Γεμιστά καλαμάρια

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Γεμιστά καλαμάριαΓεμιστά καλαμαράκια με διάφορα μυρωδικά, ρύζι και σταφίδες! Μια πινελιά πρωτοτυπίας στο φαγητό σας!

Υλικά (για 6 άτομα)

6 μεγάλα καλαμάρια

1 1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 κ. σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

2 κ. σ. σταφίδες

1 1/2 φλ. ρύζι

1 φλ. κρασί άσπρο

Αλάτι

Άφθονο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένετε και καθαρίζετε τα καλαμαράκια αφαιρώντας από μέσα τα εντόσθια και αποκόπτοντας το κεφάλι με τα μουστάκια από το υπόλοιπο σώμα.
  • Ψιλοκόβετε τα μουστάκια, το κεφάλι (και τα αυγά αν υπάρχουν) και τα βάζετε στην άκρη.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά το ξερό κρεμμυδάκι.
  • Ρίχνετε αμέσως τα ψιλοκομμένα καλαμαράκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Σβήνετε με το μισό κρασί και αμέσως ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μισό μαϊντανό.
  • Ανακατεύετε και σιγοψήνετε για 15 λεπτά.
  • Προσθέστε 4 1/2 φλιτζάνια νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει καλά.
  • Τότε ρίχνετε τις σταφίδες, το ρύζι και ανακατεύετε ζωηρά.
  • Σιγοβράζετε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά.
  • Τότε αλατοπιπερώνετε, κατεβάζετε από την φωτιά και αφήνετε την γέμιση να κρυώσει.
  • Γεμίζετε τα καλαμαράκια με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, όχι όμως μέχρι επάνω, έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν με μια σκληρή οδοντογλυφίδα χωρίς να ξεχειλίσει η γέμιση.
  • Τοποθετείτε τα καλαμαράκια σε ένα πυρέξ.
  • Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κρασί.
  • Σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 30 λεπτά.
  • Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 ακόμα λεπτά μέχρι να ροδίσουν από επάνω.
  • Σερβίρετε τα καλαμαράκια χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…