Γιατί τρώμε καυτερά;
Για μερικούς ανθρώπους το να φάνε καυτερά τρόφιμα είναι σαν να κάνουν βόλτα με το τρενάκι του τρόμου σε λούνα παρκ. Πολλοί από αυτούς που τρώνε καυτερά, φαίνεται να προτιμούν και επικίνδυνα σπορ που ανεβάζουν την αδρεναλίνη. Κάποιοι άλλοι απλά λόγω των γονιδίων τους. Για όλους όμως ισχύει το ίδιο: η καψαϊκίνη, το συστατικό που δίνει το κάψιμο στις κόκκινες πιπεριές:
- Ενεργοποιεί το μεταβολισμό, αυξάνοντας την θερμογένεση και την κατανάλωση ενέργειας του σώματος. Ανεβάζει την θερμοκρασία του οργανισμού και συμβάλλει στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Ακόμη, η καυτερή γεύση μας εμποδίζει να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, περιορίζοντας έτσι την ημερήσια θερμιδική μας πρόληψη
- Μειώνει την εμφάνιση όγκων, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλώντας ακόμη και την «καταστροφή» τους.
- Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία της καρδιάς. Η ροή του αίματος αυξάνεται, η αρτηριακή πίεση μειώνεται, όπως και η LDL χοληστερόλη, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια.
- Απαλύνει τον σωματικό πόνο. Με απλά λόγια, η καψαϊκίνη παρεμποδίζει τη διαδικασία που οδηγεί στην αντίληψη του πόνου. Συγκεκριμένα μπλοκάρει τη ροή πληροφοριών που ξεκινάνε από τις απολήξεις των νεύρων που αντιλαμβάνονται τον πόνο προς τον φλοιό του εγκεφάλου, όπου αποκωδικοποιούνται και γίνονται αντιληπτές.
- Αυξάνει την εφίδρωση, ανεβάζοντας την θερμοκρασία του σώματος.
- Βελτιώνει την πέψη , γιατί αυξάνει την έκκριση υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι. Χρειάζεται όμως προσοχή όταν έχετε ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα.
- Ενισχύουν το επίπεδο της σεροτονίνης και των ενδορφινών, που είναι οι ορμόνες της χαράς και προσφέρουν αίσθηση ευεξίας και γαλήνης.
- Βελτιώνουν την αναπνοή και λειτουργούν σαν αποσυμφορητικό βοηθώντας όσους πάσχουν από άσθμα, βρογχίτιδα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Όσοι είστε θαρραλέοι, καταναλώστε τις ωμές ή προσθέσετε τις σε κομμάτια ή σε σκόνη (τσίλι, πάπρικα, μπούκοβο, πιπέρι καγιέν) στα όσπρια, τις σάλτσες, τις σούπες, στο κρέας και τις σαλάτες.
Φανή Μπακαλιού, MSc Διατροφολόγος
Ατομικά Προγράμματα Διατροφής
τηλ.2310 218989
κιν. 6932 881133
Facebook: Φανή Μπακαλιού Personal Nutrition Counseling