Γιατροί-κλόουν
Θεραπεία γέλιου εφαρμόζουν οι κλόουν Κόκο και Ρόκο στη Βουλγαρία, που μεταφέρουν τα παιδιά με το μοναδικό στον κόσμο «κλόουν ασθενοφόρο». Ασυνήθιστο παρδαλό αυτοκίνητο με ανεμοδείκτη στην οροφή γυρίζει στους δρόμους της Σόφιας και της χώρας. Προσελκύει την προσοχή των οδηγών και των περαστικών, γιατί η επιφάνειά του είναι εξολοκλήρου ζωγραφισμένη. Σε όλες τις πόρτες είναι γραμμένα τα ονόματα των δύο κλόουν – του καθηγητή Κόκο και του υφηγητή Ρόκο.
Μονάχα μικρά κόκκινα σταυρουδάκια υπενθυμίζουν ότι δεν πρόκειται για εταιρεία διοργάνωσης παιδικών γιορτών, αλλά για το πρώτο «κλόουν ασθενοφόρο». Προς το παρόν τέτοιο ασθενοφόρο υπάρχει μόνο στη Βουλγαρία. Η ιδέα ανήκει στον κωμικό ηθοποιό Νικολάι Νικολάεφ, ο οποίος υποδύεται το ρόλο του καθηγητή Κόκο. Του ήρθε στο νου όταν επισκέφθηκε την παιδική κλινική του «Πιρόγκοφ», που είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο πρώτων βοηθειών στη χώρα. Τότε για πρώτη φορά σκέφτηκε το πόσο σημαντικά είναι το χαμόγελο και το γέλιο για τη γρήγορη θεραπεία ενός άρρωστου παιδιού. Αποφάσισε να εξοπλίσει πραγματικό ασθενοφόρο για τα παιδιά που θεραπεύονταν σε διάφορα νοσοκομεία. Το «κλόουν ασθενοφόρο» είναι ήδη γεγονός και ξεκίνησε περιοδεία στη χώρα.
Πώς φαίνεται από μέσα το πρώτο στον κόσμο και στον τόπο μας «κλόουν ασθενοφόρο» αφηγείται ο υφηγητής Ρόκο, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Μαρίν Νεντέλτσεφ. Ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια είναι παρτενέρ του γνωστού στο παιδικό κοινό κλόουν Νικολάι, νυν καθηγητή Κόκο:
«Στόχος του “κλόουν ασθενοφόρου” είναι να γυρίζουμε τα νοσοκομεία της Βουλγαρίας και σ’ αυτό να επιβαίνουν τα ήδη γιατρεμένα παιδιά», εξηγεί ο υφηγητής. «Πράγματι είναι το πρώτο στο είδος του ασθενοφόρο, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει παρόμοιο. Μέσα στο αυτοκίνητο τους μικρούς τους περιμένουν πολλές εκπλήξεις: αντί για φάρμακα από διάφορα σημεία εμφανίζονται καραμέλες, αντί για ενέσεις ακολουθούν ραντίσματα με νερό. Και στο τέλος όλα τα θεραπευμένα παιδιά αναδεικνύονται υποψήφια για το “Παράσημο του χαμόγελου”. Για το σκοπό αυτό έχουμε ειδικό παράσημο. Κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων μας δίνουμε και τις ειδικές συνταγές του γιατρού Κόκο και του γιατρού Ρόκο. Δεν πρόκειται για συνταγές φαρμάκων, αλλά για συνταγές τήρησης των κανόνων υγιεινού τρόπου ζωής σε αρμονία με τη φύση. Οι γονείς αφηγούνται ότι οι πιτσιρίκοι τηρούν πολύ αυστηρά αυτούς τους κανόνες και θυμούνται πολύ καλά τις “συνταγές” των γιατρών Κόκο και Ρόκο. Και οι άνθρωποι με τις άσπρες ποδιές που αγωνίζονται κατά των παιδικών ασθενειών μας φέρονται σαν να είμαστε συνάδελφοι και σέβονται πολύ τη δουλειά μας».
Με εθελοντική εργασία σχεδιαστών και χορηγών η καλή ιδέα για το πρωτότυπο αυτοκίνητο πραγματοποιήθηκε. Το τζιπ Τσερόκι δωρίστηκε από το δημοτικό σύμβουλο αρχιτέκτονα Λιουντμίλ Λεονίντοφ. Την επισκευή ανέλαβε ο Βούλγαρος επιχειρηματίας Ζίβκο Ζέλεφ. Κατά τον αρχιτέκτονα Λεονίντοφ, το ασθενοφόρο και οι άλλες φιλανθρωπικές χειρονομίες αποτελούν βήμα προς τα εμπρός, για να γίνουν καλύτεροι οι Βούλγαροι.
«Δεν είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να χαρίσει κανείς το παλιό του αυτοκίνητο για φιλανθρωπικό σκοπό;» λέει ο Λιουντμίλ Λεονίντοφ. «Έχω άλλο ένα και δεν κυκλοφορώ με τα πόδια, όπως θα σκεπτόταν κανείς. Χαίρομαι που είναι πράγματι το πρώτο στο είδος του ασθενοφόρο που πηγαίνει στα άρρωστα παιδιά και τα κάνει να νιώσουν καλύτερα. Είναι περίεργο πώς κανένας άλλος στον κόσμο δεν σκέφθηκε να το κάνει. Η ιδέα ανήκει σε δύο ηθοποιούς – το Νικολάι και τον Μαρίν. Υπάρχει και άλλο ένα άτομο που πράγματι αξίζει χειροκροτήματα, ο διευθυντής του νοσοκομείου “Πιρόγκοφ”, γιατρός Ντιμίταρ Ραντένοφσκι. Εκείνος επέτρεψε στους κλόουν να “θεραπεύουν” τα παιδιά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήδη κάνουμε φανταστικά πράγματα.
Αν συνοδέψετε τους κλόουν, θα δείτε πώς μεταμορφώνουν απόλυτα απεγνωσμένα παιδιά. Άλλα παιδιά που είχαν υποβληθεί στη θεραπεία γέλιου δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο και περίμεναν με ανυπομονησία το επισκεπτήριο των κλόουν Κόκο και Ρόκο. Υπήρχε τέτοια περίπτωση: κανένας δεν μπορούσε να πείσει ένα παιδάκι ότι είναι πλέον υγιές, το εξιτήριό του είναι έτοιμο και πρέπει να πάει σπίτι του. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να το αφήσουν για άλλη μία μέρα, γιατί ήθελε να ξαναδεί τους γιατρούς που το είχαν θεραπεύσει με γέλιο και να τους πει “αντίο”. Μεγάλο ενδιαφέρον προς τη δουλειά του Κόκο και του Ρόκο εκδηλώνουν και στο εξωτερικό. Αν βρούμε και άλλους χορηγούς, θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε περιοδεία στην Ευρώπη. Απλώς θέλουμε να δείξουμε ότι η Βουλγαρία δεν είναι “ουραγός” σε όλα και ότι υπάρχουν τομείς όπου έχουμε προβάδισμα. Τα τελευταία χρόνια η καλοσύνη και η καλή συμπεριφορά μεταξύ των ανθρώπων ήταν κάπως ξεχασμένες και παραμελημένες αρετές», επισημαίνει ο Λιουντμίλ Λεονίντοφ.
Και μια πρόταση: Για τους γιατρούς-κλόουν, μπορείτε να παρακολουθήσετε την κινηματογραφική ταινία «The Patch Adams», με τον ηθοποιό Robin Williams, που αναφέρεται σε αυτούς.