Τα αυτοάνοσα είναι μία εξαιρετικά μεγάλη ομάδα νοσημάτων που ποικίλλουν ως προς τα συμπτώματα, τη σοβαρότητα και τις βλάβες που …
Για ποιο αυτοάνοσο προειδοποιούν οι εφιάλτες; Νέα έρευνα
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι που βλέπουν εφιάλτες, αποτελεί σύμπτωμα ενός αυτοάνοσου νοσήματος.
Η αύξηση των εφιαλτών και των παραισθήσεων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο λύκος. Αυτά τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα λειτουργούν ως πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια και μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με λύκο να αναγνωρίσουν μια επερχόμενη έξαρση.
Αυτά είναι τα ευρήματα μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το King’s College του Λονδίνου, το UC Davis School of Medicine και άλλα ιδρύματα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine, μια δημοσίευση του The Lancet.
Τι δήλωσαν οι ερευνητές
Ο James Alan Bourgeois, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών του UC Davis και αντιπρόεδρος του Hospital Psychiatry Services στο UC Davis Health, συν-συγγραφέας της μελέτης ανάφερε: «Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της σύγχυσης, των παραισθήσεων και των έντονων εφιαλτών, μπορεί να αποτελούν μέρος αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο λύκος», είπε ο Bourgeois.
«Εάν κάποιος παρουσιάσει νέα ψυχωσικά συμπτώματα και έχει συμπτώματα κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος και οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσου, συνιστάται ο γιατρός να τον αξιολογήσει κλινικά για λύκο πριν υποθέσει ότι ένας ασθενής έχει σχιζοφρένεια ή άλλη πρωτοπαθή ψυχωσική διαταραχή».
Η Melanie Sloan είναι ερευνήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας ανάφερε: «Είναι σημαντικό οι κλινικοί γιατροί να μιλούν στους ασθενείς τους για αυτούς τους τύπους συμπτωμάτων και να αφιερώνουν χρόνο καταγράφοντας την ατομική εξέλιξη των συμπτωμάτων κάθε ασθενή.
Οι ασθενείς συχνά γνωρίζουν ποια συμπτώματα είναι κακό σημάδι ότι η ασθένειά τους πρόκειται να ξεσπάσει, αλλά τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί μπορεί να διστάζουν να συζητήσουν για την ψυχική υγεία και τα νευρολογικά συμπτώματα, ιδιαίτερα αν δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά μπορεί να είναι μέρος αυτοάνοσων νοσημάτων.»
Ο λύκος, γνωστός ως συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος γνωστή για την επίδρασή της σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Λύκου της Αμερικής, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λύκο ενώ υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια πάσχουν παγκοσμίως. Η πλειονότητα των ατόμων με λύκο –εννέα στους 10– είναι γυναίκες.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Οι ερευνητές εξέτασαν 676 άτομα που ζουν με λύκο και 400 κλινικούς γιατρούς. Πραγματοποίησαν επίσης λεπτομερείς συνεντεύξεις με 69 άτομα που ζουν με συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (συμπεριλαμβανομένου του λύκου) και 50 κλινικούς γιατρούς.
Στη μελέτη, η ομάδα ρώτησε τους ασθενείς σχετικά με το χρόνο εμφάνισης 29 νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων (όπως κατάθλιψη, παραισθήσεις και απώλεια ισορροπίας). Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν ο διαταραγμένος ύπνος με εφιάλτες, που βίωσαν τρεις στους πέντε ασθενείς, το ένα τρίτο των οποίων ανέφερε ότι αυτό το σύμπτωμα εμφανίστηκε πάνω από ένα χρόνο πριν από την εμφάνιση του λύκου.
Ωστόσο, όταν οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από τους ασθενείς, βρήκαν τρεις στους πέντε ασθενείς με λύκο και έναν στους τρεις με άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τη ρευματολογία, που ανέφεραν ότι ο ύπνος τους διαταράσσονταν όλο και περισσότερο. Οι εφιάλτες ήταν συχνά ζωηροί και οδυνηροί, που περιελάμβαναν επίθεση, παγίδευση, συντριβή ή πτώση.
Ο David D’Cruz, καθηγητής από το King’s College του Λονδίνου και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης ανάφερε «Για πολλά χρόνια, έχω συζητήσει τους εφιάλτες με τους ασθενείς μου με λύκο και σκέφτηκα ότι υπήρχε σχέση με τη δραστηριότητα της νόσου τους. Αυτή η έρευνα παρέχει στοιχεία για αυτό και ενθαρρύνουμε σθεναρά περισσότερους γιατρούς να ρωτούν για εφιάλτες και άλλα νευροψυχιατρικά συμπτώματα –που πιστεύεται ότι είναι ασυνήθιστα, αλλά στην πραγματικότητα πολύ συχνά στη συστηματική αυτοάνοση– για να μας βοηθήσουν να ανιχνεύσουμε νωρίτερα τις εξάρσεις των νόσων».