Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) κρούει τον κώδωνα στην πρόσφατη έκθεσή της για τους κινδύνους που εγκυμονούν …
Γιατί αφανίζονται τα τροπικά δάση και με ποιες συνέπειες
Τα τροπικά δάση του πλανήτη αποτελούν τις χοάνες που συγκρατούν τον ατμοσφαιρικό άνθρακα, μετριάζοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη. Είναι θησαυροί βιοποικιλότητας, που επίσης αποτελεί πανανθρώπινο αγαθό.
Ως πρωταρχικοί υπαίτιοι του αφανισμού των τροπικών δασών καταγράφονται δύο δημογραφικά στοιχεία: από τη μία οι πολυεθνικές εταιρείες και από την άλλη οι καλλιεργητές της γης.
Οι επιπτώσεις της καταστροφής των τροπικών δασών
Η απορρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος είναι από τις πιο ανησυχητικές επιπτώσεις της καταστροφής των τροπικών δασών, γεγονός που οδηγεί σε ένα ντόμινο δυσοίωνων επιπτώσεων στη φύση. Με το κλίμα ν’ αποσταθεροποιείται, οι πυρκαγιές απογυμνώνουν εκτάρια γης από τα τροπικά δέντρα. Έως ότου το καμένο έδαφος αποκατασταθεί, η ανάπτυξη νέων δασών στο διαβρωμένο έδαφος είναι αδύνατη.
Η αδιαφορία και η επιδίωξη του βραχυπρόθεσμου οικονομικού κέρδους οδηγεί σε ανήκεστες βλάβες των τροπικών δασών. Τόσο η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, όσο και της οικονομίας, ζημιώνονται ανεπανόρθωτα.
Το φύλλωμα των τροπικών δασών προστατεύει το έδαφος από την ηλιακή θερμότητα καθώς το νερό επιστρέφει στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την πρόληψη της ερημοποίησης του εδάφους. Η καταστροφή των τροπικών δασών μεγιστοποιεί την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις απότομες καιρικές διακυμάνσεις.
Οι επιπτώσεις του αφανισμού των τροπικών δασών και οι προτεινόμενες λύσεις για το 2018
Υλοτομία
Η ξυλεία που προέρχεται από τα τροπικά και τα εύκρατα δάση αποτελεί αντικείμενο ανεξέλεγκτης συγκομιδής και εκμετάλλευσης, με αποτέλεσμα τον αφανισμό περισσότερου από το μισό των εκτάσεων των τροπικών δασών. Παρά την πληθώρα υλικών που μπορούν ν’ αντικαταστήσουν το ξύλο, η παράνομη υλοτομία δεν έχει τεθεί υπό αποτελεσματικό έλεγχο. Η εκτεταμένη υλοτομική εκμετάλλευση του σπάνιου είδους ξυλείας ανέρχεται σε αξία ενός έως τεσσάρων δισεκατομμυρίων ανά εκατομμύρια εκτάρια τροπικής γης. Αν όμως η ίδια γη αξιοποιούταν για τη συγκομιδή βιώσιμων πηγών, η απόδοση θα ανερχόταν τα 2.400 δολάρια ανά άκρια εδάφους. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιζόταν ο βιοπορισμός των άπορων καλλιεργητών της γης.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)