Γιατί να αποφεύγετε τις πισίνες

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα

Η κολύμβηση αποτελεί ένα είδος άρτιας γυμναστικής και συνάμα ευχάριστης ασχολίας, καθώς είτε σε πισίνα είτε σε θάλασσα οι ώρες χαλάρωσης εντός του νερού είναι άκρως διασκεδαστικές. Ωστόσο, η πισίνα ελλοχεύει και ορισμένους κινδύνους, τους οποίους πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας. 

Για την απολύμανση της πισίνας κυρίαρχη χημική ουσία είναι το χλώριο, το οποίο διαθέτει αποστειρωτική ικανότητα ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς, ιούς, βακτηρίδια και μικρόβια. Εντούτοις, δεν αποκλείονται τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από ένα λουτρό σε αυτήν. 

Κίνδυνοι

Η έκθεση στο χλώριο ενδέχεται να επιφέρει διαφόρων ειδών δερματοπάθειες, ενώ όσοι ήδη έχουν, αυτές δύνανται να υποτροπιάσουν. Πιο συχνές ενδείξεις είναι το ξηρό, αφυδατωμένο δέρμα και η θαμπάδα στα μαλλιά, δίχως να έχουν την πρότερη λάμψη τους. 

Μία πισίνα όσο καλά ελεγμένη και να είναι από τους υπεύθυνους, αν δεν δείχνουν την ίδια υπευθυνότητα και οι επισκέπτες που εισέρχονται σε αυτήν, τότε τα συμβάντα δε θα είναι λίγα. 

Μολύνσεις πέρα από το δέρμα, εμφανίζονται στα μάτια, τα αυτιά και στο αναπνευστικό σύστημα. Η έξαρση γαστρεντερίτιδας με τη μορφή εμετού, διάρροιας, υψηλού πυρετού και κράμπας αποτελεί ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα, καθώς πρόκειται για ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται μέσω του νερού. Όλα αυτά οφείλονται φυσικά και στην απερισκεψία ασυνείδητων λουόμενων, οι οποίοι απελευθερώνουν υγρά από το σώμα τους εντός του χλωριούχου νερού. 

Τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται για τη βέλτιστη καθαριότητα της πισίνας δεν είναι πάντα η λύση, αφού αυτά χρειάζονται κάποιο απαιτούμενο χρονικό διάστημα για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, κάτι το οποίο δεν τηρείται τους καλοκαιρινούς, ιδίως, μήνες που η προσέλευση των ατόμων είναι μέγιστη. Όσο περισσότερο δρα η χημική ουσία τόσο το καλύτερο, ως ιδανική διάρκεια υπολογίζονται οι 12 έως 24 ώρες. 

Τι θα πρέπει να κάνετε

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης οικείων περιστατικών, καλό είναι να ακολουθείτε τους παρακάτω απλούς, αλλά χρυσούς κανόνες!

  • Ντους πριν και μετά το λουτρό
  • Αποφυγή κολύμβησης σε περιόδους έξαρσης διαφόρων μεταδιδόμενων νοσημάτων
  • Οι γονείς να πηγαίνουν τακτικά τα παιδιά τους στην τουαλέτα.

Η συνεργασία όλων, υιοθετώντας μία πιο υπεύθυνη αντίληψη, τότε και οι πισίνες θα γίνουν πιο προσιτές και δε θα αποτελούν πλέον ζωντανές εστίες μολύνσεων. 

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.