Γιατί να χαρίσετε τουλίπες στην αγαπημένη σας;

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Ο τρόπος που εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας, είναι ενδεικτικός του χαρακτήρα μας. Τα λουλούδια και η προσφορά τους ως δώρου, είναι ένδειξη ενός συναισθηματικού ανθρώπου. Μια ανθοδέσμη μπορεί να περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά λουλούδια. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την τουλίπα. Ένα λουλούδι που ξέρουμε ότι κατακλύζει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Ολλανδίας.

Δυο λόγια για την ιστορία της

Λίγοι γνωρίζουν ότι η τουλίπα αποτέλεσε το έμβλημα της Κωσταντινούπολης. Εκεί καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά όταν έφτασε από τα βάθη της Ανατολής. Ο τόπος καταγωγής της είναι η κεντρική Ασία  και συγκεκριμένα η περιοχή γύρω από το Ισλαμαμπάντ . Άλλη περιοχή από  όπου πιθανολογείται ότι ξεκίνησε η τουλίπα, είναι το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία. Γενικά η περιοχή του Καυκάσου θεωρείται η περιοχή καταγωγής της τουλίπας κι από κει η καλλιέργειά  της εξαπλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο.

Στο Βυζάντιο η τουλίπα σαν μοτίβο χρησιμοποιήθηκε και στη διακόσμηση, αλλά και γενικότερα ως το σύμβολο της πόλης. Η τουλίπα έφτασε στην Ολλανδία το 1593 όταν ο βοτανολόγος Κάρολος Κλούσιος έγινε διευθυντής του Βοτανικού κήπου στο Leiden κι άρχισε εκεί η καλλιέργειά της για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αιώνες  ακμής της οθωμανικής αυτοκρατορίας ονομάζονται αιώνες της τουλίπας, επίσης οι αερογραμμές της Πόλης έχουν ως έμβλημα την τουλίπα και το πρώτο βραβείο του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου της Κωσταντινούπολης είναι η χρυσή τουλίπα.

Η καταγωγή της τουλίπας  έχει συνδεθεί με πολλούς μύθους, τόσο ελληνικούς, όσο και περσικούς. Ο πιο γνωστός μιλάει για έναν Πέρση πρίγκιπα που ονομαζόταν Φαράχ και ο οποίος ήταν πολύ ερωτευμένος με την Σχιρίν, όταν όμως η αγαπημένη του σκοτώθηκε, ο Φάραχ έπεσε με το άλογο του σε ένα γκρεμό και σκοτώθηκε. Το αίμα του πότισε το έδαφος και κάθε σταλαγματιά έγινε τουλίπα. Από τότε οι τουλίπες  θεωρούνται το σύμβολο της απόλυτης αγάπης.

Η τουλίπα δηλώνει καθαρά το σε αγαπώ. Την τουλίπα συναντούμε και στο έργο “ Χίλιες και μιά νύχτες”, καθώς ήταν το λουλούδι το οποίο χρησιμοποιούσε ο σουλτάνος για να διαλέξει την αγαπημένη του από το χαρέμι.

Την τουλίπα τη συναντάμε και στην Ελλάδα. Τέσσερα είδη της από τα περίπου 100, συναντάμε στην Χίο, επίσης στην Πελοπόννησο βρίσκουμε την μοναδική κιτρινοπορτοκαλί τουλίπα που μοιάζει με φλόγα, στη Ζήρεια την κατακίτρινη.

Στην τέχνη της ιαπωνικής ανθοδετικής  η τουλίπα συμβολίζει την καλοσύνη, την συμπόνια, την τέλεια αγάπη και την τύχη.

Προσφέροντας μια κόκκινη τουλίπα δηλώνουμε την αγάπη μας, προσφέροντας κίτρινη τουλίπα  δηλώνουμε την ανείπωτη αγάπη μας.

Το  μώβ χρώμα της τουλίπας συμβολίζει  την πίστη, το λευκό συμβολίζει την διεκδίκηση, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για να σταλεί ένα μήνυμα συγγνώμης.

Τέλος η κόκκινη τουλίπα, όπως φανερώνει και ο μύθος  που προαναφέραμε, φανερώνει την τέλεια αγάπη, τον τέλειο έρωτα.

Αυτά τα πανέμορφα λουλούδια λοιπόν ανθίζουν την άνοιξη από Μάρτιο έως και το Μάιο, έχουν πολλά χρώματα πολλά σχέδια, είναι αρκετά ανθεκτικά. Οι βολβοί φυτεύονται το φθινόπωρο και βλαστάνουν μέσα στο χειμώνα. Όσο πιο έντονη είναι ηλιοφάνεια την εποχή που ανθίζει το λουλούδι τόσο λιγότερες μέρες κρατάει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η τουλίπα πρέπει να φυτεύεται σε μέρη προφυλαγμένα από το άμεσο ηλιακό φως.

Αυτό το ανθεκτικό και συγχρόνως  ντελικάτο λουλούδι, όταν έφτασε στην Ευρώπη και κυρίως στην Ολλανδία προκάλεσε παροξυσμό  και μια τεράστια ζήτηση με αντίστοιχα υψηλότατη τιμή πώλησης και αγοράς για τα εξαιρετικά της χρώματα και κυρίως για τα πιο σπάνια από αυτά.

Πέρα όμως από τα οικονομικά στοιχεία, παραμένει γεγονός οτι όταν κάποιος θέλει να εκφράσει ειλικρινή αισθήματα αγάπης, παντοτινής και τέλειας, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από ένα μπουκέτο τουλίπες.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr