Τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είτε το χρησιμοποιεί κάποιος δικός …
Γιατί το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθάει στο να ελαττώσει κανείς το κάπνισμα
Η κακή συνήθεια που λέγεται «κάπνισμα» έχει οδηγήσει πολύ κόσμο στον εθισμό και στην αδυναμία απεξάρτησης. Ωστόσο στις μέρες μας, αν οι εμπλεκόμενοι δείξουν θέληση, ενημερωθούν σχετικά, βρουν το κατάλληλο μέσο απεξάρτησης και συμβουλευθούν τον γιατρό τους, υπάρχει τρόπος.
Ένα από τα πλέον διαδεδομένα μέσα απεξάρτησης από το κάπνισμα, είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 1960 στις ΗΠΑ, αλλά ο Κινέζος -καπνιστής- Hon Lik κατάφερε να σχεδιάσει την πιο εμπορεύσιμη μορφή του το 2003. Μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου, ένα σφουγγάρι μουλιασμένο σε γλυκερίνη, μία ηλεκτρική αντίσταση και αρωματικές ύλες της ζαχαροπλαστικής συνθέτουν αυτό το αμφιλεγόμενο από την επιστημονική κοινότητα προϊόν.
Εξετάζοντας τα πλεονεκτήματα:
Οι λόγοι που οδηγεί σταδιακά αλλά σταθερά το άτομο σε πρόοδο αναφορικά με την απομάκρυνσή του από το πακέτο του, είναι η κάλυψη της ψυχολογικής και της φαρμακολογικής εξάρτησης που είχε ο καπνιστής ήδη από το κανονικό τσιγάρο.
Πιο συγκεκριμένα, βοηθούν τον ενδιαφερόμενο να αφήσει την βλαβερή συνήθεια στο παρελθόν, χωρίς όμως να αποποιείται τις κινήσεις που τον ώθησαν στον εθισμό. Στην ουσία κάνει την ίδια κίνηση, με την ίδια ψυχολογική σύνδεση με το τσιγάρο. Οι καπνικές γεύσεις που θυμίζουν το απλό τσιγάρο περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό, επομένως το άτομο το προτιμά, για παράδειγμα από τα χάπια απεξάρτησης.
Το ερώτημα που ταλανίζει την ιατρική κοινότητα αλλά και τους καπνιστές είναι «τελικά είναι ασφαλές το κάπνισμα με ηλεκτρονικό τσιγάρο, ή είναι επίσης επιβλαβές;» Οι Έλληνες επιστήμονες είναι οι πρώτοι που ασχολήθηκαν εκτεταμένα με το ζήτημα.
Σύμφωνα με τον ερευνητή του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Κωσταντίνο Φαρσαλινό, «συγκριτικά με το κανονικό τσιγάρο, το ηλεκτρονικό περιέχει πολύ μικρότερα ποσοστά νιτροζαμινων, δηλαδή καρκινογόνων». Δηλαδή ημερησίως, ο καπνιστής του ηλεκτρονικού τσιγάρου καταναλώνει 1800 φορές λιγότερο από αυτή την ουσία, αφού στα 2-12 νανογραμμαρια που εμπεριέχονται στο ηλεκτρονικό, στο συμβατικό θα βρει κανείς αντιστοίχως 3000-6500.
Κατά την έρευνα του κ.Φαρσαλινού, εξετάστηκε το κατά πόσο καλλιεργημένα καρδιακά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν μετά από έκθεση σε καπνό, από το συμβατικό αλλά και από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Από το κανονικό τσιγάρο επιβίωσε ένα ποσοστό της τάξεως 5,7%, ενώ από το ηλεκτρονικό το 70%.
Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το 2012, φάνηκε πως και κατά το ενεργητικό αλλά και κατά το παθητικό κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν φράζονται σε μεγάλα ποσοστά οι αεραγωγοί και δεν επηρεάζονται οι αιματολογικοί δείκτες. Αντίθετα, το συμβατικό τσιγάρο, δυσκολεύει την αναπνοή ενεργητικών και παθητικών καπνιστών και οδηγεί σε αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, μέσω μικρής φλεγμονής.
Σύμφωνα με ελληνική έρευνα στο Μόναχο, με τίτλο «Η οξεία επίδραση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην καρδιακή λειτουργία», το κανονικό τσιγάρο οδηγεί σε σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας, ενώ το ηλεκτρονικό σε ελάχιστη.
Ο κύριος Φαρσαλινός το χαρακτηρίζει ως ένα «ασφαλές υποκατάστατο του τσιγάρου», ωστόσο η οριστική διακοπή από κάθε εθιστική συνήθεια φαίνεται να είναι η λύση για την υγεία όσων καπνίζουν και όσων τους περιτριγυρίζουν.