Γιατί πρέπει να σταματήσεις να χρησιμοποιείς φίλτρα στα social media

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Και εγώ και εσύ και οι περισσότεροι που χρησιμοποιούμε τα social media έχουμε βάλει τον εαυτό μας στη διαδικασία των φίλτρων που μας κάνουν να πλησιάζουμε τα πρότυπα ομορφιάς. Δεν είναι ντροπή, όμως καλό είναι να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε το πιο βαθύ νόημα πίσω αυτές μας τις κινήσεις να θέλουμε να παραμορφώνουμε την εμφάνισή μας.

Φιλτραρισμένες selfies

Οι φιλτραρισμένες selfies μπορεί να κάνουν το άτομο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και να έχει προσδοκίες, όπως το να δείχνει πάντα τέλειο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές για τους εφήβους και όσους έχουν σωματική δυσμορφική διαταραχή και είναι σημαντικό να μπορούμε πάντα να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα στη σωματική μας εικόνα. Τι κι αν το Instagram κατήργησε τα φίλτρα ομορφιάς. Αυτά επανήλθαν απλά με διαφορετικά ονόματα, και συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν εκατομμύρια ανθρώπων.

Το edit είναι προνόμιο όλων

Πριν μερικά χρόνια, η ψηφιακή τροποποίηση των φωτογραφιών ήταν προνόμιο λίγων και συνήθως αφορούσε διάσημους που ήθελαν να παρουσιάσουν έναν «τέλειο» εαυτό. Με την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και των εφαρμογών που όλοι έχουμε στα κινητά μας, μπορούμε πλέον με μερικές κινήσεις να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας, αλλά και ολόκληρη την ζωή μας ως «τέλεια» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός των ψηφιακά τροποποιημένων selfies και των επιτηδευμένων φωτογραφιών έχει αυξηθεί σημαντικά την περίοδο της καραντίνας. Οι εφαρμογές δίνουν πλέον την δυνατότητα να δείξουμε ότι έχουμε το τέλειο μαύρισμα, αψεγάδιαστο σώμα, και ότι περνάμε πάρα πολύ καλά με φόντο ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Φίλτρα και ψυχολογία

Το Instagram έχει συνδεθεί με άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα, αλλά και με ανησυχίες όπως το άγχος που σχετίζεται με τη εξωτερική εμφάνιση, την αυξημένη δυσαρέσκεια του σώματος και τη χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Και τώρα που ξοδεύουμε περισσότερη ώρα σε αυτές τις πλατφόρμες, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτές οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί.

Δεν χρειάζεται να θέλουμε να είμαστε κάποιος άλλος

Ναι, δεν περιμένατε εμάς να σας το πούμε, αλλά είναι μεγάλη αλήθεια. Πλέον όλοι είναι ίδιοι στα social media, δεν υπάρχει ίχνος μοναδικότητας και κανένας δεν ξεχωρίζει. Τα πρότυπα ομορφιάς είναι πολύ έντονα και όλοι μας νιώθουμε μια πίεση να χωρέσουμε στα «κουτάκια» που μας προβάλλουν. Δεν είναι κακό να θέλουμε να νιώθουμε αρεστοί ή όμορφοι, αρκεί να το κάνουμε για τη δική μας ευτυχία και όχι για να ικανοποιήσουμε άλλους.

Η χρήση φίλτρων που παραμορφώνουν πολύ έντονα τα φυσικά μας χαρακτηριστικά, το μόνο που μας προσφέρει είναι παραπάνω άγχος και μας ρίχνει κατά πολύ την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Γιατί; Γιατί βγάζοντας το φίλτρο, θεωρούμε τον εαυτό μας άσχημο, ότι δεν είναι αρκετός για να κλέψει την παράσταση και ότι «θα έπρεπε να είναι» όπως του προστάζουν οι εποχές.

Μάντεψε! Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα για να χωρέσεις στα κουτάκια του οποιουδήποτε, ειδικά της κοινωνίας και των «ιδανικών» προτύπων, γιατί αυτά είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα. Ναι, δεν έχουμε όλοι την τέλεια μύτη, το τέλειο μάτι ή το τέλεια σχηματισμένο πρόσωπο. Αλλά so what; Δεν σε σταμάτησε ποτέ αυτό από το να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, την ευτυχία σου, όμορφους ανθρώπους ψυχικά στη ζωή σου. Η εμφάνιση είναι μια μεταβαλλόμενη κατάσταση που σίγουρα δεν διαρκεί για πάντα. Γι’ αυτό διάλεξε συνετά σε τι θες να επενδύσεις στη ζωή σου.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.