Γεμιστά καλαμάρια
Γεμιστά καλαμαράκια με διάφορα μυρωδικά, ρύζι και σταφίδες! Μια πινελιά πρωτοτυπίας στο φαγητό σας!
Υλικά (για 6 άτομα)
6 μεγάλα καλαμάρια
1 1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ. σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κ. σ. σταφίδες
1 1/2 φλ. ρύζι
1 φλ. κρασί άσπρο
Αλάτι
Άφθονο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένετε και καθαρίζετε τα καλαμαράκια αφαιρώντας από μέσα τα εντόσθια και αποκόπτοντας το κεφάλι με τα μουστάκια από το υπόλοιπο σώμα.
- Ψιλοκόβετε τα μουστάκια, το κεφάλι (και τα αυγά αν υπάρχουν) και τα βάζετε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά το ξερό κρεμμυδάκι.
- Ρίχνετε αμέσως τα ψιλοκομμένα καλαμαράκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
- Σβήνετε με το μισό κρασί και αμέσως ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μισό μαϊντανό.
- Ανακατεύετε και σιγοψήνετε για 15 λεπτά.
- Προσθέστε 4 1/2 φλιτζάνια νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει καλά.
- Τότε ρίχνετε τις σταφίδες, το ρύζι και ανακατεύετε ζωηρά.
- Σιγοβράζετε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά.
- Τότε αλατοπιπερώνετε, κατεβάζετε από την φωτιά και αφήνετε την γέμιση να κρυώσει.
- Γεμίζετε τα καλαμαράκια με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, όχι όμως μέχρι επάνω, έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν με μια σκληρή οδοντογλυφίδα χωρίς να ξεχειλίσει η γέμιση.
- Τοποθετείτε τα καλαμαράκια σε ένα πυρέξ.
- Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κρασί.
- Σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 30 λεπτά.
- Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 ακόμα λεπτά μέχρι να ροδίσουν από επάνω.
- Σερβίρετε τα καλαμαράκια χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.