Γιατί μπορεί ένα νήπιο να χτυπάει τους άλλους;

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Το ότι το παιδί σας χτυπάει φυσικά δεν είναι αποδεκτό, αλλά δεν είναι μια συμπεριφορά που το κάνει απαραίτητα νταή.

Γιατί το παιδί μου χτυπάει;

Πολλοί γονείς έχουν κάνει στον εαυτό τους αυτή την ερώτηση και η απάντηση δεν είναι πάντα εύκολη. Το ότι το παιδί σας χτύπησε έναν συμμαθητή του δεν το κάνει απαραίτητα νταή. Μερικές φορές υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα που το βασανίζει και το κάνει να χτυπάει άλλους.

Όταν τα παιδιά είναι κουρασμένα ή είχαν πολλές ξαφνικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν κάποια άσχημη συμπεριφορά. Το σημαντικό είναι να μπορούν να συμπεριφέρονται με συνέπεια και να παίζουν με σεβασμό και εποικοδομητικό τρόπο.

Οι δεξιότητες που αναπτύσσει το παιδί προσχολικής ηλικίας μέσα από το παιχνίδι θα το βοηθήσουν σε όλη του τη ζωή. Το να μαθαίνει πώς να συναναστρέφεται με τους άλλους και να διατηρεί τον έλεγχο των συναισθημάτων του είναι θεμελιώδεις δεξιότητες, οι οποίες είναι καίριας σημασίας, ειδικά μετά την έναρξη της φοίτησης στο δημοτικό σχολείο και έπειτα.

Ας δούμε τρεις λόγοι για τους οποίους το παιδί σας μπορεί να χτυπάει.

Γιατί μπορεί ένα νήπιο να χτυπάει τους άλλους;

  • Δεν έχει μάθει ακόμα να μοιράζεται

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν μάθει να μοιράζονται! Σε αυτήν την ηλικία είναι που το διδάσκονται. Δεν ξέρουν όλα πώς να παίζουν μαζί με άλλα παιδιά, αντί να παίζουν απλά δίπλα δίπλα. Σε αυτή την ηλικία, το παιδί σας μπορεί να παίξει δίπλα-δίπλα με ένα άλλο παιδί, αλλά όχι απαραίτητα να παίξει μαζί του.
Όταν συμβεί ένα χτύπημα ανακατευθύνετε αμέσως τη συμπεριφορά του παιδιού. Έτσι θα μάθει ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποδεκτή. Μπορείτε να του πείτε κάτι όπως: “Δεν χτυπάμε τα άλλα παιδιά, όμως μπορούμε να ζητήσουμε πίσω το παιχνίδι μας ευγενικά.”, για να εξηγήσετε ότι το χτύπημα είναι λάθος, να υποδείξετε τη σωστή συμπεριφορά και να προσφέρετε μια άλλη επιλογή για το τι μπορεί να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

  • Είναι αναστατωμένο

Μερικές φορές το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιεί το χτύπημα ως τρόπο για να εκδηλώσει το θυμό ή τη λύπη του. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει την τάση να χτυπάει αφού έχασε σε ένα παιχνίδι, συζητήστε το από πριν. Ρωτήστε το πώς θα νιώσει αν χάσει το παιχνίδι ή πώς θα νιώσει ο φίλος του που παίζουν αντίπαλοι. Η συζήτηση εκ των προτέρων μπορεί να το βοηθήσει να προετοιμαστεί για ορισμένα συναισθήματα. Αυτό το οδηγεί στο να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση και να αντιδράσει κατάλληλα όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελε.

Όταν το παιδί σας χτυπάει, είναι σημαντικό να ψάξετε τι το προκαλεί. Αν είστε σε θέση να διακρίνετε μία τέτοια του τάση, όπως το να χτυπάει όταν χάνει ένα παιχνίδι, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε άμεσα. Μόνο αν αντιμετωπιστεί η αιτία θα σταματήσει η μη αποδεκτή συμπεριφορά.

  • Είναι απογοητευμένο

Το χτύπημα συχνά είναι σημάδι προβλημάτων επικοινωνίας και απογοήτευσης όταν το παιδί δεν μπορεί να εκφραστεί και να μοιραστεί αυτά που θέλει. Μιλήστε με τον παιδίατρο εάν παρατηρήσετε ότι το χτύπημα γίνεται τακτικά ή εάν αισθάνεστε ότι συνδέεται με προβλήματα σχετικά με την ομιλία ή την γενικότερη επικοινωνία.

Μην ξεχνάτε: Το χτύπημα δεν είναι ποτέ εντάξει.

Εάν δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τον λόγο για τον οποίο το παιδί σας χτυπάει ή εάν εξακολουθεί να χτυπάει αφού έχετε δοκιμάσει διάφορες λύσεις, αναζητήστε βοήθεια από έναν ψυχολόγο.

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…