Για να ξεκινήσουμε με τα στοιχειώδη και τα βασικά. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μία συνωμοσιολογική κατάσταση που εκπορεύεται από …
Γεγονότα-σταθμοί του περιβαλλοντικού ακτιβισμού
Ο ακτιβισμός για το περιβάλλον αποτελεί μία μάχη και δράση πολλών ετών, στη διάρκεια των οποίων έχουν ξεχωρίσει ορισμένα γεγονότα-σταθμοί που τράβηξαν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης.
Από την πρώτη διατύπωση του όρου «υπερθέρμανση του πλανήτη» έως τη μαζική περιβαλλοντική κινητοποίηση που εντοπίζεται σε όλο τον κόσμο, η ιστορία του ακτιβισμού αποτελεί μία δράση συνεχούς εξέλιξης.
Υπερθέρμανση του πλανήτη
Η «γέννηση» της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενός όρου ο οποίος πλέον κατακλύζει τα μέσα ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε το 1965 από επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιτροπής των προέδρων των ΗΠΑ, οι οποίοι έθεσαν για πρώτη φορά το ζήτημα στην επικαιρότητα, συνδέοντας το με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ημέρα της Γης
Η παγκόσμια γιορτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από πενήντα χρόνια στις ΗΠΑ, στις 22 Απριλίου 1970. Οι διοργανωτές της είχαν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο πάνω σε θέματα όπως η ανεξέλεγκτη ρύπανση και τα τοξικά απόβλητα. Η Ημέρα της Γης έχει πλέον γίνει ένα παγκόσμιο γεγονός, το οποίο από το 1990 ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 140 χώρες, που ετησίως ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν στο προσκήνιο της παγκόσμιας σκηνής την αξία του πλανήτη και την ανάγκη της προστασίας του.
Η δράση του ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ ίδρυσε την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, αποτελούμενη από μία ομάδα επιστημόνων στους οποίους ανατέθηκε η αξιολόγηση της όλο αναπτυσσόμενης επιστήμης γύρω από την κλιματική αλλαγή. Οι εμπειρογνώμονες είχαν ως καθήκον την παροχή πληροφοριών στις κυβερνήσεις, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι οι εκθέσεις αυτής της επιτροπής χρησιμοποιούνταν ως σημείο αναφοράς στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, όπου βασικό μέρος της διαδικασίας ήταν η υποχρέωση της κάθε χώρας να συμφωνήσει στα απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπιση του κάθε περιβαλλοντικού ζητήματος.
Το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997
Αναπτυγμένα έθνη συγκεντρώθηκαν στο Κιότο της Ιαπωνίας για να συμφωνήσουν σε ένα ιστορικό σχέδιο για το κλίμα. Αποτελούσε την πρώτη συμφωνία μεταξύ των εθνών που έθεσε στόχους για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η διεθνής συνθήκη δέσμευε τις βιομηχανικά προηγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 5% από το 2008 έως το 2012 .
Η κουλτούρα κατά τη δεκαετία του 2010
Δημόσια έργα πάνω στην κλιματική αλλαγή έγιναν σύμβολα ακτιβισμού για την προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά τα έργα στην έκθεση Biennale της Βενετίας του 2017, όπως και αυτά στο μουσείο Tate Modern το 2018.
Γκρέτα Τούνμπεργκ (Greta Thunberg)
Όταν τον Αύγουστο του 2018 η έφηβη Σουηδέζα προέβη στην πρώτη της πράξη διαμαρτυρίας καθισμένη έξω από το κοινοβούλιο της πατρίδας της, καταγγέλλοντας την αδράνεια απέναντι στην κλιματική κρίση, τράβηξε το βλέμμα πολλών νέων εντείνοντας τις κινητοποιήσεις που απαιτούσαν και απαιτούν άμεσες ενέργειες απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Έκτοτε, η Τούνμπεργκ ήλθε σε συζητήσεις με ηγέτες ανά τον κόσμο προτρέποντας τους να λάβουν σοβαρά υπόψη την κλιματική κρίση. Η δράση της πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα, ενώ η ίδια προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.