλαωρίτου ή την Καρόλου Ντηλ, ενώ αν επιθυμείτε ξέφρενο clubbing προς το Λιμάνι. Τέλος, αν είστε λάτρεις τον «μπουζουκιών» τότε θα πρέπει να αναζητήσετε την περιοχή αεροδρομίου και τα «Σφαγεία».
Μουσεία
Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πολλά και ενδιαφέροντα μουσεία, κάποια από τα οποία συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα της Ελλάδας. Το πρώτο που προτείνουμε να επισκεφτείτε είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πίσω από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο με τα πόδια όσο κάποιο λεωφορείο.
Στις συλλογές του εντάσσονται ευρήματα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου. Οι οκτώ μόνιμες εκθεσιακές ενότητες (Μνήμη και …Λίθοι, Προϊστορική Μακεδονία, Προς τη γένεση των πόλεων, Στο βασίλειο της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις, Ο Χρυσός των Μακεδόνων, Αγρός Οικία Κήπος Τόπος και Μακεδονία και Από τις ψηφίδες στα pixels) διαρθρωμένες θεματικά, καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις του ιδιωτικού και δημοσίου βίου της αρχαιότητας.
Το ανακαινισμένο κτήριο, διαθέτει πλήρη συστήματα ειδικών συνθηκών κλιματισμού και διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας στις εκθέσεις, στις αποθήκες αλλά και στα εντελώς εκσυγχρονισμένα εργαστήρια, καθώς ένα ανανεωμένο επανεκθετικό πρόγραμμα, που κατέστησαν το Μουσείο Θεσσαλονίκης ένα από τα πλέον σύγχρονα και εξοπλισμένα μουσεία του ελληνικού χώρου.
Το δεύτερο μουσείο που αξίζει να δείτε είναι αυτό του Βυζαντινού Πολιτισμού. Για πολλούς πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο από τα μουσεία της πόλης, καθώς η Θεσσαλονίκη έχει αναμφισβήτητα τον πιο έντονο Βυζαντινό χαρακτήρα. Διαθέτει πολλά μοναδικά εκθέματα και αρκετές συλλογές που θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνιες και θα σας εντυπωσιάσουν!
Υπέροχα ψηφιδωτά και πολύχρωμες τοιχογραφίες, βυζαντινά εικονίσματα και θρησκευτική αρχιτεκτονική, εντυπωσιακή κοσμηματοποιΐα, σπάνια βιβλία και κώδικες σας περιμένουν! Ανά τακτά χρονικά διαστήματα φιλοξενούνται και πολλές προσωρινές εκθέσεις και συλλογές από το εξωτερικό σε συνεργασία με διάφορα μουσεία από ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα σχέδια αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα για δημόσιο κτίριο, καθώς συνδυάζει ιδανικά την ελληνική αρχιτεκτονική κληρονομιά χρησιμοποιώντας με έξυπνο τρόπο σύγχρονα στοιχεία και δομικά υλικά.
Το μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων το 2005. Ένα όμορφο εστιατόριο, ένα μικρό αμφιθέατρο, καθώς και ένα ξεχωριστό τμήμα του μουσείου που φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις είναι κάποια από τα επιπλέον χαρακτηριστικά τα οποία είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες κάνοντας την όλη εμπειρία ακόμα πιο ευχάριστη.
Πλατεία Αριστοτέλους
Αν ψάχναμε να βρούμε την καρδιά της πόλης αυτή θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη η Πλατεία Αριστοτέλους. Γυρνώντας πίσω στον χρόνο, μετά την πυρκαγιά του 1917, η ανοικοδόμηση της πόλης ανατέθηκε στη «Διεθνή Επιτροπή Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης», της οποίας επικεφαλής ήταν ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ερνέστο Εμπράρ.
Αντί των αρχικών περίτεχνα σχεδιασμένων προσόψεων, οι τελικές προσόψεις που χτίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1950, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας εκείνης της περιόδου, ήταν πολύ πιο απλές. Το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» και απέναντί του, το «Ολύμπιον», τα «δίδυμα» και σίγουρα πιο αναγνωρίσιμα κτήρια της πλατείας χτίστηκαν τις δεκαετίες ’50 και ’60 αντίστοιχα, ενώ πολλά άλλα κτήρια γύρω από την κεντρική πλατεία στο πέρασμα του χρόνου υπέστησαν ζημιές και έχουν ανακαινιστεί.
Τα δώδεκα συνολικά κτήρια που απαρτίζουν την πλατεία Αριστοτέλους έχουν κριθεί διατηρητέα από το 1950. Σήμερα στην πλατεία βρίσκονται βιβλιοπωλεία, αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, δημόσιες υπηρεσίες, πολλά εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, τράπεζες, κοσμηματοπωλεία κ.α..
Στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα του μεγάλου αρχαίου φιλοσόφου Αριστοτέλη, ενώ στο βόρειο τμήμα της πλατείας υπάρχει το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στο ύψος της οδού Ερμού, θα βρείτε τις παλιές εβραϊκές αγορές της πόλης, που ακόμη σφύζουν από ζωή, παράδοση και ενέργεια, την αγορά Μοδιάνο και το Καπάνι, μόλις μια ανάσα από τα πλακόστρωτα σοκάκια των Λαδάδικων.