Γαλακτομπούρεκο το παραδοσιακό
Παραδοσιακό, πολυαγαπημένο και λαχταριστό σχεδόν από όλους. Το Γαλακτομπούρεκο θέλει τέχνη, αλλά δεν είναι και επιστήμη! Ας δούμε μια κλασική συνταγή που όλοι μπορούν να καταφέρουν…
ΥΛΙΚΑ
Κρέμα
960 γρ. γάλα
1 1/2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
5 αυγά
3 κ.σ. βούτυρο
2 βανίλιες
480 γρ. φύλλο μπακλαβά
βούτυρο για άλειμμα των φύλλων
Σιρόπι
3 1/2 φλ. ζάχαρη
2 1/2 φλ. νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το γάλα να κάψει. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι μέχρι να βράσει και να πήξει.
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
- Κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη λίγα λίγα ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει και να διαλυθεί ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα για να μην πιάσει κρούστα.
- Αλείφουμε τα μισά φύλλα με βούτυρο και στρώνουμε στο ταψί, ρίχνουμε την κρέμα και μετά στρώνουμε τα άλλα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
- Χαράζουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30′.
- Βράζουμε το σιρόπι για 8′ και μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο το περιχύνουμε.