Ποια αρνητικά συναισθήματα βιώνετε συχνότερα; Έχετε νιώσει ποτέ ότι τα συναισθήματά σας σας ρίχνουν σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων …
Γιατί βιώνουμε τόσο συχνά την απόρριψη;
Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βρεθεί σε περίοδο που βιώνουμε την μία απόρριψη μετά την άλλη. Σε ποιο βαθμό αυτό είναι δική μας ευθύνη;
Προσπαθούμε να ελέγξουμε τα πάντα γύρω μας
Όσο προσπαθούμε να ελέγξουμε καταστάσεις και άτομα, τόσο θα απογοητευόμαστε. Αυτό συμβαίνει γιατί πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν θα μπορέσουμε να υπολογίσουμε, μια παράμετρος που δεν είναι στο χέρι μας να σκεφτούμε ή να θέσουμε υπό τον έλεγχό μας. Αν, λοιπόν, περιμένουμε κάθε φορά που θα κάνουμε μια προσπάθεια για κάτι να πάνε όλα όπως ακριβώς εμείς τα υπολογίζουμε, θα απογοητευόμαστε συνέχεια.
Ξεκινάμε με λανθασμένο mindset
Ένας πολύ βασικός παράγοντας που αποτυγχάνουμε και βιώνουμε την απόρριψη, είναι ότι προδιαθέτουμε τον εαυτό μας ότι τα πράγματα δεν θα οδεύσουν στην επιτυχία. Όταν δεν έχουμε αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, δεν χτίζουμε τη σωστή ψυχολογία για καθετί καινούργιο που θέλουμε να προσπαθήσουμε. Όταν προδιαθέτουμε τον εαυτό μας ότι κάτι είναι πολύ δύσκολο ή ακατόρθωτο και ότι μάλλον δεν θα τα καταφέρουμε, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απόρριψη.
Αυτοεκτίμηση
Όπως αναφέραμε, το Α και το Ω για την ψυχολογία μας είναι η αυτοεκτίμησή μας. Όταν δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας, την αξία του, τις δυνατότητές του, μάς κάνουμε το μεγαλύτερο κακό. Αυτό προβάλλεται και στους γύρω μας και γι’ αυτό δεν μπορούμε να χτίσουμε υγιείς σχέσεις ή να τραβήξουμε κοντά μας άτομα με υγιή συμπεριφορά απέναντί μας.
Εθελοτυφλούμε
Ένα μεγάλο κακό που κάνουμε στους εαυτούς μας είναι να εθελοτυφλούμε σε αρκετά προφανείς καταστάσεις. Βλέπουμε αυτά που θέλουμε να δούμε και στο τέλος βιώνουμε την απόρριψη και την απογοήτευση. Υπερεκτιμούμε καταστάσεις, ανθρώπους ή ακόμα και εμάς τους ίδιους και τις δυνατότητές μας. Επιλέγουμε, λόγω ενθουσιασμού πολλές φορές, να μην βλέπουμε με μια πιο αντικειμενική και σφαιρική οπτική τα πράγματα και στο τέλος να μην είμαστε προετοιμασμένοι για όσα ακολουθήσουν.
Μας θυματοποιούμε
Πολλοί άνθρωποι αποποιούνται των ευθυνών τους και επιλέγουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως το θύμα σε κάθε κατάσταση που έρχονται αντιμέτωποι. Αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το άτομο που τοποθετεί τον εαυτό του ως θύμα σε κάθε περίπτωση είτε δεν έχει δουλέψει με τον εαυτό του και την υπευθυνότητά του, είτε δεν έχει τη «δύναμη» να απομακρυνθεί από καταστάσεις που τον εκμεταλλεύονται.
Στην πρώτη περίπτωση, είναι ευθυνόφοβος, δεν μπορεί να δει το μερίδιο ευθύνης που έχει σε κάποιες καταστάσεις στη ζωή του και πάντα ρίχνει την αποτυχία του και της απόρριψης που βιώνει σε άλλους παράγοντες. Ωστόσο η λύση στο να διαχειριστούμε την απόρριψη, όπως και κάθε άλλο αρνητικό συναίσθημα είναι να αναλάβουμε την ευθύνη του συναισθήματός μας. Από εκεί και πέρα μπορούμε να καλλιεργήσουμε τρόπους για να το διαχειριστούμε, όπως είναι για παράδειγμα η εκπαίδευση.
Στο ομώνυμο σεμινάριο του Believe in You με θέμα τη Διαχείριση απόρριψης δίνονται όλα τα εργαλεία για να είναι εφικτό αυτό. Είναι τελικά στο χέρι μας το να μην βιώνουμε αρνητικά την απόρριψη. Μπορεί κάποιος να σε απορρίπτει, αλλά δεν είναι απαραίτητο εσύ να βιώνεις απόρριψη. Αλλά η νοοτροπία θύματος σε εγκλωβίζει αντιθέτως στο να βιώνεις μόνιμα απόρριψη.