Γιατί τρώμε, ο,τι τρώμε;
Φαγητό στο λεπτό, πιάτα γεμάτα λίπη και πολλά γλυκά. Εάν θέλουμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε το «γιατί» τις επιλέγουμε! Δεκάδες παράγοντες μας οδηγούν καθημερινά στην πρόχειρη λύση του fast food, προτρέποντας μας να αρνηθούμε τη υγιεινή διατροφή. Ποια γεγονότα, όμως, καθορίζουν σήμερα τις διατροφικές μας συνήθειες και πόσο επηρεάζουν τελικά την υγεία μας;
Περισσότερο φαγητό… τις καταθλιπτικές ημέρες!
Μήπως τρώτε περισσότερο, όταν είστε δυστυχισμένοι ή όταν έχετε αγχωθεί; Πολλοί χρησιμοποιούν το φαγητό για να αισθανθούν καλύτερα ή για να νιώσουν ότι καλύπτουν ένα συναισθηματικό κενό. Έτσι, χωρίς κανένα όφελος ή λόγο, άλλοι σταματούν ασυναίσθητα το φαγητό, όταν έχουν πληγωθεί… ενώ άλλοι τρώνε ασταμάτητα.
Λιγότερα χρήματα, πιο πρόχειρο φαγητό
Πόσες φορές έχουμε φάει junk food, επειδή θέλουμε να γλιτώσουμε μερικά ευρώ; Η έλλειψη χρημάτων μας οδηγεί στο να αγοράζουμε τρόφιμα, που δύσκολα καταλήγουν σε ένα υγιεινό πιάτο ή να προτιμάμε τρόφιμα που αναγράφουν: «Στα δυο, το ένα δώρο!».
Μπροστά στην τηλεόραση, συχνά τρώμε σνακ ή σοκολάτα από συνήθεια! Μερικές φορές, πιάνουμε τον εαυτό μας να τρώει, ενώ μιλάει στο τηλέφωνο, χωρίς να το καταλαβαίνει καν. Τέτοιες διατροφικές επιλογές είναι δύσκολο να «σπάσουν», ειδικά όταν αυτές σχετίζονται με ένα δύσκολο ωράριο δουλειάς.
Κοινωνικές καταστάσεις… πάρτι και events!
Είναι δύσκολο να ελέγξουμε τι τρώμε στο μπουφέ μιας εκδήλωσης ή στο δείπνο που έχει μαγειρέψει ένας φίλος. Η επιλογή των τροφίμων περιορίζεται αναγκαστικά και το ορεκτικό, το κυρίως και το επιδόρπιο γεμίζουν με λίπος και χοληστερόλη. Άλλωστε, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το φαγητό… γιατί έτσι θα προσβάλλουμε τον οικοδεσπότη.
Ανάλογα με τον πολιτισμό, αλλάζει η διατροφή
Η καταγωγή μας, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Έρευνες δείχνουν ότι άλλοι πολιτισμοί τρώνε πιο υγιεινά και άλλοι λαοί, όπως οι Αμερικάνοι, επιλέγουν κυρίως το γρήγορο φαγητό. Για αυτό, ας βάλουμε τη δική μας πινελιά στις τοπικές συνταγές μας, κόβοντας τη ζάχαρη, το αλάτι και το λίπος.
Υγεία: Η αρρώστια μειώνει την όρεξη
Το τι τρώμε εξαρτάται και από τη σωματική υγεία μας! Όταν είμαστε άρρωστοι, μειώνεται η όρεξη μας, με αποτέλεσμα να τρώμε πολύ λιγότερο. Για αυτό το λόγο, εάν νιώσουμε κάποια ασυνήθιστα μικρή ή μεγάλη ανάγκη-όρεξη για φαγητό, πρέπει να κοιτάξουμε την υγεία μας.