Πώς να γίνουμε συμπαθείς με τη γλώσσα του σώματος

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη

Σε κάθε νέα γνωριμία, σε κάθε συνάντηση με νέα πρόσωπα, συνηθίζουμε όλοι μας να δημιουργούμε μια πρώτη εντύπωση για το χαρακτήρα του ανθρώπου που μόλις έχουμε γνωρίζει. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά που λέει, αυτά που κάνει, το πώς κινείται στο χώρο κά.

Το πιο σημαντικό κριτήριο, ακόμα και ασυναίσθητα είναι η γλώσσα του σώματος. Οι χειρονομίες, το χαμόγελο, η στάση του σώματος, το ύφος, οι ματιές κτλ. Το πως θα μας χαιρετήσει κάποιος, το πώς θα μας κοιτάξει και πως θα χαμογελάσει μας δίνουν μια πρώτη εικόνα για τη συμπεριφορά του και κάποια γενικά στοιχεία για την προσωπικότητά του.

Αν λοιπόν θέλουμε και εμείς να γινόμαστε συμπαθείς στις νέες μας γνωριμίες και να αποφύγουμε τυχόν παρεξηγήσεις σχετικά με την εικόνα μας, υπάρχουν ορισμένα τρικ της γλώσσας του σώματος που δε θα μας επιτρέψουν τουλάχιστον να γίνουμε αντιπαθείς.

1. περιστροφή σώματος

Όταν κάποιος πλησιάζει για να σας γνωρίσει και να μιλήσει μαζί σας στρέφετε όχι μόνο το κεφάλι αλλά όλο σας το σώμα προς τη μεριά του. Αυτό θα του δείξει προθυμία από την πλευρά σας για συζήτηση, αλλά και ότι του δίνετε όλη σας την προσοχή, ότι είστε προσιτός και ότι του δίνετε θάρρος για να ανοίξει κουβέντα.

2. ανοιχτή στάση

Μην κρατάτε τα χέρια σας, ούτε τα πόδια σας σταυρωτά. Η στάση αυτή του σώματος δηλώνει κλείσιμο. Ανοίξτε το σώμα σας, και δείξτε χαλαρός και ευδιάθετος, με διάθεση για αλληλεπίδραση.

3. όχι στη νευρικότητα

Αποφύγετε να δείχνετε νευρικότητα στις κινήσεις σας. Μην απασχολείτε τα χέρια σας από αμηχανία με οτιδήποτε άλλο, γιατί με αυτόν τον τρόπο δείχνετε αδιαφορία στο συνομιλητή σας κάτι που σίγουρα θα τον δυσαρεστήσει.

4. χαμόγελο

Το χαμόγελο είναι ίσως η πιο σημαντική κίνηση που κάνει τον καθένα μας συμπαθή. Τόσο τη στιγμή της γνωριμίας, όσο και στην πορεία. Το να χαμογελάτε μάλιστα την ώρα της κουβέντας δείχνει ότι απολαμβάνετε την παρέα, περνάτε καλά και δείχνετε τη συμπάθειά σας στο πρόσωπο του άλλου. Αυτό και μόνο θα σας κάνει αυτόματα συμπαθή.

5. όχι στο μουρμουρητό

Όταν συζητάτε καλό είναι να μιλάτε δυνατά και καθαρά ώστε να μπορεί ο άλλος να σας καταλαβαίνει. Εάν ψελλίζετε είτε θα κάνετε τον άλλον να νιώθει άβολα που δε σας καταλαβαίνει, είτε εσείς θα φανείτε ντροπαλός.

6. χειραψία

Η χειραψία είναι επίσης πολύ σημαντική. Μια ήπια, χαλαρή αλλά πρόθυμη χειραψία είναι ό,τι πρέπει για να φανείτε συμπαθείς. Μην σφίγγετε σε καμία περίπτωση το χέρι, μην το αφήνετε όμως και πολύ χαλαρό δείχνοντας πως με το ζόρι κάνετε τη χειραψία. Συνδυάστε την και με το πιο όμορφο σας χαμόγελο για σίγουρη επιτυχία.

7. ψηλή στάση σώματος

Είτε είστε καθισμένοι, είτε όρθιοι είναι καλό να διατηρείτε μια ευθεία στάση στο σώμα σας. Να μην καμπουριάζετε και να μη λυγίζετε υπερβολικά την πλάτη και τα χέρια σας, ώστε να δείχνετε το ενδιαφέρον σας για επικοινωνία και την αυτοπεποίθηση σας.

8. ματιές

Ο τρόπος που κοιτάμε τον άλλον και οι στιγμές που επιλέγουμε να τον κοιτάμε δείχνουν πολλά πράγματα για την επικοινωνία μας με τους γύρω μας. Όταν μας κοιτούν είναι ωραίο να τους κοιτάμε στα μάτια. Όχι όμως συνέχεια για να μην κομπλάρουμε αυτόν με τον οποίο συζητάμε.

9. είσοδος στο χώρο

Μπαίνετε πάντοτε στο χώρο με ψηλή στάση σώματος και αυτοπεποίθηση. Με αυτόν τον τρόπο δείχνετε ότι δεν είστε ντροπαλοί και ότι αξίζετε να βρίσκεστε εκεί και να κερδίσετε οποιαδήποτε παρέα.

10. αποχαιρετισμός

Ο τρόπος που θα χαιρετήσουμε τον άλλον φεύγοντας είναι καθοριστικός. Το σωστό είναι να δείξουμε με χειραψία ή και με λόγια ότι η παρέα μαζί του-της ήταν πολύ ευχάριστη. Αυτό μπορεί να σβήσει και ορισμένα μικρά λαθάκια που έγιναν κατά τη διάρκεια της κουβέντας.

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr