Γιατί το μυαλό μας είναι προορισμένο να ξεχνάει;

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Κάθε στιγμή δεχόμαστε πάρα πολλές πληροφορίες από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας. Πώς τελικά τις διαχειριζόμαστε; Μήπως τελικά τα περισσότερα τα ξεχνάμε, και αν ναι, γιατί;

«Αχ, το ξέχασα!»

Με τέτοιους γρήγορους ρυθμούς στην καθημερινότητά μας, πόσες φορές έχουμε πιάσει τους εαυτούς μας να λέμε αυτό το πράγμα; Πολλές! Πόσες είναι οι φορές όπου οι άλλοι μας υπενθυμίζουν πράγματα που έχουμε πει και δεν τα θυμόμαστε καν ή μας υπενθυμίζουν στιγμές που έχουμε ξεχάσει εμείς οι ίδιοι;

Όπως και να έχει, ποιος δεν θα ήθελε να έχει καλύτερη μνήμη ώστε να μη χρειάζεται να διαβάζει πολλές ώρες για να γράψει καλά στις εξετάσεις; Ήρθε η ώρα, όμως, να λάβουμε υπ’ όψιν το εξής: η φύση προνόησε για εμάς να ξεχνάμε ώστε να επιβιώνουμε και να διατηρούμε την ψυχική μας υγεία στα καλύτερα δυνατά επίπεδα.

Τι γίνεται με τις πληροφορίες που ξεχνάμε;

Πώς θα νιώθατε αν σας λέγαμε ότι δεν ξεχνάτε πραγματικά τις πληροφορίες που έχετε λάβει; Όσο σοκαριστικό και αν ακούγεται, αυτή είναι η αλήθεια. Οι πληροφορίες που ξεχνάμε περνούν στο υποσυνείδητο και ο εγκέφαλος τις επεξεργάζεται μέσω του ύπνου κατατάσσοντάς και ταξινομώντας τες με τον δικό του τρόπο. Στην πραγματικότητα, όταν λέμε ότι ξεχάσαμε κάτι, αυτό που εννοούμε είναι ότι δεν το έχουμε στη σφαίρα του συνειδητού μας. Πολλές φορές, όμως, όταν κάποιος μας υπενθυμίζει κάτι, μας ωθεί να το επαναφέρουμε στο συνειδητό μας και να το θυμηθούμε έστω και με λίγη προσπάθεια.

Γιατί ο ύπνος μας κάνει να ξεχνάμε;

Ο ύπνος δεν μας ωθεί να ξεχνάμε, απλά μας βοηθά να δίνουμε διαφορετικό νόημα στα ερεθίσματα που δεχόμαστε. Ας πούμε ότι μέσα στην ημέρα είχαμε συγκεντρώσει πληροφορίες όπως «γάτα», «κόκκινη γραβάτα» και «bachata». Πέρα από την τυχαία ομοιοκαταληξία που παρατηρούμε αμέσως και μπορεί να μας επηρεάσει ανάλογα, είναι φανερό ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου οι συνειδητές λογικές συμβάσεις πάνε περίπατο και ουσιαστικά αναιρούνται οι όποιοι καθημερινοί περιορισμοί. Κατά συνέπεια, είναι δυνατόν να δεις κανείς όνειρο με μια γάτα με κόκκινη γραβάτα που χορεύει bachata ή να δούμε στον ύπνο μας έναν τύπο με κόκκινη γραβάτα να χορεύει bachata ενώ έχει μια γάτα στο κεφάλι του. Στο συνειδητό μας μπορεί να μη θυμόμαστε τίποτα από όλα αυτά, αλλά σίγουρα μας έχουν καταχωρηθεί στον εγκέφαλό μας.

giati_to_mualo_mas_einai_proorismeno_na_ksexnaei

Η διαδικασία αυτή γίνεται πιο γρήγορα και πιο συχνά αν είναι συνεχώς καλή η ποιότητα του ύπνου μας, με αποτέλεσμα να ενισχύει τη δημιουργική σκέψη. Κατά συνέπεια, ο ύπνος δεν μας βοηθά να ξεχνάμε, αλλά να θυμόμαστε τα δεδομένα που λαμβάνουμε με διαφορετικό τρόπο χρησιμοποιώντας …μνημονικές τεχνικές.

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.