Γιατί κατά βάθος μισούμε το χρήμα ενώ υποτίθεται ότι όλοι θα το θέλαμε;
Ποια είναι η αξία του χρήματος; Ποια η διαφορά μεταξύ των ανθρώπων με πνευματικές αξίες και αυτών με υλικές αξίες;
Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι συναλλάσσονταν είδος με είδος. Αντάλλασσαν τα προϊόντα τους και επιβίωναν. Αργότερα εφευρέθηκε το χρήμα που είναι πρωταρχικής σημασίας για τις κάθε είδους οικονομικές συναλλαγές. Το χρήμα αποτελεί το κυριότερο στοιχείο για την κίνηση της αγοράς και την ανταλλαγή υπηρεσιών.
Μια λαϊκή ρήση λέει: « Το χρήμα πολύ εμίσησαν, τη δόξα κανείς». Οι άνθρωποι αναζητούν και επιδιώκουν να έχουν κάποιες αξίες στη ζωή τους. Οι άνθρωποι διακρίνονται σ’ αυτούς που επιδιώκουν τα υλικά αγαθά και σ’ αυτούς που επιδιώκουν πνευματικά αγαθά στη ζωή τους.
Η δεύτερη κατηγορία ολοκληρώνεται με την απόκτηση της δόξας για παράδειγμα και κινείται με βάση τα πνευματικά χαρακτηριστικά. Δεν αναζητά το χρήμα, το βασικότερο υλικό στοιχείο της κοινωνίας μας, αλλά να αναγνωριστεί και να επιτύχει στη ζωή του.
Ενώ όμως οι πνευματικοί άνθρωποι έχουν άλλες αξίες, κανένας πιστεύω δεν αντιστέκεται στη σημασία του χρήματος, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμιά συναλλαγή. Η οικονομική ευχέρεια δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ζήσουν μια άνετη ζωή. Όσοι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα, το μισούν γιατί δεν μπορούν να ανεχτούν τη φτώχεια τους και την έλλειψη ανέσεων στη ζωή τους.
Από την άλλη πλευρά και οι πλούσιοι που έχουν χρήματα το μισούν πολλές φορές, γιατί δεν μπορεί να αναπληρώσει την έλλειψη υγείας, της αγάπης, της οικογενειακής θαλπωρής κτλ. Αυτά τα στοιχεία της ζωής του ανθρώπου είναι ενδεικτικά και μπορεί να χαρακτηρίζουν και τη ζωή των φτωχών ανθρώπων.
Το χρήμα σαν κινητήριος μοχλός της ζωής παρέχει δυνατότητες στις συναλλαγές μεταξύ των ανθρώπων και διευκολύνει σημαντικά τη ζωή τους. Προσφέρει οικονομική ασφάλεια και μια αίσθηση ικανοποίησης από την εκπλήρωση των επιθυμιών τους.
Εν κατακλείδι, το χρήμα είναι υψίστης σημασίας για την οικονομία και οι άνθρωποι το επιθυμούν γιατί αποτελεί το κυριότερο στοιχείο όπως αναφέραμε παραπάνω για ην διεκπεραίωση των οικονομικών συναλλαγών. Όμως από ότι φαίνεται μπορεί ταυτόχρονα να το μισούν γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι η πηγή δεινών στη ζωή τους. Άρα τελικά τι νικάει σε αυτή τη μάχη; Η επιθυμία ή το μίσος;